Palangoje sklandė gundantys kepsnių kvapai

Palangoje sklandė gundantys kepsnių kvapai

Šį savaitgalį Palanga buvo pilna kaip niekad - kurorte vyko Baltijos BBQ čempionatas. Kartu - ir 11-asis Lietuvos grilio čempionatas.

Rungtyse dalyvavo apie 20 komandų iš Lietuvos ir kitų šalių: Estijos, Švedijos, Ukrainos, o teisėjams vadovavo Pasaulinės barbekiu asociacijos atstovas Benjaminas Bartletas.

Dalyviai tarpusavyje rungėsi ne tik ruošdami visą kiaulę, jos šonkaulius, jautieną, vištieną ir žuvį, bet ir ant grilio bandydami atrasti naujus desertų skonius. Pastaroji rungtis - šių metų naujiena, skirta pirmojo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos (LBKA) prezidento Gintauto Zuikaičio garbei. Gamindami desertus, dalyviai galėjo pasirūpinti savais ingredientais, tačiau su sąlyga, jog pagrindinė deserto dalis vis tiek bus ruošiama ant grilio.

Komanda „Kamado Bono Bravo“ pasakojo, jog dalyvavo visose rungtyse, išskyrus visos kiaulės kepimą. Vaikinai ruošė kiaulienos šonkaulius, skumbrę romo marinate, ypatingą desertą ir kitus patiekalus naudodami rūkyklą, kurią vadino „Velnio mašina/Bravo bačka“. Desertų meistras Justas savo saldumyno gamybai naudojo kriaušę virtą vyne, taip pat sūrį ir galybę prieskonių. Paklaustas, ar deserto ruošos procesas yra ilgas, vaikinas atsakė, jog kai viską moki ir žinai ko tikėtis, gali daug kam pasiruošti anksčiau, todėl vėliau gamyba yra paprastesnė. Tačiau jo kolega, ruošęs šonkauliukus, teigė, kad viskam pasiruošti, deja, neišeina - pavyzdžiui, šonkauliams jis skyrė daugiau nei 6 valandas. Komanda „Kamado Bono Bravo“ pelnė LBKA trečiosios vietos prizą už išskirtinį desertą.

Nors dauguma komandų buvo sudaryta iš vyrų, Baltijos barbekiu taurę laimėjo trys estės, pasivadinusios „BBQ Girls“ (liet. barbekiu merginos). Atstovauti savo šalies į Lietuvą jas išrinko Estijos barbekiu kepėjų asociacija - ir ne veltui — merginos ne tik laimėjo pagrindinę taurę, bet ir daugybę kitų apdovanojimų už žuvies, barbekiu vištienos ir jautienos paruošimą. „BBQ Girls“ deserto gamybai pasirinko kiek paprastesnius, puikiai žinomus komponentus — jos kepė pyragą su varške, sūriu ir abrikosais. Trys draugės savo komandą įkūrė prieš 4 metus.

Grilio mėgėjų konkurse buvo galima ne tik rungtis, bet ir tiesiog pristatyti savo gamybą. Pavyzdžiui 8-erius metus gyvuojanti įmonė iš Kauno „Lapino puota“ demonstravo čia pat ant juodo kepimo plieno ruošiamus mėsainius, šonkauliukus. Viena iš įmonės narių, Rūta Burdzilauskaitė, pasakojo, jog „Lapino puota“ daugiausia tiekia savo produkciją didiesiems prekybos centrams, tačiau šioje šventėje nemaža dalis renginio žiūrovų norėjo įsigyti jų gaminius tuoj pat.

LBKA prezidentas Juozas Kaminskas pasakojo, kad šiais metais renginys sulaukė galybės dalyvių bei lankytojų tiek iš Lietuvos, tiek ir iš užsienio šalių. Jis pastebėjo, kad žmonės linkę viską ragauti, noriai stovi net eilėse. LBKA prezidentas atskleidė besitikintis, jog jei Palanga ir toliau mielai priims, grilio mėgėjų renginys bus organizuojamas kiekvienais metais.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder