Patrupino lėšų gatvių remontui

Patrupino lėšų gatvių remontui

Dar šį rudenį į Kretingos rajono gatves bus mestos papildomos pajėgos, mat, Kretingos rajono savivaldybė gatvių bei kelių priežiūrai iš respublikinės Kelių direkcijos gavo papildomai lėšų – 312,4 tūkst. Lt.

Į Žalgirio gatvę investavo Europa

„Skirstydama biudžetą, Vyriausybė visuomet pasilieka 15 proc. lėšų rezervą, kurį rudenį perskirsto. Taip ir įkrito į mūsų rajono Savivaldybės kišenę tie papildomi pinigai, - paaiškino Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Skruibienė. - Tačiau tokiu metų laiku gavus pinigų, nėra paprasta juos įsisavinti: prasideda lietaus bei darganų sezonas, o reikia skelbti konkursus rangovams parinkti ir pradėti darbus. Žmonės to nesupranta ir pyksta, kaltina Savivaldybę neūkiškumu“.

Pradėta tvarkyti Žalgirio gatvė – tai pats stambiausias šiuo metu Kretingos mieste vykdomas 1 mln. 27 tūkst. Lt vertės gatvių renovacijos projektas.

Lėšas šiam projektui buvo numatyta paskirti iš 3 šaltinių: 873 tūkst. Lt – iš Europos Sąjungos, 108 tūkst. Lt – iš valstybės ir 46 tūkst. Lt - iš Savivaldybės biudžetų.

„Tačiau Klaipėdos regiono projektų, finansuojamų iš ES fondų, sąraše atsiradus nesuplanuotų lėšų, jas buvo nuspręsta permesti Žalgirio gatvės tvarkymui. Tokiu būdu susitaupė Savivaldybės lėšos, patiems nebereikės prisidėti prie šio objekto, ir jas galėsime panaudoti kitur“, - apie sutaupytus pinigus pasakojo D.Skruibienė.

Anot jos, jei oro sąlygos bus palankios, šiemet Žalgirio gatvėje bus atlikta dauguma parengiamųjų darbų - įrengta lietaus nuotekų sistema, apšvietimas, pakloti šaligatviai, o kitąmet paklotas asfaltas.

Darbų eiliškumo rokiruotė

Kretingos rajono taryba priėmė sprendimą netaškyti gautų pinigų šiemet nė nepradėtiems objektams tvarkyti, o lėšas permesti į tuos objektus, kur darbai jau įsivažiavę.

Prioritetas numatytas keliui į naujai atidarytas Petrikaičių kapines sutvarkyti. Nuo kelio Gargždai-Kretinga ligi kapinių yra labai prastos būklės 900 m ilgio žvyrkelio ruožas. Dar šį rudenį nuspręsta pradėti tvarkyti šį kelią, panaudojant naujų technologijų - dvigubo paviršiaus apdorojimo be rišiklių arba bitumo – dangą.

„Ši minkštųjų asfaltbetonio dangų įrengimo technologija yra gerokai pigesnė, negu kietosios asfalto dangos. Pagal šias technologijas bitumu jau yra paklota Naujojo gyvenimo gatvė Lazdininkuose. Šiemet kelio į Petrikaičių kapines ruože bus atlikti tik parengiamieji darbai, o kitąmet klojama danga, nes tiems darbams reikia ne mažesnės, kaip 15 laipsnių šilumos“, - paaiškino D.Skruibienė.

Šiems darbams reikalinga apie 300 tūkst. Lt, jau yra paskelbtas konkursas rangovui parinkti. Į tvarkomų objektų sąrašą buvo įtraukti ir Kūlupėnų gyvenvietės aikštės tvarkymo darbai: iš Kaimo plėtros programos bendruomenė tam gavo apie 700 tūkst. Lt. Savivaldybė ėmėsi sutvarkyti aikštelę bei privažiavimą prie M.Valančiaus pagrindinės mokyklos, bibliotekos, kultūros centro bei bendruomenės namų. Šiems darbams bus skirta 76,2 tūkst. Lt.

Rajono taryba 100 tūkst. Lt iš gautų Kelių direkcijos lėšų nusprendė skirti Kretingos miesto gatvių duobėms tvarkyti.

Buvo atsisakyta investuoti į Akmenės gatvės rekonstravimo bei Autobusų stoties peronų suformavimo darbus, mat, iš Kelių direkcijos Kelių priežiūros ir plėtros programos nebuvo gauta pakankamai lėšų. Nuspręsta nepradėti J.Nagio-Nagevičiaus bei Trumposios gatvių remonto, nes ten reikalinga atlikti sudėtingesnius, negu buvo numatyta, renovacijos darbus.

Pasimokė iš patirčių

D.Skruibienės žodžiais, Kretingos rajono savivaldybė yra parengusi ir kitų miesto gatvių rekonstrukcijos projektus.

„Kelių direkcija pirmenybę taip pat skiria jau pradėtiems projektams, tačiau per visą Lietuvą jų susidaro šimtai. Verkiant reikia užbaigti J.Jablonskio gatvės rekonstrukciją. Tačiau dabar nepradėsime jos rausti, kol neturime pakankamai lėšų užbaigti visus darbus, - D.Skruibienė sakė, jog jau pasimokyta iš ankstesnių patirčių, kada per skausmus buvo užbaigta Klaipėdos gatvės rekonstrukcija arba J.Jablonskio gatvės ruožas ties žvyrduobe. – Savivaldybė sutvarkė J.Jablonskio gatvės ruožą, kurį pati buvo įsipareigojusi, tačiau kitą atkarpą nuo žvyrduobės ligi sankryžos ties garažais, tai - dalis krašto kelio, privalu tvarkyti Kelių direkcijai“.

Iš prioritetinių darbų, kuriems laukiama investicijų, D.Skruibienė išskyrė Šventosios gatvės rekonstrukciją: „Esame parengę projektą sutvarkyti šią gatvę nuo susikirtimo su Klaipėdos gatve ligi pervažos ties kapinėmis. Ši gatvė taip pat yra krašto kelias, ir jį vykdys Kelių direkcija išvien su Savivaldybe“.

Yra parengti dokumentai tęsti Rožių gatvės rekonstrukciją, - Savivaldybė savo dalį - 170 tūkst. Lt - jau skyrė, o tolimesnius darbus privalo atlikti Kelių direkcija.

Tvarkys miesto centrą

Kitąmet prasidės projektų vykdymas pagal Europos Sąjungos 2014 – 2020 m. programą. „Manau, kad lėšas vėl skirstys regionų investiciniams projektams įgyvendinti, ir aš tikiuosi, kad atkeliavus pinigams į mūsų rajoną, galima bus užbaigti žvyruotų miesto gatvių – J.Basanavičiaus dalies, Minijos, Aušros, Transporto - renovaciją“, - į perspektyvą žvelgė pašnekovė.

Ji taip pat mano, kad Vilniaus gatvės rekonstrukciją, kuriai reikės 14 mln. Lt, būtų tikslinga įgyvendinti išvien su Rotušės aikštės atnaujinimu. O po to imtis Kęstučio bei Vytauto gatvių darbų.

„Mūsų miestas įgytų savąjį veidą, jei iš Rotušės aikštės į Vytauto gatvę vestų pėsčiųjų takas, kur galėtų įsikurti mažos lauko parduotuvėlės, gatvės kavinukės“, - samprotavo D.Skruibienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder