"Eurovizijos" arenoje - klaipėdiečių pėdsakai

"Eurovizijos" arenoje - klaipėdiečių pėdsakai

Šiemet "Eurovizijos" konkursą rengiantys azerbaidžaniečiai, norėdami surengti įspūdingą reginį, specialiai jam pastatė naujutėlaitę daugiafunkcinę areną "Crystal Hall". Prie šio įspūdingo statinio kūrimo prisidėjo ir klaipėdiečiai, į Azerbaidžano sostinę Baku išsiuntę aukštalipių komandą.

Jog konkursas gegužės 22-26 dienomis vyks šviežiai pastatytoje arenoje, praėjusių metų "Eurovizijos" nugalėtojas Azerbaidžanas paskelbė sausį. Jau balandžio viduryje arena jau buvo baigta įrengti ir laukė svečių iš 42 Europos šalių, pasirengusių čia repetuoti, o vėliau surengti įspūdingus konkurso pasirodymus. Vėluota vos porą savaičių, nes statybas planuota baigti kovo 31 d.

Skelbiama, jog "Crystal Hall" arenoje gali tilpti iki 23 tūkst. žiūrovų, "Eurovizijos" metu planuota sutalpinti apie 16 tūkstančių. Arenoje po "Eurovizijos" bus rengiami įvairaus pobūdžio renginiai.

Arenos "Crystal Hall" statytojais buvo pasirinkti vokiečiai. Šie savo ruožtu samdė ir daugelį kitų subrangovų. Tarp jų - ir lietuvaičiai, bendradarbiaujantys su minėta vokiečių kompanija. Klaipėdos įmonės aukštalipiai arenos statybose darbavosi apie 3,5 mėnesio. Iš viso Baku dirbo apie 40 specialistų iš bendrovės "Gridin`s Group".

Tai buvo vienas iš stambesnių projektų, kuriame dalyvavo "Gridin`s Group" įmonė. Projekte klaipėdiečiai atsidūrė dėl to, jog specialistai turi reikalingą patirtį panašiuose objektuose.

"Pats projektas buvo sudėtingas tuo, jog jame dirbo labai daug subrangovų ir kai vienoje vietoje kažkas vėluodavo ar padarydavo broką, visa grandinė tai pajusdavo. Jeigu matėte "Eurovizijos" pirmąjį ir antrąjį pusfinalius, turėjote pastebėti arenos išorėje šviečiančius kupolus. Mes atlikome fasado montavimo darbus, uždėdami membraną ant metalinių konstrukcijų", - pasakojo "Gridin`s Group" projektų vadovas Mindaugas Bružas.

STAMBUS. Baku arenos statybos - vienas stambesnių projektų, kuriame dalyvavo "Gridin`s Group" aukštalipiai. REUTERS-SCANPIX nuotr.

Jo teigimu, dirbant "Crystal Hall" arenoje reikalauta aukščiausio lygio profesionalumo. Ne tik dėl to, jog darbams vadovavo pedantiškumu garsėjantys vokiečiai, bet ir dėl to, jog objektas buvo itin didelės svarbos. Dėl trumpų terminų buvo reikalaujama aukštos kvalifikacijos specialistų.

"Ar nesinorėjo pamatyti galutinį rezultatą ir stebėti arenoje vykstantį "Eurovizijos" konkursą? Kad nelabai yra kada. Laukia kiti darbai", - šypsojosi M. Bružas.

Vienas iš aukštalipių, besidarbavusių Baku arenoje - Raimundas Zablockis - Azerbaidžane praleido tris savaites.

"Mes įrenginėjome išorę, fasadą. Arena išsiskiria tuo, jog praktiškai visa yra iš metalo. Tiek viduje, tiek išorėje. Kitokios medžiagos sunkiai rasi", - pasakojo jis.

Pasak R. Zablockio, arenai, kaip svarbiam objektui skirtas didelis dėmesys, ypač saugumui, nuolat reikalauta leidimų, viskas kruopščiai prižiūrėta. Pati arena, vyriškio teigimu, nėra labai prabangi, tik atrodo gražiai. Žinoma, greičiausiai brangiausia arenoje yra įvairi įranga, scenos, apšvietimas ir panašiai.

Azerbaidžano žmonių dėmesys "Eurovizijos" konkursui, anot aukštalipio, pasiskirstęs skirtingai. Vieni, ypač vyresnio amžiaus, burnoja, jog šaliai nereikėjo leisti tiek pinigų, geriau būtų paskirstę pensijoms ir panašiai.

"Viskas kaip Lietuvoje, - juokėsi Raimundas. - Tačiau buvo ir tokių, kurie džiaugėsi, jog per šį konkursą priartėjo prie pasaulio".

Faktai

Kontraktas dėl arenos statybos su kompanija "Alpine Bau Deutschland AG" buvo pasirašytas pernai rugsėjo 2-ąją.
Kontrakto vertė nebuvo viešinta, tačiau skelbta, kad Azerbaidžano valdžia tam buvo numačiusi 6 mln. azerų (apie 20,5 mln. litų).


SUDĖTINGAS. Arenos projektas buvo sudėtingas tuo, jog darbus vykdė daug subrangovų, todėl sustreikavus vienai sričiai, tai pajusdavo visa grandinė. REUTERS-SCANPIX nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder