Kretingos rajono darželiuose – daugiau vaikų

Kretingos rajono darželiuose – daugiau vaikų

Rugsėjo 1-ąją Kretingos rajono darželiuose pasitiko daugiau vaikų nei pernai. Tiesa, kiek mažiau moksleivių šiemet pravėrė rajono mokyklų duris.

Šiemet Kretingos rajono švietimo ir ugdymo įstaigas iš viso lankys daugiau nei 6000 vaikų.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso lankys 1293, priešmokyklinio – 356 mažieji, o bendrai – net 81 vaiku daugiau nei pernai metais. Vietų darželiuose rugsėjo 1-ąją pristigo 27 vaikams.

Kretingos rajono savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose tendencija kita – čia mokysis 4357 moksleiviai arba 261 moksleivių mažiau nei pernai. Labiausiai mažėja pirmokų – mokysis 79 mažiau. Taip pat 144 moksleiviais bendras skaičius savivaldybės švietimo įstaigose sumažėjo Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo skyrių iškėlus į Kretingos verslo ir technologijų mokyklą.

„Ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų skaičiaus augimas didžiąja dalimi susijęs su koronaviruso pandemijos sukeltais pokyčiais. Šiemet, kitaip nei ankstesniais metais, dauguma registravusių savo vaikus iš anksto, juos ir panoro atvesti į rajono darželius, daugiau sugrįžo emigrantų šeimų, daliai planavusių išvykti su šeimomis į užsienį teko keisti gyvenimo planus ir pasilikti Lietuvoje, – sako Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė. – Taip pat pastaruoju metu daugėja ir į Kretingą besikeliančių gyventi jaunų šeimų iš kitų šalies rajonų.“

Sprendžiant ikimokyklinio ugdymo vietų trūkumą darželiuose, Kretingos lopšelio-darželio „Pasaka“ skyriuje „Eglutė“ įrengta 20 papildomų vietų vaikams, Rūdaičių skyriuje – 12, Kartenos mokykloje-daugiafunkciame centre rekonstravus patalpas – 6, Salantų gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Rasa“ suformuota jungtinė priešmokyklinio ugdymo grupė 15-ai vaikų. Papildomai vietų dar atsiras pabaigus statyti lopšelio-darželio „Ažuoliukas“ naująjį priestatą ir Salantų gimnazijos rekonstrukcijos metu joje įrengus patalpas priešmokyklinėms grupėms.

Švietimo įstaigų tinklą pertvarkantis Kretingos rajonas investuoja ir į įstaigų atnaujinimą. Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje šiemet įrengtos modernios biotechnologijų, chemijos, fizikos laboratorijos ir užsienio kalbų klasė, tvarkomos dvi lopšelio-darželio „Žilvitis“ grupės, įvairūs remonto darbai atlikti ir kitose rajono švietimo įstaigose.

Artimiausiais metais numatoma parengti Kretingos mokyklos-darželio „Žibutė“, „Eglutės“ skyriaus ir lopšelio-darželio „Pasagėlė“ kapitalinio remonto projektus bei pritraukti finansavimą darbams. Kretingos Marijono Daujoto progimnazijoje numatoma įrengti liftą ir pritaikyti sanitarinį mazgą žmonėms su negalia, Marijos Tiškevičiūtės mokykloje keltuvą.

Taip pat Vyriausybei papildomai skyrus 773 tūkst. eurų, šiemet bus užbaigti daugiau nei dešimtmetį trunkantys Salantų gimnazijos rekonstrukcijos darbai. Joje atsiras vietos ir Salantų meno mokyklai.

Plečiant ir atnaujinant mokyklų sporto infrastruktūrą, šiemet atnaujinti Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos, Baublių mokyklos-daugiafunkcio centro, Kūlupėnų M. Valančiaus pagrindinės mokyklos sporto aikštynai, artimiausiais metais ruošiamasi modernizuoti Pranciškonų gimnazijos stadioną.

Sprendžiant moksleivių pavežėjimo klausimus, švietimo įstaigų autoparkas bus papildytas dar dviem mokykliniais autobusais. Darbėnų gimnazijai mokyklinį autobusą skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, o Salantų gimnazijai – perkamas iš Kretingos rajono savivaldybės lėšų.

Po įgyvendintos švietimo įstaigų tinklo pertvarkos Kretingos rajone veikia 22 švietimo įstaigos, iki šiol jų buvo 26.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder