Plačiai atverti duris žada paprastai žiemai užsidarančios kavinės ir restoranai; viešbučiai užsakymus registruoja nuo pernai lapkričio. Tačiau per dešimtmetį išaugo ne tik žmonių srautai, bet ir kainos – maisto bei apgyvendinimo; susimokėti jau turi ir patys šventės dalyviai, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.
Verslininkai prisimena, kad prieš dešimt metų į kurortą užsuko vos šimtas smalsuolių. Pernai sulaukta apie 50 tūkstančių žmonių, ir ne tik iš Lietuvos. Basanavičiaus gatvė buvo sausakimša. Specialistai sako, kad nakvynę šventei poilsiautojai rezervuoja prieš porą trejetą mėnesių.
Išeiti prekiauti į gatvę, daugiausia šviežia žuvimi, prieš dešimtmetį panoro vos vienas kitas verslininkas. Šiemet prekiautojų skaičius – rekordinis.Net 25 restoranai pristatys įvairiai pagamintą stintą: keptą, marinuotą, vytintą ir, žinoma, gardžią žuvienę.
„Žuvienės, kiek atsimenu, indelis apie du litus kainavo. O dabar? Gal kokie 5 litai. Bet tai natūralu, nes prieš 10 metų kainos kuro, mokesčių, buvo daug mažesnės“, – sako vienas iš šventės organizatorių, Palangos tarybos narys Nerijus Stasiulis.
Beje, praėjusių metų kurorto politikų sprendimu, šventė pirmą kartą apmokestinama. Dėl to keletas išskirtinį Žemaitijos paveldą pristatančių meistrų nedalyvaus.
Pirmą kartą „Palangos stinta“ vyks nebe vieną, o dvi dienas. Šiemet ji sutampa su Valstybės diena.
Rašyti komentarą