Išsaugoti gimnazijos įkūrėjo atminimas ir dvasia

Išsaugoti gimnazijos įkūrėjo atminimas ir dvasia

Balandžio 20 d. Vytauto Didžiojo gimnazijai minint garbingą 90 metų jubiliejų atidengta bareljefo lenta, skirta švietėjo, filosofo, politiko, daktaro Kazio Trukano atminimui įamžinti. Šis lietuvybės skleidėjas, viena iškiliausių Lietuvos asmenybių, inicijavo naujojo gimnazijos pastato statybas ir jai vadovavo 11 metų.

Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenės nariai, Mažosios Lietuvos atstovai kalbėjo apie tai, jog bareljefo lenta - tik pagarbos simbolis tautos šviesuoliui. Svarbu, kad būtų gyva K. Trukano dvasia, atsispindinti mūsų gyvenime, darbuose, mintyse.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos narys, Pasaulio esperantininkų žurnalistų asociacijos generalinis sekretorius Vytautas Šilius kalbėjo:

"Mažosios Lietuvos Klaipėdos kraštas ir Vilnija - tai du Lietuvos sparnai, bet kurių mūsų valstybė negali tvirčiau laikytis. Abi etninės teritorijos turėjo lietuviškos tautinės savimonės problemų. Štai tokioje tautinių vertybių netekusioje žemėje teko darbuotis Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos direktoriui nuo 1929 m. Kaziui Trukanui.

Lietuviškų mokyklų situacija Klaipėdos krašte buvo problematiška. 1800 m. čia veikė 77 lietuviškos mokyklos, kuriose mokytąsi iš lietuviškų vadovėlių. Nuo 1873 m. visi vaikai Mažojoje Lietuvoje buvo mokomi tik valstybine vokiečių kalba, ir buvo baudžiami, jeigu kalbėdavosi lietuviškai.

Po sėkmingo 1923 m. sukilimo Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos. Tačiau autonominio krašto vykdomosios valdžios organai - direktorijos - nesteigė valstybinių lietuviškų mokyklų. Problemai spęsti K. Trukanas 1926 m. įkūrė Klaipėdos krašto mokyklų draugiją. Šios rūpesčiu buvo steigiamos privačios pradžios mokyklos. Ėmė veikti ir trys lietuviškos gimnazijos: Pagėgiuose - Donelaičio, Šilutėje - Vydūno, Klaipėdoje - Vytauto Didžiojo. Energingas ir atkaklus dr. K. Trukanas puikiai suprato, kad būtent mokykla nulems krašto jaunimo pilietinę orientaciją. Gimnazija tapo lietuviškumo švyturiu Klaipėdos krašte ir gaivino merdėjantį vietos gyventojų lietuviškumą. K. Trukano dėka 1926 m. buvo įsteigta Klaipėdos krašto lietuvių visuomenės sąjunga, vėliau - lietuvių organizacijų komitetas. Jis vadovavo Lietuvių tautininkų sąjungos Klaipėdos krašto skyriui, buvo renkamas į Klaipėdos krašto ir miesto seimelius".

Iš Vilniaus atvykęs istorijos mokslų daktaras Algirdas Matulevičius sakė, kad dr. Kazio Trukano veiklai skirta nemaža vietos Mažosios Lietuvos enciklopedijoje, išleidus Lietuvos enciklopediją, medžiaga atsidurs ir ten, stengiamasi šio prakilnaus žmogaus atminimą įamžinti ir pasaulinėse enciklopedijose.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas Petras Šmitas padėkojo dr. K. Trukano anūkui, paraginusiam įamžinti jo senelio atminimą, architektui Adomui Skiezgelui, sukūrusiam bareljefą ir Klaipėdos miesto vicemerui Vytautui Čepui - už tai, kad padėjo įgyvendinti idėją.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder