Pajūrio gyventojams opiausi pensijų bei piniginės paramos klausimai

Pajūrio gyventojams opiausi pensijų bei piniginės paramos klausimai

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė susitikime su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku išklausė opiausias pajūrio gyventojams problemas piniginės socialinės paramos skyrimo, socialinio būsto, jaunimo užimtumo srityse.

Šiandien, balandžio 19 dieną, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedisnkienė kartus su patarėja Danguole Juozapavičiene lankėsi Klaipėdos mieste, kur aplankė savivaldybę, ministerijos kuruojamas įstaigas, vaikų globos namus, atviros erdvės jaunimo centrą.

Susitikime su meru kalbėta apie socialiniams darbuotojams iškylančias problemas, aptarti jų darbo krūviai, socialinių darbuotojų garantijų, atlyginimų klausimai. Pristatyti numatomi surengti mokymai socialiniams darbuotojams, kurių metu bus mokoma vertinti šeimos situaciją, planuoti ir organizuoti socialinį darbą su šeimomis. Artimiausiu metu socialiniai darbuotojai turės galimybę kelti kvalifikaciją dalyvaudami supervizijose, kurios numatytos Socialinių paslaugų įstaigų darbuotojų kompetencijų ugdymo programoje. Jos tikslas – kelti socialinių paslaugų įstaigų darbuotojų žinių ir gebėjimų lygį, siekiant gerinti socialinių paslaugų kokybę.

Daug dėmesio skirta piniginės socialinės paramos klausimų aptarimui. „Svarbu pabrėžti, jog socialinės pašalpos ir kompensacijos turi padėti žmogui tuo metu, kai jam tokia pagalba yra būtina, tačiau jokiais būdais neturi skatinti žmonių neieškoti galimybių patiems užsidirbti pragyvenimui“, - šiandien kalbėjo ministrė.

Kaip tik šiomis dienomis Seimas pradėjo svarstyti pateiktą įstatymo projektą, pagal kurį parama bus skiriama tikslingai – tiems žmonėms, kuriems jos tikrai reikia ir skatins žmones dirbti, o ne gyventi iš pašalpų, aktyviau dalyvauti namų modernizavimo programose. Numatytos priemonės skatins žmones įsitraukti į darbo rinką bei padės užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimo parama atvejams. Socialinės paramos gavėjų Klaipėdoje lyginant su praėjusių metų duomenimis sumažėjo 1,6 proc., kompensacijų už būsto šildymą ir vandenį sumažėjo 4,3 proc.

Tuo pačiu ministrė su Klaipėdos meru aptarė nuo 2014 m. visoms savivaldybėms įsigaliosiančios piniginės socialinės paramos skyrimo kaip savarankiškos funkcijos klausimus. Taip pat buvo kalbėta apie jaunimo užimtumo didinimą, jaunimo politikos formavimą.

Ministrė pristatė ir dvi naujas struktūrinės paramos priemones – tai „Jaunimo užimtumo ir motyvacijos skatinimas“, kuriam skirta 8 mln. litų Europos socialinio fondo lėšų, taip pat 33,8 mln. litų padidintos lėšos programai. Šių priemonių pagalba didžiausias dėmesys bus skiriamas nedirbančiam, socialiai pažeidžiamam jaunimui, taip pat jaunų ir nekvalifikuotų bedarbių įtraukimui į darbo rinką. „Ieškančių darbo asmenų integracijos į darbo rinką“ priemone Klaipėdos mieste pasinaudojo net 13 506 ieškantys darbo asmenys.

„Tie jaunuoliai, kurie motyvuoti, baigę vidurinį mokslą, tuo labiau aukštąjį mokslą, net ir praradę darbą, turi daugiau galimybių vėl įsidarbinti. Deja, yra nemažai jaunuolių, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių neįgijo darbinių įgūdžių, jų kvalifikacija nepakankama. Turime grąžinti juos visuomenei, įtraukti į darbo rinką, motyvuoti mokytis, kelti kvalifikaciją“, - kalbėjo ministrė.

Su tais jaunuoliais, kurie nepasiekia nei darbo biržos, nei atvirų jaunimo centrų, nes kol kas nėra motyvuoti, dirbs konsultantai. Konsultantų tikslas bus atvesti jauną žmogų atgal į formaliojo švietimo sistemą, jei jis per anksti iškrito iš jos, paskatinti įgyti profesiją, kuri padėtų užsidirbti, patarti, kur įgyti reikalingų įgūdžių, kaip užsiimti savanoriška veikla ir panašiai.

Susitikimo metu akcentuota, jog siekiant užtikrinti kryptingą bei efektyvų darbą su socialinės rizikos šeimomis, numatoma sukurti vieningas metodines rekomendacijas, skirtas išgryninti darbo su socialinės rizikos šeimomis modelį, pagalbos procesų organizavimą, pokyčių fiksavimą.

Aplankiusi Klaipėdos teritorinę darbo biržą, Algimanta Pabedinskienė pasidžiaugė, jog aktyvios darbo rinkos politikos priemonės Klaipėdoje buvo tinkamai įgyvendintos ir davė gerų rezultatų. 2013 m. balandžio 1 d. duomenimis nedarbas Klaipėdoje buvo 3,2 proc. punkto mažesnis nei visoje Lietuvoje, 2012 m. 11 proc. išaugo parama užimtumui, įregistruota 6,3 proc. daugiau laisvų darbo vietų nei 2011 m. Tikimasi, jog šis skaičius ateinančiais metais dar didės.


Ministrė taip pat pastebėjo, kad Valstybinei darbo inspekcijai nuo 2012 m. pradėjus orientuotis ne į griežtų tikrinimų vykdymą, bet į pagalbą įmonėms jas konsultuojant, Klaipėdos ūkio subjektams surašytų reikalavimų skaičius sumažėjo nuo 536 iki 164 – net 69,4 proc.

Lankydamasi Klaipėdos Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje, ministrė pasidžiaugė sėkmingai įgyvendinamu projektu „Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritorinių skyrių infrastruktūros plėtra“, kurio tikslas – didinti neįgaliųjų darbingumą, profesinę kompetenciją ir pajėgumą dalyvauti darbo rinkoje, padėti jiems integruotis į visuomenę.

Ministrė apžiūrėjo gyvenimo sąlygas Klaipėdos šeimos ir vaiko gerovės centre, kuris buvo įkurtas 2003 m. ir teikia mišrias socialines paslaugas socialinės rizikos šeimoms ir jų vaikams, psichosocialinės pagalbos ir trumpalaikės socialinės globos paslaugas moterims ir moterims su vaikais, nukentėjusioms nuo smurto šeimoje, prekybos žmonėmis. Centras didelį dėmesį skiria būsimų globėjų ir įtėvių rengimui, stengiantis išvengti situacijų, kai šeimos, nutarusios globoti vaiką, susidūrę su problemomis, grąžina jį atgal į vaikų globos namus, kas psichologiškai sukrečia likimo nuskriaustus vaikus.

Vizito Klaipėdos vaikų globos namuose „Rytas“ metu, ministrė pastebėjo, jog abiejų įstaigų gyventojams užtikrintos geros gyvenimo sąlygos. Visgi A.Pabedinskienė pabrėžė, kad bus siekiama, jog kuo daugiau vaikų gyventų ne globos namuose, o šeimose ar šeimynose.

Atviros erdvės jaunimo centre aptartas glaudesnis institucijų bendradarbiavimas su jaunimo organizacijomis ir jaunimo idėjų įgyvendinimo svarba skatinant jaunimo užimtumą.

„Džiaugiuosi, kad šie penktadieniniai vizitai į Lietuvos regionus sudaro galimybę susitikti akis į akį su žmonėmis, išgirsti įvairias nuomones, idėjas. Visi dirbame vienoje srityje, todėl kokybišką darbą užtikrinsime tik tada, jei įsiklausysime į vieni kitų nuomones. Labai svarbu strategiškai ir integraliai pažvelgus į problematiką siekti, kad paslaugos būtų priartintos prie žmogaus ir visa socialinė sistema tarnautų žmogui, o ne priešingai“, - sakė A.Pabedinskienė.

Kol vyko ministrės susitikimai, ministerijos priimamojo komanda konsultavo į savivaldybę susirinkusius pajūrio gyventojus įvairiais socialinės apsaugos ir darbo klausimais. Labiausiai klaipėdiečiai domėjosi pensijų skyrimo, pensijų kaupimo pertvarkos, piniginės socialinės paramos skyrimo klausimais. Tai jau septintas ministrės vizitas į šalies regionus.

Primename, kad ministrė su savo komanda kiekvieną penktadienį lankosi vis kitame Lietuvos mieste ar rajone, kur bendrauja su SADM kuruojamų įstaigų darbuotojais, vietine valdžia ir gilinasi į gyventojų problemas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder