Inauguruoti dar du Klaipėdos universiteto garbės daktarai

Inauguruoti dar du Klaipėdos universiteto garbės daktarai

Birželio 7 d. Klaipėdos universiteto Auloje įvyko iškilminga Garbės daktaro regalijų įteikimo ceremonija. Šį kartą už išskirtinius nuopelnus Lietuvai, Klaipėdos kraštui ir miestui buvo įvertinti kraštiečiai šviesuoliai Vytautas Jakelaitis ir Viktoras Vytautas Klemas.

Šį kartą KU Senatas Garbės daktaro vardą suteikė Delavaro (JAV) universiteto profesoriui-emeritui, okeanologijos ir jūrų pakrančių zonų tyrimo specialistui, fizikui, mūsų prof. Ph. D. Viktorui Vytautui Klemui ir buvusiam Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetų prorektoriui, įžymiam Lietuvos kultūros, meno ir visuomenės veikėjui prof.dr. Vytautui Jakelaičiui.

KU rektorius prof. dr Vaidutis Laurėnas susirinkusiems buvusiems Universiteto rektoriams, Senato nariams bei akademinei bendruomenei priminė prakilniųjų kraštiečių nuveiktus darbus.

Padėjo dvasinius pamatus

Rektorius sakė, jog V. Jakelaitis be perstojo rūpinosi Lietuvos kultūrinio paveldo, etninių tradicijų išsaugojimu, Mažosios Lietuvos kultūros, lietuvininkų tautinės savimonės tradicijų puoselėjimu. Daug jėgų skyrė atstatant Tolminkiemui bažnyčią, plečiant Klaipėdos kraštotyros muziejų, ir buvo vienas iš iniciavusiųjų Klaipėdos valstybinio jūrų muziejaus ir Laikrodžių muziejaus steigimą bei kariliono atsiradimą.

1973-1987 m. profesoriaus dėka įkurtas dabartinis KU Menų bei Humanitarinių mokslų fakultetai. Jam vadovaujant buvo baigta Koncertų salės rekonstrukcija, salėje pastatyti vargonai, kūrėsi naujos katedros, laboratorijos ir auditorijos. Daugybė buvusių profesoriaus studentų savo veikla garsina Lietuvos vardą pasaulyje.

Kadangi dėl sveikatos profesorius negalėjo atvykti, regalijos perduotos jo artimiesiems.

Dėkingas jį užauginusiai Baltijai

Iškilmių metu prisiminta, jog profesoriaus V. V. Klemo ryšiai su Klaipėdos universitetu prasidėjo Lietuvai atgavus nepriklausomybę. 2004 m. jis organizavo JAV ir Europos šalių mokslinį simpoziumą jūrų ir vandenynų tyrimo klausimais. KU rengiant okeanografijos studijų programos projektą profesorius sutiko pats skaityti pirmąjį nuotolinių tyrimų metodų kursą. Universiteto bibliotekoje saugoma jo dovanotų knygų ir mokslinių žurnalų kolekcija.

V. V. Klemas šalyje organizavo 3 okeanologijos simpoziumus, dalyvavo Lietuvos jūrinio archeologijos paveldo tyrimuose, padėjo Vakarų Lietuvoje kurti Jūros mokslų slėnį. Be to, profesorius pasiūlė įsteigti jo remiamą stipendiją jūros mokslus studijuojantiems studentams.

Už nuopelnus kultūrai profesorius jau anksčiau buvo apdovanotas Gedimino IV laipsnio ordinu, jam buvo suteiktas Klaipėdos miesto Garbės piliečio vardas.

Įvykus inauguracijos ceremonijai prof. V. V. Klemas padėkojo Universiteto Senatai bei tarybai, iškilmėse dalyvavusiam Lietuvos mokslų akademijos prezidentui prof. Valdemarui Razumui bei kitiems garbiems svečiams už aukštą įvertinimą sakydamas, jog Klaipėdos universitetas jo gyvenime turi didžiulę reikšmę, nes jis gimė Klaipėdoje. Jis papasakojo apie mokslinius tyrimus jūrose ir vandenynuose, lydimus neįtikėčiausių nuotykių, ir sakė, kad ir toliau bendradarbiaudamas su mūsų Universiteto mokslininkais tikisi ne tik suprasti Baltijos jūros problemas, bet net sumažinti jos taršą ir žalą gamtai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder