Miestelyje - giminės klanas?

Miestelyje - giminės klanas?

Socialiniame tinkle - viešas pareiškimas, kaip giminaičių dėka įsidarbinta bibliotekoje. Tokias nepotizmo apraiškas neigia tiek Endriejavo seniūnė, tiek miestelio bibliotekininkė, kurios profilyje atsirado intriguojanti žinutė.

Redakcija gavo paveikslėlį, kuriame užfiksuotas Endriejavo seniūnės Laimutės Šunokienės sesers dukros, Endriejavo bibliotekininkės Ritos Žadeikytės pareiškimas, esą ji ir kiti giminaičiai įvairiose Endriejavo įstaigose dirba seniūnės dėka.

Nulaužė kodus?

"Cia visiski niekai su mano isidarbinimu bibliotekoje per seniune. giminaites esam juk. ir martele dirba ir suneliai", - rašoma Endriejavo seniūnės Laimos Šunokienės giminaitės Ritos Žadeikytės "Facebook" profilyje (kalba netaisyta - R. S.). Priduriama, jog seniūnė savo sūnui Marijui, pravarde "Čipis", padėjo "sutvarkyti žemę su naftos gręžiniu".

Pati R. Žadeikytė neneigė, jog tokia žinutė jos "Facebook" profilyje buvo atsiradusi.

"Buvo nulaužtas mano kodas, vakar pasikeičiau slaptažodžius ir planuoju kreiptis į policiją", - "Vakarų ekspresui" R. Žadeikytė aiškino mįslingo pareiškimo atsiradimo aplinkybes.

Moteris neneigė, kad ją ir Endriejavo seniūnę sieja giminystės ryšiai, tačiau ji nesupranta, kodėl jos darbą bandoma sieti su miestelio vadove. Esą biblioteka nėra pavaldi seniūnijai, ne seniūnė ją priėmė į darbą, ir jokios įtakos bibliotekai L. Šunokienė negalėjo daryti.

"Čia yra tokių žmonių, kuriems kilo pavydas ar dar kas nors", - šnekėjo Endriejavo bibliotekininkė, pasakojusi, jog bibliotekoje dirba jau 6 metus.

Prieš tiek laiko ji pradėjo studijuoti bibliotekininkystę ir parašė prašymą ją priimti į darbą. Ankstesnei darbuotojai išėjus į pensiją ji pradėjo dirbti atsilaisvinusioje pozicijoje.

PASIDARBAVO? Profilio savininkė teigia, jog žinutę jos profilyje parašė "hakeriai". "Vakarų ekspreso" skaitytojo nuotr.

Informacija - deklaracijose

Vis dėlto patvirtinti teiginius, jog Endriejavo įstaigose dirbo ar dirba įvairūs L. Šunokienės giminaičiai, nėra sunku. Tokią informaciją oficialiai deklaravo ir pati L. Šunokienė.

Štai 2007 m. Klaipėdos rajono savivaldybės tarybas kandidatavusi dabartinė Endriejavo seniūnė nurodė, jog tuomet net du jos artimi giminaičiai dirbo seniūnijoje.

Dabar bibliotekoje dirbanti Rita Žadeikytė tuomet Endriejavo seniūnijoje ėjo vyr. buhalterės pareigas, o sūnus Marijus Šunokas buvo seniūnės padėjėjas.

Už mėnesio vyksiančiuose rinkimuose L. Šunokienė vėl taikosi į rajono tarybą - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąraše ji įrašyta 25 numeriu.

Savo interesų deklaracijoje miestelio vadovė nurodo, jog interesų konfliktas gali kilti tik dėl vienos jos giminaitės - marčios Ligitos Šunokienės, kuri dirba Endriejavo seniūnijos valytoja.

Kaltinimus atmeta

L. Šunokienė įtaria, jog viešai paskleisdami tokius duomenis jai bandė kerštauti jos nemėgstantys žmonės.

Esą marti valytoja seniūnijoje dirba jau trejus metus, o sūnus seniūnijoje darbavosi laikinai - žiemos metu dirbo kūriku.

"Darbuotojus priimame nebe mes, o rajono Savivaldybės administracijos direktorius", - šnekėjo L. Šunokienė, teigusi, jog šios funkcijos nebeturinti jau 5 metus.

Kaltinimus, esą ji galėjo proteguoti savo sesers dukrą užimant miestelio bibliotekininkės pareigas, seniūnė atmeta.

"Juk ne aš darbdavys, o viešoji biblioteka. Ji baigė bibliotekininkystės studijas - tai buvo viena iš sąlygų, ir dirba", - gynė savo giminaitę seniūnė, teigusi neturinti jokios įtakos Savivaldybės administracijos ar bibliotekos vadovybės priimamiems sprendimams.

Bandė įdarbinti sūnų

Klaipėdos rajono savivaldybės Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisijos pirmininkas Andrius Adomaitis teigia, jog žinios apie giminystės ryšius valstybinėse įstaigose Endriejave jam yra naujiena.

"Nieko negirdėjau. Tiriame, jei gauname raštą ar net anoniminį pranešimą, tačiau pagal gandus nevaikščiojame", - šnekėjo komisijos pirmininkas, pridūręs, jog komisijai iki šiol dar neteko tirti skundų dėl galimų nepotizmo apraiškų valstybinėse Klaipėdos rajono įstaigose.

Savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius taip pat nusistebėjo susidariusia situacija.

Jis pripažino, kad jokių signalų iš Endriejavo Savivaldybė nėra gavusi. Č. Banevičius teigė, jog giminaitį įdarbinti itin sudėtinga: naujų darbuotojų paraiškas peržiūri administracijos direktorius ir Juridinis skyrius.

"Buvo tokia situacija, kad ši seniūnė bandė įdarbinti savo sūnų, bet aš iškart jai pasakiau: arba dirbi pati, arba sūnus", - prieš kelerius metus vykusią istoriją prisiminė administracijos direktorius.

Č. Banevičius pridūrė, jog Savivaldybė netoleruotų tokių seniūnų veiksmų.

"Seniūnų pavaldume negali būti giminaičių. Taip nurodo ir įstatymas", - patikino administracijos direktorius.

"Valstybinėse įstaigose įdarbinti giminaičius draudžia įstatymas"

Leonas BARIŠAUSKAS, STT Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkas

Giminaičių ar draugų įdarbinimas yra vadinamas nepotizmu, tai yra viena iš korupcijos rūšių. Ne į visas darbo vietas yra skelbiami konkursai. Iš kitos pusės klausiama: ar mano giminaitis negali būti labai geras darbuotojas? O kuo aš kaltas, kad jis mano giminaitis?
Vis dėlto artimų giminaičių priėmimą į darbą reglamentuoja Darbo kodeksas, kuriame nurodyta, jog draudžiama eiti tarnautojų pareigas vienoje valstybės ir savivaldybės institucijoje bei valstybės ar savivaldybės įmonėje asmenims, kuriuos sieja artimi giminystės ar svainystės ryšiai, jeigu jų tarnyba kartu yra susijusi su vieno iš jų tiesioginiu pavaldumu kitam arba su vieno teise kontroliuoti kitą.
Manau, kad nepotizmas skatina nedarbą ir "klientelistinius" santykius. Priimant į darbą giminaitį atsižvelgiama ne į jo gebėjimus ar kompetenciją, tačiau į giminystės sąsajas. Tokiu atveju vadovui sudaromos sąlygos už suteiktą darbo vietą gauti darbuotojo paramą ir ištikimybę.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder