Palanga subrendo baseino statyboms

Palanga subrendo baseino statyboms

Palangiškiai gūžčioja pečiais ir stebisi paradoksu: prie jūros augantys vaikai neturi kur mokytis plaukti. Tačiau tokia padėtis gali pasikeisti iš esmės, nes vis tikroviškesni tampa planai jau šiemet didžiausiame šalies kurorte pastatyti modernų, pirmiausia vaikams skirtą plaukimo baseiną, rašo „Lietuvos žinios“.

Palangos valdžia norėtų, kad pradėjus veikti baseinui plaukimo pamokos taptų privalomu dėstomuoju dalyku mokykloje. Laisvu nuo moksleivių užsiėmimų metu vandens malonumais galėtų mėgautis visi norintieji.

Didžiulis poreikis

Jau daug metų įvairios Palangos valdžios ir verslo struktūros bando spręsti vadinamąją sezoniškumo problemą kurorte. Vasarą gausybę poilsiautojų pritraukiantis pajūrio miestelis rudeniop ištuštėja.

Pagrindinė priežastis – šaltuoju metų laiku Palangoje nėra ką veikti. Neveikia nė vienas ilgasis baseinas. Vienintelė galimybė žiemą pasimėgauti šiltu vandeniu ar SPA procedūromis yra privatūs viešbučiai.

Anot Palangos turizmo ir informacijos centro laikinosios vadovės Egidijos Smilingienės, absoliuti dauguma turistų teiraujasi, kur būtų galima paplaukioti baseine.

„O tokio tiesiog neturime. Didelio baseino poreikis Palangoje yra didžiulis. Jo reikia ir miesto svečiams, ir patiems palangiškiams. Dabar šaltuoju metų laiku neturime ką pasiūlyti. Atvykę svečiai negali patikėti, kad tokiame kurorte, kaip Palanga, nėra kur ilgiau pasiplaukioti. Dauguma nori ir pasitreniruoti baseine. Labai seniai tik kalbama apie baseino statybą, todėl būtų puiku, jei toks objektas išties atsirastų“, – LŽ sakė ji.

Kartu turizmo specialistė pripažino, kad vienas baseinas nebūtų pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonės šaltuoju metų laiku plūstų į Palangą. „Tačiau jis sukurtų pridėtinę vertę, iš pradžių vien dėl jo žmonės vyktų į kurortą. Vėliau galėtų rastis daugiau pramogų, nes padidėtų žmonių srautai“, - svarstė E. Smilingienė.

Statybos – jau šiemet

Kad naujo baseino statybos nėra tik prieš rinkimus politikų duodamas pažadas, LŽ patvirtino Palangos merijos Statybos skyriaus vedėja Violeta Staskonienė.

„Baseino statybų planai yra labai realūs: jau pradėta rinkti, ruošti techninė dokumentacija. Vėliau bus ieškoma finansavimo šaltinių, kreipiamasi į Europos Sąjungos (ES) struktūrinius fondus, nes dabar prasideda naujas finansavimo laikotarpis“, – sakė ji.

Rengiant 2015 metų Palangos savivaldybės biudžeto projektą ir strateginį veiklos planą numatyti beveik 58 tūkst. eurų šio objekto techninei dokumentacijai parengti.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus informavo, kad baseinui jau yra parinktas ir sklypas. Tai maždaug vieno hektaro teritorija tarp Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos ir Pradinės mokyklos, šalia Kretingos gatvės.

Teigiama, kad parinkta vieta yra strategiškai patogi, nes ji yra netoli ugdymo įstaigų ir gyvenamųjų rajonų.

„Tai yra gana didelis sklypas, jame tilps uždaras kompleksas – 25 metrų ilgio, šešių plaukimo takų baseinas, pramoginės zonos vaikams ir suaugusiesiems, taip pat pirčių kompleksas. Kasmet miesto biudžete norime numatyti lėšų, už kurias Palangos darželių bei mokyklų vaikai nuo pirmadienio iki ketvirtadienio šiame baseine galėtų nemokamai mokytis plaukti. Po 17 val. ir savaitgaliais (įskaitant penktadienį) baseine galėtų lankytis visi palangiškiai ir miesto svečiai“, – tikino meras.

Jei viskas vyks sklandžiai, tikėtina, kad jau rugpjūtį galėtų būti parengtas techninis projektas, o vėliau pradėtos baseino statybos.

„Dėl šio projekto įgyvendinimo svarstomos dvi finansavimo galimybės. Viena jų – su Palangos miesto partnerio Bergeno (Riugeno sala, Vokietija) savivaldybės atstovais rengiamės teikti bendrą paraišką ES finansuojamoms programoms. Jei tokia priemonė ES lėšomis nebus finansuojama, eisime kitu keliu. Su UAB „Palangos vandenys“, kurios beveik 100 proc. akcijų priklauso savivaldybei, yra aptarta galimybė, kad ši įmonė galėtų būti baseino statytoja ir operatorė“, – teigė Š. Vaitkus.

Plaukimo pamokos

Pastačius modernų baseiną, juo pirmiausia naudotųsi Palangos mokyklų moksleiviai ir darželinukai. Anot V. Jurgučio pagrindinės mokyklos direktorės Laimutės Benetienės, plaukimo pamokos būtų įtrauktos kaip mokyklinė disciplina.

„Švietimo ir mokslo ministerija yra patvirtinusi net oficialias rekomendacijas dėl vaikų plaukimo pamokų. Tikrai paradoksalu, kad prie jūros gyvenantys vaikai nemoka plaukti, neturi kur išmokti tai daryti. Juk tuo metu, kai mokykloje vyksta pamokos, jau šalta, jūroje plaukti nesimokysi. Pastačius baseiną galėtume plaukimą įtraukti į privalomų pamokų sąrašą ir įgyvendinti ministerijos rekomendacijas“, – LŽ sakė ji.

Direktorės teigimu, tai apskritai būtų pirmas kartas Palangoje, kai vaikai disciplinuotai ir nemokamai būtų mokomi plaukti, nes kadaise veikęs „Lino“ baseinas tam nebuvo tinkamas. „Kai jis dirbo, jokios plaukimo pamokos vaikams nebuvo rengiamos. Baseino Palangai labai reikia, gal ir kokia nors Rūta Meilutytė atsirastų jame“, – kalbėjo L. Benetienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder