Kretingalės bendruomenė - idėjų ir veiklos verpetuose

Kretingalės bendruomenė - idėjų ir veiklos verpetuose

Kretingalės miestelio senbuvius ir naujakurius suremti pečius išmokė ne tik bendri vargai ir džiaugsmai. Labiausiai sutelkia ir suvienija per dešimtį metų bendruomenėje įsivyravę draugiški tarpusavio santykiai, dėmesingumas, ir pagarba skirtingiausiems požiūriams, tikėjimui bei gyvenimiškoms patirtims.

Geografijos ir kūno kultūros mokytojas Saulius Paukštys su lengva ironija prasitarė, jog jam teko laimė būti bendruomenės pirmininku nuo 2003 m., kai tik kilo poreikis ją suburti. Bendruomenės steigėjų anuomet buvo 16 senbuvių, norėjusių gražiau gyventi. Šiuo metu bendruomenės branduolį, priimantį svarbiausius sprendimus, sudaro 48 nariai.

Bažnyčia - šviesos stulpas

Bendruomenės gyvavimas ir svarbiausi įvykiai neįsivaizduojami be UAB "Agrovet" generalinio direktoriaus Augenijaus Gudžiūno ir jo žmonos Daivos nuolatinio rūpinimosi miestelio gerove ir atnaujinimu. Jų iniciatyva gimė kilni idėja bažnyčioje rengti Mstislavo Rostropovičiaus vardo "Jaunųjų talentų" konkursą. Čia - puiki akustika, dalyvauja muzikos virtuozai, o koncertų įvairių konfesijų žmonės klausosi nemokamai, susirenka pilna salė. Liepą laukiama solistės Ievos Prudnikovaitės.

Naktį pro Kretingalę važiuojantys keleiviai grožisi šių šviesuolių dėka apšviesta bažnyčia, lankytojai ją vadina katedra arba šviesos stulpu. Iki tol vaizdas buvo niūrokas, buvo krizės metai, bet Augenijus surado pinigų šventovei apšviesti.

"Bepigu miesto vaikams, jie turi pramogų, o pas mus jų buvo mažai, kol nesugalvojome pakviesti juos visus aikštėje prie "Kukudros" savais žaislais puošti gyvos eglės. Su dovanomis ateina ir Kalėdų Senelis. Velykas švenčiame drauge su darželio vedėja Regina Baranauskiene, vaikai vaišinami ledais, bet svarbiausia - savo rankomis kuria Kiaušinių medį. Tada mirga visa gatvė. Per Motinos dieną pievelėje vaikai laivais ar kitais kūriniais džiugina mamytes", - sakė ponia Daiva.

Moteris pasidžiaugė, kad kretingališkiai turi gražų parką, kuriame jos vyras pasirūpino įrengti rekreacinius takus, suolelius ir pavėsines. Ji sako, kad jaunimas turi kur smagiai leisti laiką, nesibūriuoja pakampėse. Per talkas žmonės tvarko parką, ateityje jame bus rengiami koncertai.

Gausu tradicijų

Per 10 metų buvo sukurtos kertinės tradicijos. Neseniai dvi dienas miestelio stadione vyko Sporto šventė, kai krepšinio, futbolo, tinklinio varžybose dalyvavo per 100 žmonių. Tęsiasi dar prieš susikuriant bendruomenei, prieš 30 metų, pradėti kalėdiniai krepšinio turnyrai, kuriuose dalyvauja ne mažiau 8 komandų iš aplinkinių kaimų, Klaipėdos ir Kretingos.

"Sporto renginių organizavimo lyderiai - Gerardas Liorenšaitis ir Alvydas Milinis. Tai jų dėka susirenka rekordinis dalyvių ir žiūrovų skaičius. Daiva ir Augenijus apdalina dovanomis miestelio vaikus, kurie prieš kiekvienas Kalėdas patys puošia eglutę", - sakė S. Paukštys.

Ne mažiau ryški šviesa sklinda iš atjautos sklidinų žmonių širdžių: bendruomenės nariai rūpinasi neįgaliaisiais, senukais, į prasmingą veiklą ir renginių šurmulį stengiamasi įtraukti šeimas, kurioms vertėtų atsikratyti nelabai gerų įpročių.

Kasmet renkama gražiausia sodyba atspindi žmonių pasididžiavimą savo miesteliu. Prieš kelerius metus išleistoje knygoje apie seniūniją pasakojama ir apie senuosius Kretingalės gyventojus.

Bendruomenės pirmininko pavaduotoja Regina Baranauskienė ir Birutė Grybauskienė, laimėjusios projektą, išsirūpino, jog vaikams būtų įrengtas medinių pramogų kompleksas.

Miestelyje dažnai skamba mišraus bendruomenės choro, kuris gieda ir mišiose, dainos. Jam vadovauja talentingasis, visų gerbiamas Stanislovas Vasiliauskas, buvęs pripažintas Metų žmogumi. Chorą bendruomenė išlydi į respublikines dainų šventes, Gudžiūnai nepamiršta į kelią pridėti valgomų gėrybių. Grįžusį chorą bendruomenė iškilmingai pasitinka.

Anot bendruomenės pirmininko, bendrą veiklą vainikuoja aktyvaus poilsio skatinimo Kretingalėje projektas - šiais metais visuomeninės paskirties žemėje turėtų atsirasti universali daugiafunkcinė žaidimų aikštelė, su šiuolaikinius reikalavimus atitinkančia danga bei sportine įranga. Prie šio Europos Sąjungos lėšomis remiamo projekto savomis prisideda ir idėjos autoriai - bendruomenės nariai.

"Čia užaugo mūsų vaikai, graži gamta, yra kur pažvejoti, visa tai įkvepia. Nesame užsidarę - bendraujame su Klaipėdos rajono bendruomenėmis. Surengėme bendrą išvyką į Punską, Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse. Aktyviausi bendruomenės nariai buvo nuvykę į Olandiją ir Vokietiją, ten pasisėmė patirties, kaip po vienu stogu kurti sporto, kultūros centrus bei mokyklėles", - pasakojo S. Paukštys.

Išsirūpinę, jog miestelyje būtų apribotas sunkiojo transporto eismas, subūrę dvi saugios kaimynystės bendrijas, svetingai priėmę į savo šeimą miestelio naujakurius, regis, vieningieji Kretingalės gyventojai veiklos nepritrūks. Rengiami projektai nutiesti naujus šaligatvius, įrengti sendaikčių turgelį.

Nors į miestelį atvyksta tokie svečiai kaip Lietuvos lakštingala Sigutė Trimakaitė, muzikos aistruolių grupė aplanko ir Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą. Paskutinį kartą čia klausėsi miuziklo "Velnio nuotaka".

Ne tik malda gyvi

"Parapijai svarbiausia - aktyvūs, rūpestingi žmonės ir tvirta kaip uola bendruomenė. O bažnyčios erdvė atvira ne tik bažnytiniams renginiams, vyksta Lietuvos liuteronų vaikų koncertas "Giesmių giesmelė", kameriniai koncertai", - sakė evangelikų liuteronų kunigas Saulius Varanavičius.

Sekmadieniais po pamaldų žmonės nesiskirsto, ateina į barą "Kukudra" papietauti, pabendrauti, išsikalbėti. Arbatos išgerti renkamasi ir Parapijos namuose.

"Maža parapija skiriasi nuo didžiųjų miestų parapijų, nes čia visi pažįsta vieni kitus, žino vaikų vardus, kuo gyvenama. Tai - viena didelė šeima. Yra vadinamoji prarastoji karta, 30-50 metų žmonės, kurie savo laiku negavo suvokimo apie tikėjimą, tad sudėtinga vaikus auginti krikščioniška dvasia. Tačiau tam esame mes. Kai Europoje liūdna situacija, masiškai užsidarinėja bažnyčios, iš Vokietijos pas mus vežami varpai, vargonai, suolai, pas mus priešingai - bažnyčios atsidaro, mes dar augame", - sakė kunigas.

Bažnyčios šventorius bendruomenės lėšomis aptvertas lauko rieduliais, sutvarkytas kelias aplink šventovę. Prižiūrimos kapinės, kuriose ir vasarą vyksta Kapinių šventės, kai su didele dvasios šviesa minimi išėjusieji į amžinybę. Pagaliau su vargu atsiimta bažnyčios žemė, tad, pasitelkus architektus, bus toliau tvarkomas šventorius, atnaujinamas bažnyčios fasadas. Už šiuos darbus bendruomenę giria ir paveldosaugininkai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder