Karklėje stebėjo žiemojančius paukščius

Karklėje stebėjo žiemojančius paukščius

Šeštadienį pajūrio gyventojai buvo pakviesti stebėti čia žiemojančių paukščių. Renginys, teigiama, buvo išties puikiai pavykęs, tad bus bandoma tokį stebėjimą padaryti kasmetine pramoga.

Karklės bendruomenė, Pajūrio regioninio parko direkcija, Klaipėdos universitetas ir Lietuvos ornitologų draugija pirmą kartą pakvietė švęsti Jūros paukščių dieną.

Organizatoriai, kviesdami į renginį teigė, kad paukščių sutiktuvės rudenį, o išlydėtuvės pavasarį - tikėtinas Paukščių dienų scenarijus pajūryje. Esą iš tolimos Šiaurės dešimtys tūkstančių vandens paukščių į mūsų kraštus žiemoti atskrenda lapkričio mėnesį, o išskrenda atgal į veisimosi vietas tundroje - gegužę.

Pajūrio regioninio parko lankytojų centre šeštadienį regioninio parko bei Klaipėdos universiteto ornitologai supažindino su pas mus besisvečiuojančių sparnuočių migracijos maršrutais, rūšimis, paaiškino, kaip stebimas paukščių keliavimas, dalinosi turimais duomenimis, kur žiemoja iš Lietuvos išskrendantys paukščiai, net kokiu greičiu jie skrenda.

Karklės bendruomenė pristatė fotografijų parodą “Mano pajūrio gamta”, kurioje atsispindi čia gyvenančių ir dirbančių žmonių gamtos matymas įvairiais metų laikais, patirti įdomiausi atradimai pajūryje. Po to Šaipių kaimo ūkininkai vaišino pačių pagamintu tradiciniu Klaipėdos krašto patiekalu – šiupiniu. Pasak regioninio parko atstovo Erlando Paplauskio, po žiniasklaidoje pasirodžiusių kvietimų dalyvauti renginyje buvo baimintasi, kad šiupinio visiems nepakaks, bet to pavyko išvengti.

Pasistiprinę tradicinių šiupinio renginio dalyviai klausėsi ornitologo Juliaus Morkūno paskaitos apie Lietuvoje žiemojančius paukščius, o vėliau su specialiais optiniais prietaisais žvalgėsi į jūros tolius bandydami pastebėti sparnuočius, apie kuriuos pasakojo ornitologai. Stebėjimas vyko ant Karklės ir Olandų kepurės skardžių, stebėjimui buvo skirti 5 specialūs teleskopai.

„Paukščių rūšių gausos, deja, nebuvo. Pastebėjome, atrodo, 8 rūšis, tarp jų buvo rudakaklis naras, ledinė antis, mažasis dančiasnapis. Apskritai dėmesio ir dalyvių sulaukėme nemažai, buvo žmonių ne tik iš Karklės, Klaipėdos, Gargždų, bet ir Šiaulių. Turbūt šią paukščių stebėjimo akciją darysime kasmetine, tik tikriausiai derinsime kitą laiką, kad būtų daugiau paukščių“, - „Vakarų ekspresui“ sakė E. Paplauskis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder