Palangos orkestrui - chuliganų akibrokštas

Palangos orkestrui - chuliganų akibrokštas

Šimtametes tradicijas tęsiančių muzikantų eiseną nutraukė į juos automobiliu bandęs pastumti vairuotojas.

„Palangos miesto pučiamųjų orkestras kaip ir įprastai žygiavo savo maršrutu koncertuoti Birutės parko rotondoje, kai S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje prie „Tulpės“ viešbučio vienas nekantrus pilietis, važiavęs iš galo, pradėjo stumti muzikantus automobilio priekine dalimi. Iš mašinos iššokęs vairuotojas ir keleivė pradėjo keiktis, esą kokią teisę orkestras turi trukdyti eismui ir išvis, kas jie čia per vieni. Iškviesta policija nesiskubino atvažiuoti“, - „Vakarinei Palangai“ pranešė pasipiktinusi skaitytoja Rūsna Vaineikytė-Neniškienė.

R. Vaineikytė-Neniškienės manymu, būtina paviešinti tokį chuliganišką elgesį, kad šie asmenys atvažiavę nesijaustų turintys teisę elgtis kaip savo kieme ir „siuntinėti ant trijų raidžių“ orkestrą, kurio istorija skaičiuoja jau per 100 metų.

Palangos miesto pučiamųjų ansamblio vadovas Vygantas Rekašius prisiminė, jog jam įprastai bežygiuojant su kolektyvu ketvirtadienio vakare į koncertą Birutės parko rotondoje, išgirdo, kad staiga nutilo mušamieji, atsisukęs pamatė automobilį. Dėl šio incidento teko nutraukti eiseną, nors sužeistų nebuvo, apie tai pranešta policijai.

„Man dvejopos nuotaikos – įspūdis, jog orkestras kažkam trukdo, o iki šiol galvojome, kad žygiuodami suteikiame džiaugsmo, pakeliame nuotaiką. Juk mes patys, muzikantai, galime apsieiti be žygiavimo. Jeigu be policijos pagalbos nebeįmanoma praeiti gatvėmis, gal nebereikia tos tradicijos, - nuogąstavo V. Rekašius. - Mūsų žygiavimas prasideda nuo J. Basanavičiaus g. ir Birutės alėjos sankryžos, pasukame į pastarąją, iš jos – į S.Dariaus ir S.Girėno gatvę, iš čia einame į parką. Ši tradicija labai sena, ją pradėjo maestro Romas Balčiūnas, mes ją tęsiame“.

Orkestro vadovo teigimu, tuo automobiliu važiavo pora, o salone ant galinės sėdynės sėdėjo vaikas, tad šis irgi matė nepagirtiną suaugusiųjų pavyzdį. Pastarieji aiškino, kad jie turi pravažiuoti.

„Tikimės, kad tokių žmonių yra vienetai. Pasitaikydavo nesusipratėlių, kurie prieš mūsų merginas bandydavo pasirodyti, įeiti į orkestro vidų, bet kad mašina priekine dalimi stumtų muzikantus, dar nepasitaikė“, - tvirtino pašnekovas.

Palangos miesto pučiamųjų orkestro saksofonininkas Arnoldas Rumšas pasakojo iš kolegų sužinojęs (nes jis tuo metu buvo parke), kad jiems žygiuojant S. Dariaus ir S. Girėno gatve, kai iki parko bebuvo likę apie 100 metrų – kokios dvi minutės ėjimo, – iš paskos automobiliu važiuojantis nekantraus vairuotojas pradėjo ant muzikantų šaukti, kokią teisę jie turi eiti gatvėmis, iš pradžių signalizavo garsu, o tada pradėjo važiuoti gale einantiems mušamaisiais grojantiems atlikėjams ant kojų. „Žinoma, orkestro nariai išsigando, nejauku, kai mašina tave stumia “, - sakė saksofonininkas.

Paklaustas, ar negalėjo muzikantai, kaip sakoma, „duoti durniui kelią“ – pasitraukti į šoną, pašnekovas nusistebėjo: „Kaip jie gali pasitraukti? Viena eilė pasitrauks, ant kitų važiuos“.

Jis prisiminė, kad, regis, prieš penkerius metus orkestras pasirinko šį maršrutą, kadangi čia mažesnis judėjimas – ne taip daug automobilių ir praeivių.

A. Rumšo teigimu, pasitaiko, kad jiems žingsniuojant iš priekio važiuojančios mašinos net nepristabdo, būna ir nepasitenkinimą reiškiančių poilsiautojų. Muzikanto manymu, ketvirtadienio vakare jų eiseną ir nutraukė vienas iš kurorto svečių. „Palangiškiai mus pažįsta, myli ir gerbia, taip nesielgtų“, - patikino pašnekovas.

Palangos miesto komisariato Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Ričardas Vinciūnas laikraščiui teigė, kad apie šį incidentą gautas pranešimas, bet nukentėjusiųjų nėra, pareiškimo negauta, todėl įvykis nebus tiriamas.

Pareigūnas informavo, kad norintieji žygiuoti gatvėmis turėjo būti su jais suderinę, gavę leidimą iš Savivaldybės: „Kai mums apie tai pranešama, nusprendžiame, ar reikia eisenai policijos ekipažų iš priekio ir iš galo, kad būtų užtikrintas eismo saugumas. Niekam, prašančiam pagalbos, neatsakome. Savavališkai jie negali žygiuoti. Įsivaizduokite, važiuojate gatve automobiliu ir netikėtai prieš jus – žmonių minia...“

Pasiteiravus V. Rekašiaus, ar jie buvo suderinę su policija, jis atsakė, kad jokio leidimo nėra prašę, orkestro renginiai vyksta daugiau nei 100 metų, žygiuoja jau ne vienerius metus. „Tai miesto renginys, kuriam Savivaldybė leidimų neišduoda. Ji pati yra šio jo organizatorė, užsakovė ir vykdytoja, tad sau leidimų neišdavinėja“, - tvirtino orkestro vadovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder