Palanga gavo pinigų baseinui

Palanga gavo pinigų baseinui

Šią savaitę palangiškius pasiekė džiugi žinia: oficialiai patvirtinta, kad iš Valstybės investicijų programos bus skirta 350 tūkst. eurų baseino su sveikatingumo centru kurorte statybai pradėti.

Net pu­san­trų me­tų tru­ku­sias de­ry­bas su ša­lies val­džia vai­ni­ka­vo Kū­no kul­tū­ros ir spor­to de­par­ta­men­to di­rek­to­riaus Edžio Ur­ba­na­vi­čiaus an­tra­die­nį pa­si­ra­šy­tas įsa­ky­mas dėl pi­ni­gų Pa­lan­gai sky­ri­mo.

Ku­ror­to me­ras Ša­rū­nas Vait­kus tai pa­va­di­no di­džiu­liu lai­mė­ji­mu ir ti­ki­no, kad ba­sei­no sta­ty­ba ga­li bū­ti pra­dė­ta jau šie­met. „Kol ne­tu­rė­jo­me lė­šų, ne­ga­lė­jo­me nie­ko da­ry­ti. Jau da­bar pla­nuo­ja­me pra­dė­ti reng­ti tech­ni­nį ba­sei­no pro­jek­tą, jis tu­rė­tų bū­ti baig­tas va­sa­rą. Kai pro­jek­tas bus pa­tvir­tin­tas, pra­si­dės ba­sei­no sta­ty­ba“, – tei­gė jis.

Di­džiu­lis poreikis

Šiame sklype jau šiemet gali pradėti riaumoti buldozeriai, ruošiantys aikštelę baseino statybai.Deniso Nikitenkos nuotrauka

Pa­lan­gos val­džia ba­sei­no su svei­ka­tin­gu­mo cen­tru sta­ty­bą ke­ti­no pra­dė­ti dar per­nai, ta­čiau te­ko ge­ro­kai steng­tis įro­di­nė­jant cen­tri­nės val­džios at­sto­vams, kad toks ob­jek­tas ku­ror­tui tie­siog bū­ti­nas.

Pir­miau­sia, prie jū­ros au­gan­tys vai­kai Pa­lan­go­je ne­tu­ri kur mo­ky­tis plauk­ti, jie pri­vers­ti va­ži­nė­ti į Klai­pė­dos ba­sei­nus ar­ba mo­ky­tis sa­va­ran­kiš­kai. Ki­tas da­ly­kas – nuo­lat su va­di­na­muo­ju se­zo­niš­ku­mu ko­vo­jan­čiam pa­jū­rio ku­ror­tui kaip oro rei­kia ob­jek­to, už­ti­kri­nan­čio pra­mo­gas šal­tuo­ju me­tų lai­ku.

Dau­giau nei prieš me­tus bu­vo nu­ma­ty­tas ir skly­pas ba­sei­nui Kre­tin­gos gat­vė­je, tarp Vla­do Jur­gu­čio pa­grin­di­nės ir Pa­lan­gos pra­di­nės mo­kyk­lų.

Anot Pa­lan­gos tu­riz­mo ir in­for­ma­ci­jos cen­tro lai­ki­no­sios va­do­vės Egi­di­jos Smi­lin­gie­nės, dau­gu­ma tu­ris­tų tei­rau­ja­si, kur bū­tų ga­li­ma pa­plau­kio­ti ba­sei­ne.

„Jo tie­siog ne­tu­ri­me. Di­de­lio ba­sei­no po­rei­kis Pa­lan­go­je yra di­džiu­lis. Jo rei­kia ir mies­to sve­čiams, ir pa­tiems pa­lan­giš­kiams. Da­bar šal­tuo­ju me­tų lai­ku ne­tu­ri­me ką pa­siū­ly­ti. At­vy­kę sve­čiai ne­ga­li pa­ti­kė­ti, kad to­kia­me ku­ror­te kaip Pa­lan­ga nė­ra kur il­giau pa­plau­kio­ti. La­bai se­niai tik kal­ba­ma apie ba­sei­no sta­ty­bą, to­dėl bū­tų pui­ku, jei toks ob­jek­tas iš­ties at­si­ras­tų“, – LŽ sa­kė ji.

Projekto vizualizacija

Kar­tu tu­riz­mo spe­cia­lis­tė pri­pa­ži­no, kad vie­nas ba­sei­nas ne­bū­tų pa­grin­di­nė prie­žas­tis, dėl ku­rios žmo­nės šal­tuo­ju me­tų lai­ku plūs­tų į Pa­lan­gą. „Ta­čiau jis su­kur­tų pri­dė­ti­nę ver­tę, iš pra­džių vien dėl jo žmo­nės vyk­tų į ku­ror­tą. Vė­liau ga­lė­tų ras­tis dau­giau pra­mo­gų, nes pa­di­dė­tų žmo­nių srau­tas“, – kal­bė­jo E. Smi­lin­gie­nė.

Jai pri­ta­rė ir Pa­lan­gos skęs­tan­čių­jų gel­bė­to­jų va­das Jo­nas Pi­rož­ni­kas.

„Bū­tų la­bai džiu­gu, jei Pa­lan­ga tu­rė­tų sa­vo ba­sei­ną. Ką veik­ti mies­te­ly­je, jei­gu jū­ra šal­ta ar­ba yra di­džiu­lis ban­ga­vi­mas, o mau­dy­tis no­ri­si?“ – svars­tė jis.

Įgis pagreitį

Pla­nuo­ja­ma, kad nau­ja­sis ob­jek­tas bus apie 5 tūkst. kvad­ra­ti­nių me­trų plo­to. Ja­me bus įreng­tas ba­sei­nas su še­šiais 25 me­trų il­gio ta­ke­liais, vai­kams skir­ta at­ski­ra erd­ve bei pra­mo­gi­ne da­li­mi prie Vir­ba­liš­kės ta­ko – vie­šų­jų pir­čių komp­lek­su.

Tie­sa, dar ne­aiš­ku nei kaip at­ro­dys komp­lek­sas, nei kas ir už kiek jį sta­tys.

„Nė­ra par­ink­ti pro­jek­tuo­to­jai, nė­ra tech­ni­nio pro­jek­to. Bu­vo­me pa­skel­bę pro­jek­ta­vi­mo kon­kur­są, ta­čiau jis ne­įvy­ko. Da­bar, ga­vus fi­nan­sa­vi­mą, šie pro­ce­sai įgis pa­grei­tį. Kiek dar rei­kia pa­pil­do­mai pi­ni­gų ba­sei­no sta­ty­bai baig­ti, be skir­tų 350 tūkst. eu­rų, da­bar ne­ga­li­me at­sa­ky­ti“, – LŽ tei­gė Pa­lan­gos me­ri­jos Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riaus lai­ki­na­sis ve­dė­jas Vid­man­tas Dan­ta.

Bus prie­ina­mas visiems

Pa­sta­čius mo­der­nų ba­sei­ną, pir­miau­sia juo nau­do­tų­si Pa­lan­gos moks­lei­viai ir dar­že­li­nu­kai. Anot V. Jur­gu­čio pa­grin­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rės Lai­mu­tės Be­ne­tie­nės, plau­ki­mo pa­mo­kos bū­tų įtrauk­tos kaip mo­kyk­li­nė dis­cip­li­na.

„Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja yra pa­tvir­ti­nu­si net ofi­cia­lias re­ko­men­da­ci­jas dėl vai­kų plau­ki­mo pa­mo­kų. Ti­krai par­adok­sa­lu, kad prie jū­ros gy­ve­nan­tys vai­kai ne­mo­ka plauk­ti, ne­tu­ri kur iš­mok­ti tai da­ry­ti. Juk tuo me­tu, kai mo­kyk­lo­je vyks­ta pa­mo­kos – jau šal­ta, tad jū­ro­je plauk­ti ne­si­mo­ky­si. Pa­sta­čius ba­sei­ną ga­lė­tu­me plau­ki­mą įtrauk­ti į pri­va­lo­mų pa­mo­kų są­ra­šą ir įgy­ven­din­ti mi­nis­te­ri­jos re­ko­men­da­ci­jas“, – LŽ sa­kė ji.

Di­rek­to­rės tei­gi­mu, tai aps­kri­tai bū­tų pir­mas kar­tas Pa­lan­go­je, kai vai­kai dis­cip­li­nuo­tai ir ne­mo­ka­mai bū­tų mo­ko­mi plauk­ti, nes ka­dai­se vei­kęs „Li­no“ ba­sei­nas tam ne­bu­vo tin­ka­mas.

Š. Vait­kus LŽ yra sa­kęs, jog kas­met mies­to biu­dže­te bū­tų nu­ma­to­ma lė­šų, už ku­rias Pa­lan­gos dar­že­lių bei mo­kyk­lų vai­kai nuo pir­ma­die­nio iki ket­vir­ta­die­nio nau­ja­ja­me ba­sei­ne ga­lė­tų ne­mo­ka­mai mo­ky­tis plauk­ti. Po 17 va­lan­dos ir sa­vait­ga­liais (įskai­tant penk­ta­die­nį) ba­sei­ne ga­lė­tų lan­ky­tis vi­si pa­lan­giš­kiai ir mies­to sve­čiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder