Dituvos sendaikčių turgeliui vėl pasakyta "Ne"

Dituvos sendaikčių turgeliui vėl pasakyta "Ne"

Pernai iš Dituvos sodų prieigų išvaryti prekeiviai dėvėtais rūbais vėl nusivylę. Klaipėdos rajono savivaldybės Taryba jau antrą kartą pasakė "Ne" prekybos atnaujinimui senojoje vietoje - 2 ha pievoje. Mat sendaikčių turgavietės organizatorius, anot politikų, niekaip nesugeba atlikti "namų darbų": užtikrinti tinkamų sąlygų civilizuotai prekybai.

Priminsime, kad bendrovės "Uostamiesčio gidas ir Ko" direktorius Vidmantas Viederis gegužės viduryje kreipėsi į rajono savivaldybės merą ir Tarybą prašydamas nustatyti 2,1 ha ploto komercinės paskirties žemės sklypą Pavasario g. 26, Dituvoje kaip viešąją vietą, tinkamą mažmeninei prekybai naudotomis prekėmis. Mat nuo šių metų balandžio 1-osios mažmeninė prekyba naudotais daiktais leidžiama ne tik turgavietėse, specializuotose parduotuvėse, bet ir savivaldybės tarybos ar jos įgalioto savivaldybės administracijos direktoriaus nustatytose viešose vietose.

Pasak savivaldybės specialistų, mažmeninės prekybos taisyklių pataisos leidžia verslininkams, turintiems komercinės paskirties žemės sklypą, prekiauti naudotomis prekėmis viešoje vietoje, nesteigiant turgavietės. Tačiau gegužę V. Viederio prašymo Taryba nepatenkino, nes verslininkas nebuvo pateikęs visų reikalingų tokiai veiklai dokumentų.

Nori "blusų" turgaus

Po mėnesio pasikartojo lygiai tas pats - turgus Tarybos palaiminimo vėl negavo. Birželio mėnesio posėdyje Dituvos turgaus klausimas į darbotvarkę buvo įtrauktas skubos tvarka, kaip papildomas. Dieną prieš posėdį savivaldybę pasiekė smulkiųjų verslininkų, norinčių prekiauti Dituvos "blusų" turguje prašymas, kurį pasirašė 24 prekeivės iš Vėžaičių, Gargždų, Klaipėdos.


Prašyme teigiama, kad pernai vasarą sustabdžius prekybą šioje pievoje, "už tvoros" liko per 100 sendaikčiais prekiavusių verslininkų, nes esą iš 2,1 ha persikelti į 0,8 ha Tilžės turgavietės teritoriją visiems buvę neįmanoma.

Be to, anot prekybininkų, krito prekių įvairovė, sumažėjo pirkėjų, o apyvarta esą sumažėjusi net tris kartus. Esą galima steigti daug turgaviečių aplinkui, bet niekas neatstos buvusio turgaus "ant pievos", kuriame buvo prekiaujama plataus asortimento naudotomis prekėmis, ne tik dėvėtais rūbais, o čia apsipirkti žmonės atvažiuodavę ir iš toliau.

Siūlė turgus sujungti

Tarybą turgavietės organizatorius V. Viederis informavo, kad atliko visus reikalaujamus darbus: pateikė įvažiavimo į sklypą schemas, numatomus statyti kelio ženklus suderino su policija, prekybos vietą - su Priekulės seniūnija, o prašymą įsirengti septynis kelio ženklus pateikė savivaldybės Saugaus eismo komisijai.

"Kadangi visi reikalavimai išpildyti, prašau sklypą pripažinti vieša vieta, tinkama prekybai naudotomis prekėmis, nes prekeiviai labai pageidauja grįžti į senąją prekybos vietą", - teigė V. Viederis.

Tačiau Tarybos nariai nebuvo linkę ir šįkart pritarti šiam prašymui. Pasigirdo siūlymų net sujungti visus prie Dituvos sodų įsikūrusius ar besikuriančius turgus, kad būtų užtikrinta paslaugų kokybė ir išvystyta tinkama infrastruktūra.

"Prie šių dviejų hektarų pievos yra dar 2 hektarai, dar 80 arų išnuomota Tilžės turgui. Galbūt reikėtų sujungti visus tuos turgus ir 5 ha plote įrengti gerą turgavietę, kuri galėtų būti Rietavo turgaus filialu ar savarankiška turgaviete", - svarstė Tarybos narys Jonas Dromantas.

Kiti Tarybos nariai stebėjosi, neva per mėnesį verslininkas vėl nesugebėjo tinkamai pasirengti prekybai.

"Nuovaža nėra tinkamai suformuota, nėra rimto projekto, nėra automobilių stovėjimo aikštelės, kelio ženklai nepastatyti, nėra šiukšlių konteinerių, biotualetų. Visiems prekybininkams turi būti sudaromos vienodos sąlygos. Jei kaimyniniuose sklypuose prekybininkai dirba civilizuotai, yra įsirengę reikiamą infrastruktūrą, ir dėl šio sklypo mes privalome reikalauti bent minimalių sąlygų užtikrinimo. Tos schemos, keli ranka nupiešti lapai, atrodo juokingai", - sakė Tarybos narys Algirdas Liaudanskis.


Tarybos posėdyje dalyvavusi Tilžės turgaus atstovė taip pat reikalavo prekybininkams vienodų konkurencijos sąlygų.

Turgų "stumia" meras

V. Viederis nenorėjo sutikti, kad nėra pasirengęs organizuoti prekybą 2 ha sklype.

"Šalia esantys turgūs taip pat nėra įsirengę automobilių stovėjimo aikštelės, todėl žmonės, atvykę į Tilžės turgų, automobilius stato mano sklype, laužo atitvarus. Sklypo nuovažos ir automobilių stovėjimo planus man parengė sertifikuota projektavimo firma, todėl schemų nereikėtų vadinti juokingomis.

Esu sudaręs sutartis ir su komunalininkais dėl šiukšlių išvežimo. Konteinerius ir biotualetus galima pastatyti per pusę dienos, tačiau kodėl juos reikia statyti dabar, kol nėra prekiaujama ir nežinoma, ar bus gautas leidimas? Leiskite prekiauti, ir aš užtikrinu, kad visi reikalavimai bus įvykdyti", - Tarybos narių prašė V. Viederis.

Jį palaikė ir Klaipėdos rajono meras Sigitas Karbauskas, kuris neslėpė sulaukęs V. Viederio konkurentų vizito - šie esą primygtinai siūlė priimti neigiamą sprendimą dėl prekybos šiame sklype.

"Matyt, šie prekeiviai, suinteresuoti šios viešos prekybos vietos nebuvimu, aplankė ir kai kuriuos Tarybos narius. Taip, šį klausimą stumiu aš, kadangi mano pozicija yra tokia - mes neturime išvaikyti iš Lietuvos žmonių, kurie dar patys pajėgia užsidirbti duonos kąsnį. Ten prekiavo apie 200 prekeivių, o mes neapgalvotais sprendimais siekiame juos išgainioti. Jeigu mes nukelsime šio klausimo sprendimą dar mėnesiui, jo svarstyti nebereikės iš viso, nes prekybos sezonas bus beveik pasibaigęs",- Tarybos narius bandė įtikinti rajono meras.

Tačiau nei turgavietės organizatoriaus, nei mero argumentai Tarybos neįtikino - sklypas vėl nebuvo pripažintas viešąja vieta mažmeninei prekybai naudotomis prekėmis.

Nei turgavietės Dituvoje organizatoriaus, nei mero argumentai Klaipėdos rajono Tarybos neįtikino - sklypas vėl nebuvo pripažintas viešąja vieta mažmeninei prekybai naudotomis prekėmis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder