"Lūšies valanda" sugrąžins į mylimo teatro skreitą

"Lūšies valanda" sugrąžins į mylimo teatro skreitą

"P. U. Enkvisto psichologinėje dramoje "Lūšies valanda" kalbame apie kai kada prasilenkiančius žmogaus vidinio pasaulio poreikius su realybe, kurią žmogus stengiasi keisti savo mąstymu ir pasirengęs sumokėti bet kokią kainą", - sakė Naujojo Rygos teatro režisierė Kimele Mara, rugsėjo 28 d. 18 val. ir rugsėjo 30 d. 17 val. rodysianti savo spektaklį neįprastoje vietoje - dar nebaigtame rekonstruoti senajame, istoriniame Klaipėdos dramos teatre.

"Kai Klaipėdos dramos teatro direktorius Gediminas Pranckūnas mane pakvietė statyti spektaklį viename senojo nuostabios architektūros pastatų, apsidžiaugiau, kad ne Žvejų kultūros rūmuose, kur režisierius ir spektaklio dailininkas tarsi Don Kichotai bandytų įveikti monstrą ir jaustųsi jo slopinami. Teatro gyvastį reikia palaikyti čia, miesto šerdyje. Čia triūsiantys statybininkai mus pasitiko su meile ir rūpesčiu, ir jų darbai mums visiškai netrukdė," - sakė Rygos teatro režisierė Kimele Mara, stačiusi spektaklius įvairiose užsienio šalyse, Lietuvoje - Kaune ir Panevežyje.

Pjesė ją domino jau seniai, P. U. Enkvistas - ne tik garsus švedų dramaturgas, bet ir romanistas, o jo knygos išverstos į latvių ir lietuvių kalbas.

Pjesė pasakoja vaikinuko, prievarta uždaryto į psichiatrijos ligoninę už dvigubą žmogžudystę, dramatišką istoriją, kurią jis pasakoja "visiškai normalioms" dviems moterims, o kartais - ir katinui.

"Labai gerai, jog pjesė tokia kamerinė, nes, statydamas didelę, nežinai, su kokiais žmonėmis susidursi. Klaipėdos dramos teatro jaunieji aktoriai Renata Idzelytė, Jonas Baranauskas, Marius Pažereckas ir Darius Rabašauskas, kuris buvo ir mano asistentas, man suteikė didelį kūrybinį malonumą", - sakė režisierė.

Į Klaipėdos dramos teatrą atvykdavusi tik Kauno arba Šiaulių dramos teatrų gastrolių metu aktorė Virginija Kochanskytė, Kauno teatre suvaidinusi pagrindinį vaidmenį K. Maros spektaklyje "Šokio pamoka", taip pat džiaugėsi turėjusi galimybę dirbti su jaunaisiais, kurie, esą, ne tik puikūs aktoriai, bet ir labai žmogiški, švarūs, tikri, o tai skaistina.

EKSPERIMNTAS. Kaip spektaklio personažai atskleidė per repeticiją, spektaklio metu bus eksperimentuojama ne tik su jais, bet ir su žiūrovų reakcijomis.

"Puiku, kad teatro meno vadovas Povilas Gaidys žiūrovus įsileido į teatrą ne tada, kai jie jau galėtų žengti raudonu kilimu. Tikiuosi, kad spektaklis, kalbantis apie jaudinamus dalykus, išlaisvinantis drąsą būti savimi, bus reikalingas ir žiūrovui. O jeigu teatro meno vadovas sugalvos po šiuo stogu dar kitų renginių, manau, galėtume išjudinti statybas, kad jos vyktų greičiau," - sakė Virginija Kochanskytė.

Režisierė Kimele Mara ir viena iš aktorių Virginija Kochanskytė sutaria, jog spektaklio "Lūšies valanda" vieta labai svarbi - jo statytojai ir žiūrovai nepaprastai džiaugiasi, jog galės sugrįžti į Klaipėdos dramos teatrą, nes visur gerai, bet namie - geriausia, tik ten įmanoma pajusti harmoniją, meilės, gerumo, pilnatvės jausmus. 

UAB "Pamario restauratorius" vadovas Aldas Kliukas, drauge su žiniasklaidos atstovais žiūrėjęs spektaklio ištrauką, sakė, jog spektaklis vyks ir spalio 27 dieną. Tuomet aplink teatrą nebeliks tvorų, o jo fasadas bus atidengtas iš upės pusės. Jis prisipažino jautęs tam tikrą atsakomybę už žiūrovų saugumą, tačiau patikino, jog didesnės rizikos nėra. 

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder