Palangoje atidengta atminimo lenta Juozui Karosui

Palangoje atidengta atminimo lenta Juozui Karosui

Palanga įamžino žinomo Lietuvos kompozitoriaus, pedagogo bei dirigento Juozo Karoso atminimą – ketvirtadienį Birutės al. 5 esantis namas, kuriame daugiau nei 20 vasarų (nuo 1958 m. iki 1981 m.) gyveno ir kūrė J. Karosas, paženklintas atminimo lenta.

Atminimo lentą atidengė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus ir kompozitoriaus duktė Jūratė Karosaitė.

Vienu iš akstinų įamžinti J. Karoso atminimą būtent šiemet tapo 125-osios šio kompozitoriaus gimimo metinės.

Į renginį susitrinkę palangiškiai džiaugėsi, kad Lietuvos muzikinio pasaulio žvaigždė J. Karosas savo gyvenimo kelyje Palangos nepaliko nuošalyje, o tai įamžinus atminimo lenta, nuo šiol kurortas turi dar vieną kultūros ženklą.

„Daugiau nei dvidešimt vasarų šis kompozitorius, dirigentas bei pedagogas gyveno ir kūrė būtent Palangoje. Juodas frakas, sniego baltumo marškiniai ir tokia pat plaukų kupeta – dažniausiai būtent toks J. Karosas liko jį pažinojusių žmonių atmintyje. Džiaugiuosi, kad nuo šiandien kompozitorių, jo veiklą bei Palangoje paliktus pėdsakus primins ši memorialinė lenta. Palangiškių vardu nuoširdžiai dėkoju visiems, prisidėjusiems prie šios gražios iniciatyvos įgyvendinimo“, - kreipdamasis į susirinkusiuosius sakė kurorto meras Š. Vaitkus.

Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė Audronė Žigaitytė – Nekrošienė pabrėžė, jog J. Karosas Lietuvos kultūriniame gyvenime paliko gilius pėdsakus. „Jei ne jo įžvalgos, mes šiandien neturėtume daugelio žymių muzikų, tarp jų – ir Sauliaus Sondeckio“, - kalbėjo Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė.

Dalindamasi prisiminimais apie J. Karoso vasaras Palangoje, jis pasakojo, jog J. Karosas ir jo augintinis – šuo Džiumas vasaromis buvo tapę Palangos rytmečio simboliais. „Jei apie šeštą ar septintą valandą jų prie jūros nesutinki, vadinasi, kažkas yra negerai“, - šypsojosi A. Žigaitytė – Nekrošienė.

Į susirinkusius kreipdamasi kompozitoriaus duktė Jūratė Karosaitė akcentavo, jog Palangoje jos tėvas ne tik atostogavo – laiką kurorte jis leido labai kūrybingai. J. Karosaitė dėkojo visiems, vertinantiems jos tėvo muzikinę veiklą bei susirinkusiems pagerbti šio kompozitoriaus, pedagogo bei dirigento atminimą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder