Kaip pasigaminti kastinį?

Kaip pasigaminti kastinį?

Ką mes, Žemaitijos gyventojai, iš tiesų žinome apie šį kraštą? Ar mokame gaminti tradicinį kastinį? O gal net nesame tokio ragavę? Kaip gyveno literatūros ikona Žemaitė bei kokius išskirtinius kūrinius iš medžio išdroždavo Stanislovas Riauba? Visa tai galima pajusti, paragauti ir pamatyti, stabtelėjus Plungės rajone ir apsilankius Žemaitės memorialiniame muziejuje.

Autentiška ekspozicija, menanti apie lietuvių literatūros klasikės Žemaitės (Julijos Beniuševičiūtės-Žymantienės) gyvenimą bei kūrybą, įkurta jos gimtajame name grafų Pliaterių palivarke Bukantėje. Čia galima pasigrožėti istoriniais rašytojai priklausiusiais daiktais, kaip antai rašomuoju stalu, komoda, kabykla, knygomis bei fotografijomis.

Atstatytame Bukantės dvarelio svirne taip pat veikia ir išskirtinio Žemaitijos liaudies menininko Stanislovo Riaubos ekspozicija. Jis iš medžio drožinėdavo savito stiliaus kūrinius. Be tradicinių šventųjų skulptūrėlių, didelę dalį sudaro folklorinio pobūdžio darbai - pasakų bei legendų herojai. Medžio drožėjas taip mylėjo savo amatą, jog kartais proceso metu jis netgi užsnūsdavo.

PUOTA. Laimutė Arlauskaitė muziejuje rengia edukacinę programą, kurios metu gaminami ir ragaujami tradiciniai žemaitiški valgiai: varškės sūris, spirginė, kastinys.

Įdomu tai, kad Žemaitės memorialiniame muziejuje galima ne tik aplankyti ekspozicijas bei pasidairyti po nuostabias apylinkes, bet ir dalyvauti mokomuosiuose užsiėmimuose suaugusiesiems bei vaikams.

Neįtikėtinai šilta ir naginga muziejininkė Laimutė Arlauskaitė, jau daugelį metų prižiūrinti muziejų, rengia edukacinę programą, kurios metu gaminami ir ragaujami tradiciniai žemaitiški valgiai: varškės sūris, spirginė, kastinys ir kiti. Patys lankytojai gali pabandyti juos pasigaminti naudodami senovinius namų apyvokos rakandus.

Darbščioji ponia Laimutė dalijasi ir žemaičių kulinarijos paveldo paslaptimis - esą kastinį galima pasigamini ir namie per tą laiką, kuomet puode verda bulvės. Svarbiausi du ingredientai: kambario temperatūroje išlydytas sviestas bei šaltibarščiams gaminti skirtas kefyras. Tam, kad būtų skaniau, galima įdėti česnako, kmynų, druskos, pipirų bei kitų mėgstamų ingredientų.

Svarbi ir valgymo kultūra. Esą kastinį visai šeimai pridera valgyti iš vieno dubens.

Žemaitės memorialiniame muziejuje taip pat vyksta edukaciniai užsiėmimai, kurių metu iš bičių vaško galima pasigaminti medumi kvepiančią suvenyrinę žvakę. O tiems, kurie nori pramokti rašyti dailyraščiu, siūloma žąsies plunksna perrašyti trumpą Žemaitės kūrinio ištrauką.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder