Nulinės krantinės prireikė Visagino elektrinei

Nulinės krantinės prireikė Visagino elektrinei

„Vėl Uosto direkcija ir visas uostas kišami po valstybės energetinių poreikių Damoklo kardu. Dėl valstybės interesų, susijusių su atomine elektrine, gali nukentėti visų kitų uosto krovos kompanijų interesai“, - spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Eugenijus Gentvilas.

Uosto direkcijos vadovo teigimu, Visagino atominė elektrinė (AE) vis dėlto apsisprendė, kad atkeliausiantiems stambiagabaritiniams ir negabaritiniams kroviniams išgabenti iš Klaipėdos uosto reikalinga vadinamoji nulinė krantinė. Anksčiau manyta, kad tam galėtų būti naudojamos 7-8 krantinės, kuriomis naudojasi AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO), tačiau iš jų išvažiavimas per KLASCO ir AB „Klaipėdos nafta“ naudojamas teritorijas būtų apsunkintas. AE vadovai mano, kad jiems palankiausia situacija susidarytų tada, jeigu būtų pastatyta nulinė krantinė. Tokiu atveju būtų paprastesnis minėtų krovinių išvežimas iš uosto.

Pasak E. Gentvilo, Uosto direkcijai toks sprendimas nebūtų palankiausias. Be jokios abejonės, ir AE reikalingų stambiagabaritinių ir negabaritinių krovinių iškrovimas 7-9 krantinėse apsunkintų uosto veiklą, o ypač KLASCO, be to, sumažintų Uosto direkcijos investicijų atsiperkamumą.

8-9 krantinės šiuo metu baigiamos rekonstruoti, o dėl 7 ir pusės 8 krantinės rekonstrukcijos greitai turėtų būtų pasirašyta rangos darbų atlikimo sutartis. Į šias krantines investuota kaip į standartines krovos krantines. Investicijos į jas sudarys apie 50 mln. Lt. Kadangi jose Iš dalies tektų apriboti KLASCO veiklą dėl AE krovinių, jau vien dėl to būtų patiriama nuostolių.

Suprantama, jog naujos nulinės krantinės statyba taip pat nemažai kainuotų - apie 35-50 mln. Lt. Ir ji negalėtų būti naudojama, sakykime, vien tik naftos krovos darbams. Dalį laiko ir dalį aikštelių reikėtų skirti negabaritiniams kroviniams.

Pasak E. Gentvilo, be to, atsirastų labai daug neaiškumų. Tarkime, Uosto direkcija pastatytų pačią krantinę, bet kyla klausimas, kas turėtų įrengti prie krantinės krovos aikšteles - ar naftos produktų krova užsiimanti kompanija ar ir Visagino atominė elektrinė. Jeigu krantinė būtų naudojama tiek standartinių, tiek nestandartinių krovinių krovai, tai kodėl tik teritorijos nuomininkas turėtų įrengti aikšteles, pritaikytas didžiulėms apkrovoms.

Tačiau pats svarbiausias klausimas – ar nulinė krantinė apskritai galėtų būti įrengiama navigaciniu požiūriu. Šiemet birželį Uosto direkcija gavo preliminarius Danijos jūrinio instituto paaiškinimus, kad tokia krantinė Klaipėdos uoste negalėtų būti įrengiama. Tačiau Visagino atominė elektrinė iš tų pačių danų gavo patikinimą, kad galima. Pasak E. Gentvilo, galutinis verdiktas priklausys Uosto direkcijos Uosto kapitono tarnyboms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder