Pilies istorijos pulsas - jau internete

Pilies istorijos pulsas - jau internete

"Nuo gruodžio mėneesio kiekvienas žmogus galės sužinoti Klaipėdos pilies istoriją nuo pat jos įkūrimo iki kuriamos ateities vizijos", - sako interaktyvios Klaipėdos pilies versijos kūrėjai.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys ir šio muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Zita Genienė susirinkusiųjų akyse sklaidė jaudinančius istorijos puslapius, komentavo piliavietės žemėlapius, kartografinius, archeologinius duomenis.

Klaipėdos miestą įkūrė Livonijos riterių ordinas, 1253 metais prie Danės žiočių pastatęs čia medinę pilį Memelburgą. Tai rodo muziejuje saugomas 1252 m. liepos 29 dokumentas, kuriame Livonijos ordino didysis magistras Eberhardas fon Zeinė ir Kuršo vyskupas Heinrichas sutaria dėl pilies statybos tarp Nemuno ir Dangės.

Pasak istorikų, 1253 - 1254 m. jau buvo statoma mūrinė pilis, ir aplink ją kūrėsi priešpilis. Dabar Pilies muziejuje yra tos pilies gabalėlis ir medinio tilto rąstas.

Dar vėliau, antrajame pilies raidos etape, buvo pastatyta gotikinio tipo pilis ir apjuosta pylimais, ir ji jau buvo naudojama ne tik gynybai, bet ir įrengtos gyvenamosios patalpos sargybiniams. Archeologas V. Žulkus su kolegomis atkasė šios pilies fragmentus. Tokia pilis išliko iki 1515 m., kol XVII a. buvo nuspręsta ją rekonstruoti į daugiafunkcinę, bastioninio tipo pilį, apjuosta bastėjomis, kad atlaikytų patrankų smūgius. Muziejuje saugoma autentiška šios pilies graviūra.

Prūsijos karo su švedais metu pilį apiplėšė ir apgriovė švedai, 1660 m., 1669 m. suniokojo gaisras. 1670 m. ant Princo Karlo bastiono pastatytas dviejų fligelių Komendanto namas.

"Iki pat XVIII amžiaus pilies raidai Prūsijos imperijos valdovai skyrė didžiausią dėmesį, dėl to nukentėjo miesto interesai", - sakė Zita Genienė.

Per 1756-1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš 5 bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Dėl to 1865 m. pradėta nerijos forto statyba Kopgalyje. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Po 1945 m. buvusioje teritorijoje įsikūrė Klaipėdos bandomoji laivų remonto įmonė.

2002 m. restauruotoje Princo Frydricho poternoje įkurtas Mažosios Lietuvos muziejaus filialas Pilies muziejus.

Visą sudėtingą pilies istoriją nuo pat jos įkūrimo iki šių dienų paveldosaugininkų, miesto valdžios ir architektų vizijos, kokia ji taps ateityje, remdamasis istorikų moksliniais darbais, pasitelkęs ir animaciją, sudėliojo UAB "Webmod" direktorius Martynas Daunys.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder