Ką veikti Palangoje, kai lyja lietus

Ką veikti Palangoje, kai lyja lietus

Planuojantieji atostogas Lietuvos pajūryje visada rizikuoja, kad būtent tą ilgai lauktą savaitę gali būti šalta ir lyti lietus. Bet tai visai nereiškia, jog atostogos - sugadintos. Palangoje yra ką veikti net tada, kai šalta ir lyja.

"Šilčiau apsirengus net ir šaltą, vėjuotą dieną neišdildomus įspūdžius ir puikią nuotaiką padovanos pasivaikščiojimas Baltijos pajūriu. Banguota, audringa jūra ne mažiau žavi už ramią, priimančią ir gaivinančią karštą be saulėtą dieną", - tvirtino Palangos turizmo ir informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė ir pažėrė dar daugybę idėjų, ką veikti kurorte, kai oras vėsus.

Muziejų diena

"Vėsi diena - puikus laikas susipažinti su Palangos muziejais. Garsiausias ir svarbiausias kurorte - Gintaro muziejus, įkurtas restauruotuose grafų Tiškevičių rūmuose. Kasmet atnaujinamose muziejaus ekspozicijose rodoma apie 6 tūkst. eksponatų, tarp kurių - unikalūs archeologiniai radiniai, gintaro inkliuzai ir kitos vertybės. Rūmų koplyčioje rengiamos keičiamos meno parodos. Muziejuje vyksta įvairūs edukaciniai, pažintiniai ir kūrybiniai užsiėmimai, kultūriniai renginiai muziejaus salėje. Vienas gražiausių vasaros renginių - jau tris dešimtmečius Palangos gintaro muziejaus terasoje rengiami Nakties serenadų koncertai.

Itin įdomi Kretingos rajone gimusio, tačiau karo metais į Prancūziją emigravusio ir ten visą gyvenimą kūrusio skulptoriaus, modernisto Antano Mončiaus namų-muziejaus ekspozicija. Jos eksponatus galima ne tik apžiūrėti, bet ir liesti rankomis.

Tiems, kas domisi istorija, verta apsilankyti pirmojo Palangos mero dr. Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje, vaikus ir suaugusiuosius kaskart nustebina Iliuzijų namas, netikėtu atradimu kurorte gali tapti privačios menininko Vytauto Kuso kolekcijos: miniatiūrų minigalerija (Vytauto g. 110) ir vienintelis Baltijos šalyse Šunų muziejus, kuriame sukaupta per 4 000 eksponatų iš 40 pasaulio šalių. Daugiausia tai - suvenyrinės šunų skulptūros.

Suskaičiuoti Palangos vilas

Pažinti kitokią Palangą Palangos turizmo informacijos centras siūlo dalyvaujant nemokamose ekskursijose. Norintieji pėsčiomis pasivaikščioti po Palangą su gidu, kiekvieną pirmadienį ir antradienį laukiami Turizmo informacijos centre. Tiesa, į ekskursiją būtina užsiregistruoti iš anksto. Ekskursijos vedamos lietuvių ir rusų kalbomis.

ANAPILIS - vienas iš 27 palangos vilų, kurias atrasti ir pažinti įdomu bet kokiu oru.

Dviejų valandų trukmės pasivaikščiojimas po Palangą prasideda nuo miesto centro - susirinkę prie Turizmo informacijos centro, esančio Vytauto gatvėje, ekskursantai kartu su gidu patraukia Vytauto gatve iki Birutės parko. Ekskursijos metu turistai sužino daug naujų, įdomių ir linksmų faktų apie didžiausią Lietuvos kurortą - kokia yra Palangos vardo kilmė, kaip iš mažo žvejų kaimelio miestas virto tarptautinį pripažinimą pelniusiu kurortu, kuo miestui nusipelnė grafų Tiškevičių giminė ir kt.

Pažinti kitokią Palangą galima ir savarankiškai, vadovaujantis Turizmo informacijos centro parengtais leidiniais. Vienas jų siūlo maršrutą "Atrask senąsias Palangos vilas". Leidinys kviečia surasti 27 istorines XIX a. pab. - XX a. pr. vilas, kurios reprezentuoja kurorto raidą ir pasakoja apie itin įdomias asmenybes.

Viena įdomesnių, ekscentriškų vilų, esančių šiame maršrute, - Anapilio vila (Birutės al. 34 A). Ši vila kadaise priklausė paskutinio Palangos grafo Felikso Tiškevičiaus motinai grafienei Sofijai Tiškevičienei. Pasakojama legenda, jog vilos savininkė mėgusi kviesti vėles. Virš palėpės grafienė net buvo įsirengusi slaptą "veidrodžių" kambarį, iš kurio vėlės nebegalėdavo ištrūkti ir grįžti į savo pasaulį. Kalbama, kad viloje vaidendavosi pačios Sofijos ir jos pasikorusios tarnaitės vėlės, girdėdavosi vargonų skambesys, kurį itin mėgusi Sofija.

Šiandien viloje galima pajusti ne tik mistišką atmosferą. Čia veikia Kurorto muziejus, kuriame formuojami archeologijos, istorijos, etnografijos, dailės, ikonografijos, fotografijos, vaizdo ir garso įrašų fondų, numizmatikos, filatelijos, raštijos ir atskiri asmenų rinkiniai, vyksta įvairūs renginiai.

Šį savaitgalį Kurorto muziejuje liepos 12 d. nuo 10 val. bus galima tiesiogiai stebėti Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos iškilmių ceremoniją, o liepos 13-ąją vyks žemaičių susibūrimas, skirtas paminėti Durbės mūšį ir Žemaitijos metus.

Baseinas ir kinas

Tiems, kas neįsivaizduoja atostogų be vandens pramogų, R. Kmitienė rekomenduoja apsilankyti naujame, tik šiais metais atidarytame Palangos miesto baseine. Čia drąsiai galima praleisti visą dieną. Baseine įrengti 8 plaukimo takeliai, organizuojamos vandens mankštos, veikia pirtis ir sveikatingumo centras. Pasilepinti privačiuose baseinuose, spa centruose kviečia ir kurorto viešbučiai.

BASEINAS. Šiais metais atidarytas Palangos miesto baseinas, vieta, kurioje visada 29 laipsniai šilumos. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Dar viena pramoga itin tinkanti lietingai dienai - tai geras kino filmas, kurį galima pasižiūrėti atnaujintame vieninteliame Palangos kino teatre "Naglis", rodančiame naujausius lietuviškus, pripažintus europinius bei populiariausius Holivudo kino filmus.

Visais metų laikais Palangoje itin aktyvus ir turiningas kultūrinis gyvenimas. Palangos koncertų salėje ir kurhauze vyksta įvairūs koncertai, spektakliai, renginiai.

Iš paukščio skrydžio

Bet kokiu oru ir net kokiu metų laiku vaizdas į Palangą iš paukščio skrydžio - visada įspūdingas. Norintieji pakilti virš kasdienybės, tai gali padaryti Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Bažnyčios bokšte įrengta apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria neaprėpiamas kurorto horizontas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder