Klaipėdos širdyje - atskira Memelburgo Respublika

Klaipėdos širdyje - atskira Memelburgo Respublika

Trečiadienio popietę į pasitarimą Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus palėpėje susirinko gausus būrys garbių uostamiesčio gyventojų.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, jo pavaduotojas Vytautas Čepas, keli senamiesčio verslininkai bei kultūros objektų savininkai susirinko aptarti pajūrio menininkų pasiūlytos idėjos – autonominės Senamiesčio Respublikos įkūrimo.

Tokia idėja kilo poetams Danieliui Milašauskui ir Dainiui Sabeckiui. Menininkai neslėpė, jog juos įkvėpė Lietuvos sostinėje jau penkiolika metų gyvuojanti Užupio Respublika, kurioje šie ne kartą lankėsi bei sulaukė palaikymo, patarimų, pastabų.

Tikslas – kultūra

Pasak idėjos autorių, pagrindinis tokios respublikos tikslas – suvienyti senamiesčio menininkus ir suteikti jiems galimybes kurti. Išrinkti signatarai bei prezidentas turės užtikrinti nuolatinį festivalių, plenerų, koncertų ar kitų įvairių renginių organizavimą, o ambasadoriai padės kurti glaudesnius santykius su kitų miestų panašiomis menininkų kalvėmis.

Nepamirštami ir tikrai autonomijai (kurios ribos būtų Didžioji Vandens, Vežėjų, Daržų ir Aukštoji gatvės) būdinga konstitucija, kurią sumanytojai siūlo nuolat pildyti, taip pat Respublika turės vėliavą, herbą, himną ir kitus simbolius. Respublikos pavadinimas, kurį susirinkusiems pasiūlė D. Milašauskas – tai senasis Klaipėdos pilies pavadinimas „Memelburgas“.

Meras pritaria, verslininkai – klausinėja

Pasitarime dalyvavęs miesto meras Vytautas Grubliauskas pasveikino menininkų iniciatyvą. Jo teigimu, Klaipėda turi puikias galimybes tokios autonomijos kūrimui, todėl idėja neturėtų būti numarinta. „Senamiestis – tai miesto širdis, plakanti visiems.“, - teigė jis.

Į neformalų susitikimą atėjusių verslininkų idėja nepribloškė – juos labiau domino organizaciniai ir finansiniai klausimai. Mero pavaduotojas Vytautas Čepas verslininkams priminė Kalėdinį nutikimą.

„Per šias Kalėdas nupirkome 8 medinius namelius ir pastatėme Teatro aikštėje, kad verslininkai galėtų juose vykdyti prekybą. Atleidome nuo visų mokesčių. Kai atėjo Kalėdos, verslininkai pasipiktino, jog mes jokio koncerto nerengiame mieste, todėl nėra žmonių ir jie neprekiaus! Tai kitą kartą gal dar užsimanys, kad ir pašoktume?“, - stebėjosi miesto verslininkų neveiksnumu V. Čepas.

Tiesa, visi susirinkimo dalyviai vieningai sutarė, jog reikia siekti didesnio bendradarbiavimo tarp miesto širdyje įsikūrusių viešojo maitinimo įmonių bei kultūros įstaigų. Tokiu būdu (skolinant vienas kitam rekvizitus, įrangą arba tiesiog patalpas) būtų galima užtikrinti aukštesnę renginių kokybę ir jų skaičių.

Keletas Memelburgo Respublikos Konstitucijos punktų:

Žmogui geriau nebūti, negu būti ne klaipėdiečiu.

Žmogus turi teisę dirbti, bet svarbiausia jo pareiga – ilsėtis.

Menas žmogui yra skirtas tam, kad jis visais atžvilgiais, išskyrus materialiai, praturtėtų.

Visi žmonės gimsta laisvi ir lygūs, bet nebūtinai.

Žmogus turi teisę į minčių laisvę, jei tokios jį išvis aplanko.

Jeigu jis dar tebėra, tai turi teisę dar ir pabūti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder