Piktinasi planu iškirsti pusę Kuršių nerijos miškų

Piktinasi planu iškirsti pusę Kuršių nerijos miškų

Planai iškirsti kone pusę Kuršių nerijos miškų kelia kai kurių neringiškių pyktį. Aplinkosaugininkai atsako, kad kertama bus ne iš karto, tai planai trims dešimtmečiams.

Retkarčiais retinamos dabar jau invazinėmis vadinamos kalnapušės ar dėl gaisraviečių iškertamos mineralinės juostos, neringiškių netrikdė. Tačiau aplinkosaugininkų planai per tris dešimtmečius iškirsti beveik pusę Kuršių nerijos miško papiktino kai kuriuos vietos gyventojus: esą taikomi dvejopi standartai.

Primenama, kad aplinkosaugininkai nesutiko, jog būtų kertami medžiai platinant Nidos kelią, todėl bus rekonstruoti tik devyni kilometrai. Medžiai stabdo ir kitus projektus.

„Pavyzdžiui, dėl aerodromo kažkada buvo prašyta projektuotojų, kad galėtų lėktuvėliai saugiai nusileisti, penkis metrus prakirsti. Tai jokiu būdu – buvo didelė vertybė. O dabar, atrodo, jos nebėra. Tai yra paradoksas“, – sako buvęs Kuršių nerijos nacionalinio parko miškininkas Regimantas Drungilas.

Saugomų teritorijų tarnybos vadovė sako, kad pagal miškotvarkos projektą žadama iškirsti apie keturis tūkstančius hektarų nerijos miško. Bet ne iš karto, o per tris dešimtmečius.

„Biologinės įvairovės specialistai nustatė, kad miško yra perdaug, ypač kur palvės. Numatyta apie 170 ha atkurti pačių vertingiausių smėlynų ir pievų“, – sako Rūta Baškytė, Valstybės saugomų teritorijų tarnybos direktorė.

Pasak tarnybos vadovės, kirtimai kaip tik pabrėš nerijos unikalumą, kadangi vertingi ne tik medynai, bet ir atviros erdvės, kurių per mažai. Todėl ir norima atkurti smiltynines pievas. Teigiama, kad to reikalauja ir Europos Sąjungos reglamentai. Tiesa, kai kur iškirstus medžius žadama atsodinti.

„Kol turime kelias pievas, jas prižiūrėt gal kainuoja 100 tūkst. litų, o kai turėsim 40 proc. Kuršių nerijos pievas ir kas tris metus reikės išrauti akacijas, beržus ir t.t... Sutikim su tuo, kad tikslas bus nepasiektas, jeigu dabar išpjaunam, biokurui parduodam viską, pinigėlius įsisavinam greitai ar kažkur tai panaudojam, o po penkių metų ten turim akacijas, turim juodalksnius ar krūmynus ir šermukšnynus, kurie nieko verti“, – sako Neringos meras Darius Jasaitis.

Saugomų teritorijų tarnybos vadovė teigia, kad darbų apimtys nėra didelės. Per artimiausius penkerius metus žadama išvalyti apie 300 ha miško.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder