Klaipėdoje - tarptautinė Sveikų miestų konferencija

Klaipėdoje - tarptautinė Sveikų miestų konferencija

Klaipėda – pirmas ir vienintelis Lietuvos miestas, priklausantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Sveikų miestų tinklui. Į šią organizaciją uostamiestis priimtas daugiau kaip prieš metus.

Kokie žingsniai nueiti įgyvendinant sveiko miesto misiją, kokios yra Klaipėdos galimybės ir, ko dar trūksta, kad uostamiestis taptų iš ties sveikiausiu miestu, bus diskutuojama tarptautinėje konferencijoje „Sveikas miestas: iššūkiai ir galimybės“. Renginyje planuoja dalyvauti apie 200 dalyvių. Konferencija rengiama spalio 18 d. (ketvirtadienį), Klaipėdos universiteto auditorijų korpuse Aula Magna (H. Manto g. 84, Klaipėda).

„Sveikas miestas – ne rezultatas, bet ilgas procesas. Nereiškia, jog vos įsiliejome į šią organizaciją, visi akimirksniu tapsime sveikesni. Sveikas miestas – tai miestas, kuris rūpinasi gyventojų sveikata ir stengiasi ją gerinti, užtikrina švarią, saugią ir geros kokybės aplinką, stabilią ekologinę sistemą, sprendžia miestiečių sveikatos, gerovės problemas ir į jų sprendimą aktyviai įtraukia visuomenę. Pagrindinė organizuojamos tarptautinės konferencijos idėja – pasidalinti pasiekimais ir patirtimi įgyvendinant Sveiko miesto idėją bei įtraukiant į šį procesą kuo daugiau sektorių. Renginys bus puiki proga susipažinti su Lietuvos ir užsienio valstybių specialistų gerąja patirtimi“, - sakė Klaipėdos m. savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Visiems yra žinoma, kad net penkiasdešimt procentų mūsų sveikatai įtakos turi gyvensena, o dvidešimt procentų – mus supanti aplinka. Būtent tuo įsipareigoja rūpintis Klaipėda, esanti sveikų miestų tinkle. Tarptautinėje konferencijoje pranešimus apie sveikų miestų problemas ir aktualijas skaitys mokslininkai, medikai, visuomenės sveikatos specialistai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Renginyje dalyvaus svečiai iš Suomijos, Švedijos, Rusijos, D. Britanijos, Čekijos, Ukrainos ir kt.

„Narystė sveikų miestų tinkle mums leidžia semtis gerosios patirties iš kitų šalių ir miestų, įgyvendinančių sveiko miesto misiją. Reikia pripažinti, kad gyventi sveikai – ne toks jau paprastas iššūkis pramonės apsuptame uostamiestyje, tad, norint pasiekti savo tikslų, į sveiko miesto vizijos kūrimą įtraukiamos įvairiausių sričių organizacijos. Nuo vaikų darželių iki universitetų, nuo architektų iki statybininkų, nuo politikų iki pramonininkų, transportininkų ir kt. Konferencijoje bus nagrinėjamos palankios ir palaikomosios gyvenamosios aplinkos, sveikos gyvensenos temos, sprendžiami aplinkos bei miesto dizaino klausimai, jų įtaka žmonių sveikatai.

Mes nuolat pabrėžiame, kad prie sveikos aplinkos kūrimo galime prisijungti mes visi – pavyzdžiui, kartais keliones automobiliais iškeičiant į pasivažinėjimą dviračiu, ėjimą pėsčiomis ar važiavimą viešuoju transportu. Atrodo, tai smulkmenos, tačiau jeigu yra bendras visų sutarimas, iš mažų dalykų išauga dideli, tačiau nesutariant sunyksta ir patys didžiausi“, - sakė projektą „Klaipėda - sveikas miestas“ koordinuojančio ir konferenciją rengiančio Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro vadovė Ineta Pačiauskaitė. Konferenciją biuras rengia kartu su Klaipėdos m. savivaldybės administracija ir Klaipėdos universitetui.

PSO „Sveikų miestų“ judėjimas, prasidėjęs 1988 metais, jungia daugiau nei 90 Europos miestų. 2011 metais Klaipėdos miestas tapo PSO Europos nacionalinio sveikų miestų tinklo nariu ir įsipareigojo kartu su visais nariais vykdyti 2009-2013 m. Sveikų miestų tinklo koncepciją – sveikatos interesų įtraukimą į visas vietines strategijas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder