Vyno nauda sveikatai priklauso nuo to, į ką sutelksite dėmesį, kokią naudą norite gauti.
Apskritai raudonajame vyne yra daugiau vitaminų ir mineralų, jame labai daug antioksidantų. O baltajame vyne yra mažiau kalorijų.
Tyrimai rodo, kad žmonių, kurie pirmenybę teikė raudonajam vynui, cholesterolio kiekis iš tikrųjų buvo geresnis, toks vynas apsaugo nuo diabeto komplikacijų ir t. t., o baltojo vyno mėgėjai geriau kontroliavo cukraus kiekį kraujyje.
Ekspertai bandė suprasti, ar raudonasis, ar baltasis vynas yra sveikesnis, lygindami JAV žemės ūkio departamento duomenų bazės duomenis. Duomenys buvo lyginami atsižvelgiant į maždaug 150 ml vyno taurę.
Taurė raudonojo vyno turėjo 125 kalorijas, baltojo vyno - 121, angliavandenių buvo tiek pat, o kalcio - tiek pat.
Taigi negalime teigti, kad vidutiniškai raudonasis vynas yra geresnis už baltąjį ar atvirkščiai.
Daug kas priklauso nuo konkrečios vyno rūšies. Akivaizdu, kad labai saldus putojantis vynas ir vynas, kuriame visiškai nėra cukraus, skirtingai veikia žmogaus organizmą.
Galima sakyti, kad raudonasis vynas yra sveikesnis, o baltasis - sveikesnis.
Ginant baltąjį vyną
Pasak Debbie Petitpain, registruotos dietologės ir Mitybos ir dietologijos akademijos atstovės, sveikiausias vynas yra sausas baltasis vynas arba bet koks vynas, kuriame yra mažiau cukraus ir alkoholio.
Desertiniuose vynuose yra daug cukraus, o kituose - likutinio cukraus arba natūralaus cukraus, likusio po vynuogių fermentacijos.
Kitas svarbus veiksnys, kurio reikėtų vengti vyne, yra alkoholis - dar vienas koncentruotų kalorijų šaltinis.
Vyno gamybos vieta taip pat labai svarbi - šiltesniuose regionuose auginimo sezonas ilgesnis, todėl vynuogės prieš nuimant derlių būna labiau prinokusios.
Dėl to vyne yra daugiau cukraus ir alkoholio. Todėl, pasak mitybos specialistės, turėtumėte rinktis vėsesnio klimato vietovėse užaugintą vyną, nes jame yra mažiau cukraus ir alkoholio.
Kasmet pasirodo vis naujų tyrimų apie vyno naudą, o kuo tikėti - didelis klausimas.
Pagrindinis dalykas, dėl kurio baltasis ir raudonasis vynas yra naudingas, yra teigiamos emocijos, kurias patiriame jį gerdami, skonis ir aromatas, kurių neįmanoma pakeisti.
Kiek vyno galima išgerti per dieną
Amerikiečių mitybos specialistai rekomenduoja vyrams ne daugiau kaip dvi taures, o moterims - ne daugiau kaip vieną taurę per dieną.
Kalbant apie vyną, tai reiškia standartinę 150 ml vyno taurę, kurioje yra 12 % alkoholio.
Jei vyno reikia daugiau, praskieskite jį gazuotu vandeniu, pataria mitybos specialistai.
„Įpylę putojančio vandens ar net gazuoto aromatizuoto vandens, kad šiek tiek praskiestumėte vyną, iš tikrųjų galite gauti didesnę porciją, nepridėdami į gėrimą daugiau alkoholio ar kalorijų“, - sako Petitpain.
Rašyti komentarą