Panaikins sanatorinių darželių statusą, bet ne paslaugas?

Panaikins sanatorinių darželių statusą, bet ne paslaugas?

Uostamiesčio valdininkai patvirtino, kad pasikeitus įstatymams Klaipėdoje nebeliks sanatorinių darželių, teks atleisti 22 darželių darbuotojus. Tačiau tikimasi, kad politikai pritars siūlymui, kad tuose darželiuose ir toliau būtų teikiamos sanatorinės paslaugos. Tiesa, neatmetama galimybė, kad jos gali būti mokamos.

"Tiesiog valstybė mato, kad nebepajėgia išlaikyti viešojo sektoriaus ir pradėjo nagrinėti, kur išleidžiami visi pinigai. Sutikite, kad plaučių uždegimu, ar bronchitu sirgusiam vaikui nereikia specialios ugdymo programos. O iki šiol sanatoriniuose darželiuose, kur ugdomi viršutinėmis kvėpavimo takų ligomis dažnai sergantys vaikai, auklėtojos dirbdavo trumpesnes darbo valandas ir dar gaudavo priedus", - situaciją paaiškino Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Pasak jos, dar praėjusių metų vasarą buvo priimtas Švietimo ir mokslo įstatymas, kuriame buvo pakeista metodika, pagal kurią sudaromos ikimokyklinukų specialiosios grupės. Anksčiau į tokias grupes patekdavo įvairiomis alergijomis, viršutinių kvėpavimo takų ligomis sergantys, pilnapadžiai ir kt. vaikai. O dabar numatyta, kad į tokias grupes gali patekti tik sunkius susirgimus turintys vaikai, pavyzdžiui, sergantys paralyžiumi, autizmu, taip pat sutrikusio intelekto vaikai.

Įsakymas pasikeitė jau praėjusių metų liepos mėnesį, bet iki šiol nebuvo aiškios metodikos. Balandžio 5 d. Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus pakeistas įsakymas "Dėl Švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo". Juo nuspręsta sanatorinių darželių, kuriuose nėra didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų, darbuotojams nebeduoti priedų.

"Dabar visi tėvai, kurie mano, jog jų vaikai turi specialių poreikių, turi kreiptis į Pedagoginę psichologinę tarnybą. Kai kurių darželių vaikai jau kreipėsi ir buvo įvertinti. Turiu pastebėti, kad eilės šioje tarnyboje tokios, kad jau nebeįmanoma patekti visą gegužės mėnesį. Pavyzdžiui, darželyje "Gintarėlis" vaikus įvertinus pagal naują metodiką keliolikai buvo nustatyti spec. poreikiai", - pasakojo Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Pasak jos, spec. poreikių grupės šiuo metu yra draželiuose "Sakalėlis", "Švyturėlis", "Čiauškutė" ir specialiojoje mokykloje-darželyje "Versmė".

Nors sanatorinių darželių "Giliukas", "Eglutė" bei darželio "Pušaitė", kur ugdomi alergiški vaikai, auklėtiniai dar nepateikė Pedagoginės psichologinės tarnybos vertinimo, esą jau dabar akivaizdu, kad juose nėra tiek daug spec. poreikių turinčių vaikų, kad būtų sudarytos specialios grupės. L. Prižgintienė pabrėžė, kad vidutinių sutrikimų vaikai turi būti integruojami, jiems specialių grupių nesudaroma.

"Jei grupėje yra bent vienas spec. poreikių turintis vaikas - auklėtoja turi teisę gauti 5 proc. priedą prie atlyginimo, tačiau darbo valandos pagal naują tvarką negalės būti trumpinamos", - sakė L. Prižgintienė.

Pagal dabar galiojančią tvarką sanatoriniuose darželiuose auklėtojos per dieną dirba tik 4 val. 48 min, o kituose - 7 val. 12 min. Kai sanatorinių darželių satusas bus pakeistas, L. Prižgintienės skaičiavimais, teks atsisakyti 22 darbuotojų etatų.

"Struktūriniai pakeitimai prasidės nuo rugsėjo 1 dienos, kol kas tik nebelieka priedų", - pabrėžė N. Laužikienė.

L. Prižgintienė ramino tėvus, kurie pyksta, kad dabar sanatorinius darželius lankantys vaikai gaudavo ir gydymo paslaugas, o darželiams netekus šio statuso, šių paslaugų gali nelikti.

"Teiksime politikams siūlymą, kad tuose darželiuose paliktų gydytojo ir masažuotojo etatus. Nors sanatorinio darželio statuso ir nebeliks, paslaugos gali išlikti. Beje, jei darželiai labai norės galės ir pavadinime palikti žodį "sanatorinis", tačiau klasifikatoriuje tokių ikimokyklinio ugdymo įstaigų nebėra", - kalbėjo L. Prižgintienė.

"Galbūt šios paslaugos išliks, bet bus mokamos. Nežinia, ką nuspręs politikai", - antrino L. Laužikienė.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad sanatorinio darželio "Giliukas" lankančių vaikų tėvai raštu kreipėsi į miesto politikus, prašydami išsaugoti sanatorinio darželio statusą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder