Kretingos muziejumi domisi užsienio kino kūrėjai

Kretingos muziejumi domisi užsienio kino kūrėjai

Pasaulį netikėtai užklupusi pandemija gerokai pakoregavo daugelio mūsų įprastinį gyvenimo ritmą, tačiau kino kūrėjai veiklos šiuo sudėtingu metu nesustabdo ir toliau tęsia kūrybinį darbą. Vokiečių kino kompanija „Story House Pictures“, besirengianti filmuoti istorinę dramą „Sisi“ apie nepaprastą iškilios XIX a. asmenybės – Austrijos imperatorienės Elžbietos – gyvenimą, šiuo metu visoje Europoje ieško filmavimams tinkamų lokacijų, tarp kurių – ir Kretingos muziejus.

Lokacijų paieška – vadinamosios žvalgytuvės

Pastaruoju metu po visą šalį keliaujantis lietuvių kino kompanijos „Nordic productions“ lokacijų paieškos vadybininkas penkiasdešimtmetis Darius Jarašūnas juokaudamas save pavadino paprasčiausiu tarpininku. „Mano darbas yra rasti pagal laikmetį, stilistiką ir scenarijų filmui „Sisi“ tinkančias vietas bei siūlyti jas užsakovams iš Vokietijos. Kadangi Kretingos muziejus atitinka šiuos kriterijus, tai yra viena vietų, kuriose dabar žvalgomės“, – paaiškino D. Jarašūnas.

Iš Vilniaus į Kretingą apsižvalgyti atvykęs vyras neslėpė, kad lokacijų pasirinkimo procesas yra sudėtingesnis negu gali pasirodyti, o galutinį sprendimą visada priima užsakovas. „Apžiūrėtas ir atrinktas lokacijas siūlysime vokiečių kino kompanijos kūrybinei grupei. Jei prie šio filmo dirbantys dailininkai nuspręs, kad viskas tinka ir toje vietoje įmanoma vizualizuoti konkrečias idėjas, tuomet susipažinti su techninėmis galimybėmis, logistika ir aplinka jau atvyktų pagrindiniai kūrybinės komandos nariai: režisierius, prodiuseriai, operatoriai“, – apie ilgą procesą pasakojo lokacijų paieškos vadybininkas.

Paklaustas, kodėl filmą apie Austrijos imperatorienę vokiečiai renkasi filmuoti būtent Lietuvoje ir kaimyninėje Latvijoje, o ne kitose Europos šalyse, D. Jarašūnas neslėpė, kad tokiam pasirinkimui įtakos turi daug veiksnių, tačiau vienas pagrindinių – finansai. „Lietuva įvairiems filmavimams tinkamų lokacijų atžvilgiu nėra tokia turtinga kaip, pavyzdžiui, Londonas ar Italija, todėl čia filmuoti ir yra šiek tiek pigiau, kas filmo kūrėjams taip pat svarbu“, – paaiškino jis.

Beveik trisdešimt metų kino industrijoje dirbantis D. Jarašūnas teigė, jog kol kas vyksta vadinamosios žvalgytuvės, todėl sunku kažką tiksliai pasakyti. „Dabartinę žvalgymosi stadiją galima vadinti pradine, parengiamąja. Kadangi šiuo metu užsakovai lokacijų ieško tiek visoje Lietuvoje, tiek Latvijoje, tiek Vokietijoje, lieka daug niuansų. Kine mėgstame sakyti, jog, kol negavome pirmųjų pusryčių, tol filmavimas nepradėtas“, – juokavo svečias iš sostinės.

Žiemos sodas – vienintelis toks Lietuvoje

„Nordic productions“ kompanijai dirbantis D. Jarašūnas neneigė, jog, kaip vieną iš lokacijų pasirinkus Kretingos muziejų, čia būtų filmuojama tik nedidelė dalis istorinio filmo „Sisi“. „Dauguma filmo scenų, ko gero, būtų filmuojamos didesniuose miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje ar Rygoje, tačiau ten sunkiai rasi tokių rūmų su išpuoselėtais parkais ir kvapą gniaužiančiais gamtos peizažais, kaip kai kuriuose mažuose miesteliuose“, – svarstė vilnietis.

Ilgametę darbo kine patirtį sukaupęs D. Jarašūnas patikino, jog Kretingos muziejaus Žiemos sodas – istoriškai reikšminga, itin unikali vieta, tad nieko nuostabaus, kad susidomėjimą kelia ir užsienio kino kūrėjams. „Manau, visoje Lietuvoje nerastume antros tokios vietos. Nieko panašaus, kas prilygtų Kretingos muziejaus oranžerijai, neturi nė didieji šalies miestai, kaip Vilnius ar Kaunas“,– Žiemos sodu žavėjosi pašnekovas.

Kretingos muziejų apžiūrėjęs vilnietis pripažino, kad filmuojama, ko gero, būtų tik pastato viduje. „Šalia muziejaus esantis parkas ne visai atitinka kūrybinės komandos lūkesčius: šalia gatvė, tarybinius laikus menantys pastatai. Tačiau tame nematau nieko blogo, neretai nutinka taip, kad filmavimams tinka tik tam tikros lokacijos interjeras, o eksterjeras – ne“,– atviravo pašnekovas.

Galimi filmavimai – pavasarį

Nors D. Jarašūnas tikino daugelio detalių dar nė nežinantis, tačiau teigė, kad, pasirašius sutartį, iš šešių dalių sudaryto istorinio filmo „Sisi“ filmavimai Kretingos muziejuje būtų numatomi gegužės–birželio mėnesiais. „Jau dabar yra dėliojami filmavimų planai, bet kine pasitaiko visokiausių netikėtumų. Pavyzdžiui, kartais nutinka taip, kad užsakovai ilgai ruošiasi dirbti vienoje lokacijoje, galiausiai netikėtai persigalvoja ir pasirenka kitą vietą“, – buvusiomis patirtimis dalinosi pašnekovas.

Dar vienas svarbus aspektas, ieškant tinkamos lokacijos, – sužinoti, ar numatytu filmavimo metu netoliese nebus organizuojamas koks masinis renginys arba koncertas, kad filmuojant nebūtų jokių trukdžių. Kartais, jei netoliese yra gatvė, tenka pagalbos kreiptis ir į kelių policiją, kad būtų stabdomas eismas.

„Vienaip ar kitaip, daugumą detalių nulems pats muziejus: ar filmuojant bus įleidžiami lankytojai, kur ir ką galima filmuoti, kokių eksponatų liesti nevalia ir panašiai. Tačiau kinas yra kūryba, kuriai itin svarbus lankstumas, todėl dažniausiai kartu su kūrybine grupe viskam randame išeitį“, – paaiškino D. Jarašūnas.

Jis pripažino, kad dabartinė situacija pasaulyje apsunkina kino kūrėjus tiek finansine, tiek darbo atlikimo prasme: „Pandemijos akivaizdoje sunkumų iškyla kur kas daugiau negu įprastai. Nors tikimės, kad iki galimų filmavimų pavasario pabaigoje situacija pagerės, tačiau kūrybinei grupei yra taikomi griežti reikalavimai, kurių tenka laikytis bet kokiu atveju.“

„Nenoriu nieko pažadėti, – D. Jarašūnas sakė kol kas vengiąs konkrečių faktų. – Tačiau jeigu užsakovai pasirašytų sutartį su Kretingos muziejumi, turbūt pavasario pabaigoje, nepaisant Covid-19 keliamų sunkumų, čia išvysime istoriniais kostiumais pasipuošusius aktorius ir didelę kūrybinę istorinio filmo „Sisi“ filmavimo grupę.“

Guoda SKRIPKAUSKAITĖ

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder