Klaipėdoje paminėtas genocidas badmiriu Ukrainoje

Klaipėdoje paminėtas genocidas badmiriu Ukrainoje

Vėjuotą šeštadienį, 10 val. ryto, nedidelis dešimties žmonių būrelis būriavosi prie memorialo nukentėjusiems 1940-1990 metais nuo nacistinės ir komunistinės okupacijos. Čia jie pagerbė 1932-33 m. genocido badmiriu Ukrainoje aukas.

Nors ankstesniais metais į šį minėjimą susirinkdavo gerokai daugiau žmonių, susirinkusieji šį šeštadienį nesiskundė prasto oro gerokai pravaikytomis gretomis. Padėdami gėles ir uždegdami žvakutes ant memorialinės lentos, skirtos badmiriui Ukrainoje paminėti, bei trumpomis kalbomis jie išreiškė savo pagarbą tiems, kuriuos ištiko ši nacionalinė tragedija.

Holodomor (nužudymas badu) – taip pavadino Ukrainos žmonės tragediją, kuri ištiko jos sūnus ir dukteris ne tik pačioje Ukrainoje, bet ir jų beveik visose etninėse žemėse, prieš 79 metus.

Bolševikų režimas 1932 m. išleido įstatymą, kad visas kolūkių turtas yra valstybės, o pasikėsinimas į jį baudžiamas ištrėmimu arba sušaudymu vietoje. Iš Sovietų Rusijos atvykę būriai vykdė grūdų surinkimo akciją, buvo sudaryti neišvažiuojamųjų kaimų "juodieji sąrašai", o visas valstiečių maistas buvo brutaliai atiminėjamas. Išvažiavimą iš Ukrainos kaimų, ypač prie geležinkelio ruožų, tykojo saugumo kariniai daliniai, neleisdami nei išvažiuoti, nei įvežti maisto produktų. Nuo 1932 m. rudens Ukrainoje prasidėjo masinis badas. Bolševikų sukelto bado metu žuvo iki 10 milijonų ukrainiečių.

Kiekvienais metais lapkričio ketvirtąjį šeštadienį visame pasaulyje Ukrainai 16 val. uždega savo lange žvakę – simbolinį atminties paminklą – genocido badmiriu tragedijai paminėti.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder