Klaipėdos moksleiviai atvėrė IT žinių langą

Klaipėdos moksleiviai atvėrė IT žinių langą

Net 97 procentai 16-24 metų amžiaus žmonių naudojasi internetu, tačiau, ar jaunimas tikrai žino, kad naudotis naujųjų technologijų teikiamais malonumais reikia atsakingai? Apie pavojus virtualioje erdvėje, karjeros perspektyvas IT srityje, sugyventinę televiziją ir elektroninį įvaizdį Klaipėdos moksleiviams penktadienį atvirai pasakojo garsių įmonių specialistai.

Viliojanti ateitis

„Savo ateitį sieju su tiksliaisiais mokslais ir labai daug laiko praleidžiu prie kompiuterio, todėl čia ir atėjau“, - pasakojo 16 metų moksleivė Kotryna.

Jos nuomone toks renginys puiki proga iš arti pamatyti, kaip atrodo specialistai dirbantys IT sektoriuje, o informacinių technologijų pamokos mokykloje tikrai nėra aukšto lygio.

„Pamokose žaidžiame visokius žaidimus, o čia gali išvysti tikrus profesionalus, stebina, kad jie visai ne „moksliukai“, o bendraujantys žmonės“, - šmaikštavo ji.

„Šiaip organizuodavome internetinio raštingumo kursus vyresniems žmonėms, o šįkart nusprendėme pakviesti tuos, kam šios temos turi būti labai aktualios. Užsiregistravo 350 moksleivių, džiaugiamės tokiu aktyvumu ir susidomėjimu ir tikime, kad toks renginys bus labai naudingas. Pradėjome Klaipėdoje, Lietuvos vakaruose, ir tikimės be kliūčių keliauti ir į kitus miestus“, - „Vakarų ekspresui“ pasakojo forumo „IT – tavo rytdienai“ organizatorė, „Langas į ateitį“ direktorė, Loreta Križinauskienė.

Kad IT profesijoms moksleiviai turėtų skirti daug dėmesio teigė ir Klaipėdos teritorinės darbo biržos atstovė Lina Urbonė. „Jaunimas turi kreipti mažiau dėmesio į spaudoje aukštinamas populiariąsias specialybes, po baltais marškiniais ir kaklaraiščiu slepiasi niūri tiesa – biržoje užregistruojame šimtus turizmo vadybininkų, teisininkų, todėl rinkitės atsakingai“, - į susirinkusius moksleivius kreipėsi ji.

Specialistės nuomone būtent IT specialybės turėtų būti populiariausios, nes šios srities specialistai visada vertinami darbdavių.

Su jos nuomone sutiko ir Šarūnas Končius „Microsoft Lietuva“ darbuotojas. „Šiuo metu neįsivaizduoju IT specialisto be darbo“, - žodžių į vatą nevyniojo jis.

Internete galima ir prisidirbti

„Galiu pasakyti labai paprastai, informacijos iš interneto pašalinti neįmanoma“, - pasakodamas apie privatumą ir socialinius tinklus moksleivius gąsdino Š. Končius.

Specialisto nuomone, jaunimas turi suprasti, kas yra privatumas, kas yra asmeninė informacija, kaip ją saugoti ir kovoti su pažeidėjais.

„Išimti nepageidaujamą informaciją iš interneto yra tikrai keblu dėl paieškos sistemų darbo. Tas, kuris labai stengsis tai padaryti, sėkmės gali tikėtis po 6-7 mėnesių, todėl galvokite, kokia informacija ir su kuo ja norite dalintis“, - teigė jis.

Jaunuoliai atidžiai klausė istorijų, kaip potencialūs darbdaviai, socialinių tinklų pagalba, apie potencialius darbuotojus sužinodavo daug daugiau, negu jie papasakodavo darbo pokalbio metu.

PRIVATUMAS. "Jaunimas dažnai užmiršta, kad internetas suteikia ir atsakomybių", - teigė Š. Končius.

Įdomu ir tai, kad, pavyzdžiui, Vokietijoje darbdaviams draudžiama naudoti informaciją apie būsimą darbuotoją, kurią jie randa socialiniuose tinkluose. Tokia informacija neturėtų daryti įtakos sprendimui, ar priimti darbuotoją į darbą.

Po pamokų nepaliks, bet

Netyčia „Facebook“ socialiniame tinkle paskelbiate, kad rengiate šaunų vakarėlį. Šią žinią pastebi ne tik jūsų draugai, bet ir nepažįstami. „Share“ mygtuko pagalba sulaukiate šimtų,o, jei vakarėlis išties išskirtinis, tūkstančių nekviestų draugų. Jūsų kiemo pievutė ištrypiama, kyla riaušės, nes visiems neužtenka nei alaus, nei torto. Turi įsikišti policija. Ir tai scenarijus visai ne iš fantastinio filmo. Nesenai, masinės riaušės Olandijos Hilversumo mieste kilo būtent dėl vienos neatsakingos žinutės.

„Lietuvos moksleiviai savo privatumą saugo vidutiniškai, nieko neišsiskiriame iš kitų Europos šalių. Labiausiai privačių duomenų internete apsauga rūpinasi Skandinavijos šalys, mažiausiai italai“, - pasakojo Š. Končius.

Turbūt ne vienas nuliūstų, jei negautų svajonių darbo dėl senos nuotraukos, kvailo elektroninio pašto pavadinimo ar neapgalvoto, viešo pasisakymo.

Kita vertus, „Viešindamas viską internete, apie save pasakau ir viską, ir kartu nieko“, - sakė Hasan M. Elahi, garsus menininkas, žurnalistas, Merilendo universiteto docentas.

Ateitis aiški, ar tikrai?

Forumo ateitis aiški, startavęs Klaipėdoje jis bus organizuojamas ir kituose miestuose. Susitikimai su jaunimu vyks pagal forumo principus, t.y. tuo pačiu metu trijose auditorijose bus skaitomi pranešimai, savo patirtimi dalinsis daug pasiekę verslo profesionalai, aukštųjų mokyklų dėstytojai, Lietuvos darbo biržos darbuotojai, vietinės bendruomenės nariai. Forumuose bus surengtos ir informacinės mugės, kuriose pristatomos jaunimui aktualios e. paslaugos ir elektroninės priemonės.

„Kodėl pradėjome nuo Klaipėdos? Tiesiog su meru Vytauto Grubliausku labai palaikėme šią idėja ir mums pavyko. Visus organizacinius reikalus koordinavome tik elektroniniu būdų, o tai buvo ir nauja, ir keista, bet efektyvu. O tokių renginių kritikams pasakysiu, kad mes tik dirbame savo darbą ir belieka pasidžiaugti, kad pasiūlytos temos ir lektoriai sulaukia vis didesnio populiarumo“, - dėstė Loreta Križinauskienė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder