Lietuvybės prisikėlimo pranašas sugrįžta į Klaipėdą

Lietuvybės prisikėlimo pranašas sugrįžta į Klaipėdą

Į Klaipėdą sugrįžta didysis lietuvybės žadintojas, Mažosios Lietuvos šviesuolis, poetas Jurgis Zauerveinas (Georg Sauerwein, 1831-1904 m.). Akmenyje iškaltas šios istorinės asmenybės siluetas ir tautos himnu tapusi giesmė "Lietuvninkai mes esam gimę" papuoš Liepų gatvę uostamiestyje.

Idėja įamžinti 19-ojo amžiaus pabaigos lietuvių tautos prisikėlimo pranašą, kvietusį lietuvius burtis į organizacijas, leisti savo tautinius laikraščius, Jurgį Zauerveiną uostamiestyje sklandė jau keletą metų. Tuo rūpinosi dabartinė Klaipėdos kultūrininkų karta, susibūrusi į iniciatyvinę grupę. Mintis virto realybe iniciatoriams suvienijus pajėgas su Valdemaro ir Irtos Vaičekauskų šeimos fondu, finansavusiu J. Zauerveino įamžinimo projektą.

Į Klaipėdą po daugiau nei šimtmečio sugrįžtantis Jurgis Zauerveinas oficialiai bus pasveikintas penktadienį, rugsėjo 23-iąją. Paminklo Jurgiui Zauerveinui autoriai – skulptorius Gintautas Jonkus ir architektas Vytenis Mazurkevičius – akmenyje įkūnijo kultūrininko siluetą prie pastato Liepų g.5.

Nuo 1875-ųjų metų Mažojoje Lietuvoje net 25-erius metus praleidęs Jurgis Zauerveinas buvo klajokliškos sielos žmogus, neturėjęs nuolatinės pastogės. Kultūros istorikų nuomone, tuomet būtent šiame pastate, Liepų g. 5, veikusiuose nakvynės namuose poetas ir apsistodavęs. Tikėtina, kad būtent čia Jurgis Zauerveinas susitikinėjo su Jonu Basanavičiumi, tai vėliau paskatino "Varpo" ir "Aušros" atsiradimą, budinusius tautiškumą, skatinusius patriotizmą bei meilę savo krašto istorijai, tradicijoms ir kalbai. Bene plačiausiai ir šiandien žinomo J. Zauerveino eilėraščio "Lietuviais esame mes gimę, lietuviais turime ir būt..." ketureilis iškaltas ir paminklo akmeny.

Vokietijoje gimęs, daug po pasaulį keliavęs ir keliasdešimt kalbų mokėjęs J. Zauerveinas lietuvius drąsino mylėti, gerbti ir puoselėti savo kalbą. Tik taip esą ją įmanoma išsaugoti, taip galima užtikrinti tautos išlikimą. Klaipėdiečiai, įamžindami Tautos žadintoją, įsitikinę, jog Jurgio Zauerveino pamokos šiandieninei visuomenei taip pat labai aktualios.

***

Paminklo Jurgiui Zauerveinui atminti atidengimo ceremonija vyks penktadienį, rugsėjo 23 d., 16 val. Liepų g. 5, Klaipėdoje. Joje dalyvaus paminklo iniciatoriai, autoriai, mecenatai, miesto vadovai, visuomenės atstovai.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder