Kovo gale - verdiktas bilietų kainoms

Kovo gale - verdiktas bilietų kainoms

Nenumaldomai kylančios degalų kainos ir prognozės, jog tai - dar ne pabaiga, skubiai verčia imtis veiksmų keleivių vežėjus. Tarpmiestinių bei miesto autobusų keleiviai naujienų gali sulaukti jau šio mėnesio pabaigoje. Maršrutinių taksi vežėjai bilietų branginti nenorėtų, tačiau čia žodį tars miesto valdžia.

"Mūsų kainų struktūroje kuras sudaro 35-40 proc. savikainos. Kurui pabrangus per metus vos ne 20 proc., patiriame didelių nuostolių, - skaičiuoja VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis. - Bet sprendimą, kaip spręsti šią problemą, priims savivaldybė - ar pakeltomis bilietų kainomis, ar dotacijomis. Jeigu niekas nesikeistų, šiemet mums pritrūktų maždaug 2,3 mln. litų."

Analizuoti situacijai miesto savivaldybėje jau yra sudaryta speciali darbo grupė. Pasak G. Neniškio, pagal įstatymus vežimo kaina turi būti perskaičiuojama kasmet, taigi ruošiama ir tam skirta metodologija, kad nereikėtų kaskart blaškytis.

Pasak savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, darbo grupė parengti ir pateikti Tarybai sprendimo projektą ketina jau šį mėnesį. Miesto valdžia nustato ir didžiųjų autobusų, ir maršrutinių taksi bilietų kainas.

"Vežėjai pateikia reikalingus duomenis ir savo argumentus, bandome skaičiuoti, vertinti. Kol kas apie konkrečius skaičius kalbėti negalime, taip pat, kaip ir apie galimą sprendimą - mes pateiksime variantus - ar dotacijos, ar bilietų kainų didinimas ir pan., o sprendimą priims Taryba", - sakė L. Dūda.

Bendrovė Klaipėdos autobusų parkas per šį mėnesį planuoja apsispręsti dėl tarpmiestinių autobusų bilietų kainų.

Pasak šios bendrovės generalinės direktorės Jelizavetos Daugininkienės, paskutiniuoju metu išlaidos kurui išaugo 200 tūkst. litų per mėnesį ir siekia jau apie 900 tūkst. Lt su PVM.

"Tai - nemaži pinigai, o jeigu kuras brangs ir toliau, mūsų išlaidos dar didės, - sakė ji. - Analizuojame situaciją, žiūrime kryptis, maršrutus. Jau praėjusiais metais už kurą teko pakloti beveik 800 tūkst. litų daugiau, nors suvartojimas nepadidėjo. Jeigu šiemet nepriimtume jokių sprendimų, o kuro kaina būtų tokia, kokia šiandien, šiemet už jį reikėtų papildomai pakloti jau 1,5 mln. litų daugiau."

Anot J. Daugininkienės, bilietų branginimo labai norėta išvengti, tačiau dėl didelio kainų šuolio tai padaryti teks. Kol kas svarstoma, kad kaina turėtų augti ne daugiau nei 5 proc.

"Yra daugybė dalykų, kuriuos galime valdyti savo veikloje, kur galime sutaupyti, bet tik ne kuras ir jo kainos - degalus reikia pilti, ir už juos atsiskaityti. O nuo transporto priklauso viskas - jei jis brangsta, kyla ir maisto produktų kainos, ir kt." - sakė J. Daugininkienė.

"Kovosime, kad nebrangtų"

Airidas TAMAVIČIUS, Klaipėdos apskrities verslininkų asociacijos valdybos narys
Daugumos maršrutinių taksi vežėjų pozicija yra aiški - mes negalime didinti bilietų kainos. Su brangstančiu kuru susijusias išlaidas atimame iš savo pelno. Geriau vešime daugiau keleivių mažesne kaina, negu pabranginsime bilietus ir važiuosime tušti. Pakelti kainą mums reiškia užsinerti ant kaklo kilpą - prarastume klientų. Taigi, kiek tik įmanoma ir priklausys nuo mūsų, kovosime, kad ji nekiltų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder