Iš daugiabučių vejami pavojingais vadinami šunys

Iš daugiabučių vejami pavojingais vadinami šunys

Valstybei sumanius iš daugiabučių išguiti tam tikrų veislių šunis, pastarųjų konfiskavimu turės rūpintis miestų savivaldybės. Liepos 1-ąją įsigaliojo dar spalį patvirtintos Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo pataisos, kuriomis daugiabučiuose uždrausta laikyti kovinius ir pavojingus šunis bei jų mišrūnus, išskyrus tuos keturkojus, kuriems iki įstatymo įsigaliojimo spėta gauti specialų leidimą. Kontroliuoti neteisėtai tokius šunis laikančius asmenis uostamiestyje ketina Viešosios tvarkos skyrius. Tiesa, pavojingiems priskiriamų šunų šeimininkai tikina, jog įstatymo pataisa absurdiška, ir nors leidimais nepasirūpino, savo augintinių niekam atiduoti neketina.

Kovinius ar pavojingus šunis Klaipėdoje augina vos 12 asmenų. Taip galėtumėm manyti, jei tikėtume Klaipėdos miesto savivaldybės turimais duomenimis apie tokius šunis auginantiems šeimininkams išduotus leidimus. Tačiau apsidairius aplink puikiai suprantama, jog leidimų skaičius visiškai neatspindi tikrovės. [CITATA]

Iki liepos 1 d. tokių leidimų išsiimti nespėję šeimininkai pavojingų šunų butuose auginti nebegalės. Konfiskuoti tokius augintinius iš jų šeimininkų pagal įstatymą turėtų Viešosios tvarkos skyrius.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio vyriausiosios specialistės Laimos Jūrevičienės, leidimų įsigyti, laikyti, veisti ir prekiauti agresyviais šunimis Klaipėdoje išdavimas buvo šiek tiek suaktyvėjęs birželio mėnesį.

Leidimai nebuvo išduodami asmenims, įrašytiems į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichinės ligos, teistiems už tyčinius smurtinius nusikaltimus, jeigu teistumas neišnykęs arba nepanaikintas, taip pat kartu gyvenantiems jų šeimos nariams. Tiesa, nuo sausio 1 d. šeimininkams nebereikėjo praeiti specialių kursų, kurie iki tol sukeldavo nemažai problemų, mat Klaipėdos mieste vykdomi nebuvo.

NUOMONĖ. Skaistės Svidraitės, auginančios amerikiečių Stafordšyro terjerą Lordą, manymu, įstatymas, draudžiantis laikyti butuose tam tikros veislės šunis, yra mažų mažiausiai juokingas, nes šuns elgesys su žmonėmis ir gyvūnais priklauso ne nuo paties šuns, o nuo šeimininko, jo pastangų socializuojant augintinį. Asmeninio archyvo nuotr.

"Noriu pabrėžti, jog ir po liepos 1 d. asmenys galės gauti tokius leidimus. Tiesa, jie šunis leis laikyti tik individualiuose namuose ar sodybose, o ne daugiabučiuose. Tai jau šeimininkų atsakomybė. Jei šio įstatymo nebus laikomasi, šeimininkai pirmą kartą greičiausiai bus įspėjami, o vėliau galima ir šuns konfiskacija. Jei šuo pakeistų gyvenamąją vietą, ir iš daugiabučio išsikraustytų, jo tikrai niekas neatimtų.

Ruošiama oficiali tvarka, kaip visa tai turėtų būti įgyvendinama, yra perduota savivaldybės juristams, todėl viskas dar nėra iki galo sureguliuota", - teigė L. Jūrevičienė.

Pasak jos, savivaldybės tarnautojams nuolat tenka susidurti su skundų dėl gyvūnų lavina. Žinoma, kartais ginamos ir pačių gyvūnų teisės, tačiau dažniausiai skundžiasi šeimininkų elgesiu nepatenkinti aplinkiniai. Tiesa, išskirti pavojingų ar kovinių veislių šunų L. Jūrevičienė negalėjo, mat skundžiamasi dėl pačių įvairiausių šunų.

Įstatymas griežtas

Pavojingų veislių šunų neišskyrė ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

"Per dvejus mano darbo metus nesu gavusi nė vieno skundo dėl minimų veislių šunų. Lygiai taip pat ir mūsų specialistai, kurie pastaruoju metu vykdo intensyviai tikrina, stebi, kaip klaipėdiečiai laikosi gyvūnų laikymo mieste taisyklių, nė karto nesusidūrė su tokių veislių šunų šeimininkais, kurie nesilaikytų taisyklių", - pasakojo K. Vintilaitė.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėja, pasidomėjus, kaip bus elgiamasi nuo liepos 1 d. įsigaliojus įstatymo pataisoms, pripažino, jog tvarka dar nėra paruošta, tačiau išnagrinėjusi įstatymą numatė galimus veiksmus.

"Reikalai labai rimti. Mano manymu, įstatymas itin radikalus ir griežtas. Be to, jis numato, kad būtent savivaldybės turės imtis šios srities kontroliavimo funkcijos. Jau dabar mūsų skyriaus specialistai kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį leidžiasi į specialius reidus, tačiau vien tokiu būdu pavojingų šunų sukontroliuoti nepavyks.

Ateityje turėsime šiokią tokią duomenų bazę. Tai turėtų padėti spręsti problemą. Situacija iš tiesų liūdna, nes tikrai numatoma, jog galima konfiskuoti šunis, be leidimų laikomus daugiabučiuose, ir perduoti juos globai. Įstatymas yra įstatymas, todėl kviesime žmones pranešti, jei kaimynystėje laikomas pavojingas keturkojis", - sakė K. Vintilaitė.

Paklausta, kaip savivaldybės specialistai ar policijos pareigūnai nustatys, jog šuo yra būtent iš minėto sąrašo, K. Vintilaitė patikino, jog abejotinais atvejais bus galima pasinaudoti kinologų ir ekspertų paslaugomis.

Anot K. Vintilaitės, be leidimo pavojingų veislių šunis daugiabučiuose laikančių šeimininkų laukia ne tik mylimų augintinių konfiskacija, bet ir piniginės baudos, pagal įvairius kriterijus siekiančios nuo 200 iki 600 litų.


Atiduoti neketina

Tuo tarpu pavojingomis veislių laikomų šunų šeimininkai šią įstatymo pataisą vadina absurdiška ir net nesiruošia savo augintinių niekam atiduoti.

"Kovinių ir pavojingų šunų veislių sąrašas yra priimtas be jokio pagrindo ir argumentų. Pirma, pas mus per mažai statistinių duomenų, jog būtų galima kažką spręsti, o ir tie patys netikslūs. Pranešama tik apie žmones, apkandžiotus neva pavojingų veislių šunų, tačiau niekas niekada į viešumą nekelia dekoratyvinių ar kitų mažų veislių šunų apkandžiojimų, nes jie tiesiog fiziškai nesugeba įkąsti stipriau.

Antra, šis sąrašas yra nukopijuotas nuo kitų šalių. O kaip mes savo valstybėje galime priimti kitų tautų nuostatus, neatlikę tyrimų, apklausų, analizių?" - priimtomis įstatymo pataisomis stebėjosi amerikiečių Stafordšyro terjerą Lordą, priskiriamą pavojingiems šunims, auginanti klaipėdietė Skaistė Svidraitė.

Jos manymu, įstatymas, draudžiantis laikyti butuose tam tikros veislės šunis, yra mažų mažiausiai juokingas, nes šuns elgesys su žmonėmis ir gyvūnais priklauso ne nuo paties šuns, o nuo šeimininko, jo pastangų socializuojant augintinį.

"Turime specialių kursų pažymėjimą, bet nesame susitvarkę kitų dokumentų, nes paskutiniais mėnesiais pasirodė beviltiška. Vien dėl visiškai nelogiško įstatymo. Gyvename ir tiek. Jei kas nors prisikabins, kovosime už savo šunį ir niekam neatiduosime. Tai yra šeimos narys, kurio lengva ranka padorioje valstybėje niekas neturėtų teisės atimti.

Be to, šiuo metu Klaipėdoje net nėra sanitarinės tarnybos, kuri turėtų prižiūrėti beglobius gyvūnus mieste. O kur dar kinologai, kurie supranta šuns psichologiją, žino, kaip su jais elgtis, kur tie licencijuoti asmenys, kurie turi teisę ir gali nustatyti šuns veislę? Kas jiems už tokį darbą mokės?

Ši velniava tik sukels žmones prieš valdžią. Jei jie drįsta diskriminuoti mūsų keturkojus, tai kodėl yra tolerantiški kitataučiams? Aš gal jų bijau lygiai taip pat kaip ir ta pilka masė, nepažįstanti veislių istorijos ir rėkianti, jog tai yra pavojingi šunys, - ironizavo S. Svidraitė.

- Būtų įdomu sužinoti, kiek tų, kurie ten sėdi priima bei leidžia įstatymus, atpažintų Pietų Rusijos aviganį, Argentinos dogą, atskirtų tikrą amerikiečių Stafordšyro terjerą nuo amerikiečių pitbulterjero ir išvis, ar jie bent mokėtų taisyklingai užrašyti pavadinimus..."

Įstatymą apeis

Pasak merginos, bendraminčiai, auginantys minėtų veislių šunis, vos išgirdę apie šį įstatymą labai daug diskutavo, pykosi, taikėsi, kūrė planus, rengė akcijas. Dabar, anot Skaistės, visi yra beveik visiškai ramūs, nes netiki, kad įstatymas bus įgyvendintas 100 procentų, be to, rado kelias dešimtis būdų, kaip jį apeiti ir gyventi toliau.

"Mudu su draugu taip pat stengiamės, kad čia, Klaipėdoje, kuo daugiau žmonių susipažintų su tomis uždraustomis veislėmis, jų istorija ir dabartinėmis savybėmis. Nes dabar nebėra jokių kovinių ar nekovinių šunų. Gyvūnas yra arba darbinis (sportuojantis, medžiojantis, vedlys ir kt.) arba "sofinis", - teigia amerikiečių Stafordšyro terjero savininkė.

Skaistė mano, jog šio įstatymo panaikinti nesiruošiama, tad areštinės bus perpildytos šunų šeimininkų arba dar labiau padaugės emigrantų.

"Tikimės, kad pamestinukų iš sąrašo nepadaugės"

Simona ŠAKINYTĖ, gyvūnų globos namų "5 pėdutės" savanorė


Žinoma, įsigaliojus naujoms įstatymo pataisoms šiek tiek neramu. Tačiau viliamės, jog pavojingais laikomų šunų savininkai savo šeimos narių atiduoti nesiryš. Kiek tenka su jais pabendrauti, visi yra nusiteikę ryžtingai ir yra pasiruošę daryti viską, kad augintiniai liktų su jais. Vis dėlto, minimalus tokių šunų pagausėjimas prieglaudoje gali būti, ir tuomet mes susidursime su nemenkomis problemomis. Visų pirma, nors tokie šunys dažniausiai nėra pavojingi žmonėms, jie ne visada gerai sutaria su kitais, ypač nepažįstamais, keturkojais. Tokiu atveju būsime priversti kiekvieną jų laikyti atskiruose voljeruose. Taip sumažės vietos kitiems mūsų priimamiems gyvūnams. Be to, iš karto atsiranda dar viena problema - kaip tokiam šuniui surasti naują šeimininką? Neseniai turėjome į šį sąrašą patenkančią kalytę, ją atidavėme žmogui, gyvenančiam nuosavame name. Tačiau nuosavus namus turi anaiptol ne visi. Gali nutikti taip, jog tokiems šunims šeimininkų ieškoti teks labai ilgai, o kai kuriems gal ir iš viso nepavyks rasti.

Informacija

Kovinių šunų veislės
Amerikiečių pitbulterjeras
Bandogas (amerikiečių mastifas)
Pavojingų šunų veislės
Amerikiečių Stafordšyro terjeras
Stafordšyro bulterjeras
Amerikiečių buldogas
Argentinos dogas
Fila Brasileiro (brazilų mastifas)
Kangalas (turkų aviganis)
Kaukazo aviganis
Pietų Rusijos aviganis

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder