Prasidėjęs polaidis semia sodybas, gyventojai skaičiuoja nuostolius

Prasidėjęs polaidis semia sodybas, gyventojai skaičiuoja nuostolius

Prasidėjęs pavasario polaidis Šiaurės Lietuvoje jau pridarė nemažai žalos gyventojams. Žmonės sako nesitikėję, kad šiemet taip anksti patvins upės ir apsems sodybas. Kai kur neišvažiuojami ir kaimo bei miško keliai.

Greta Pakruojo prisiglaudusio Jovarų kaimo gyentojai sako dar vakar neįtarę,kad vanduo Kruojoje taip sparčiai pakils.Tačiau kai kuriems iš jų paryčiais teko skubiai ieškoti nakvynės pas gimines ar draugus, gelbėti naminius gyvulius.Polaidžio vanduo prasiskverbė į namus, tyvuliuoja tvartuose, ūkiniuose pastatuose, iš būdų teko išvaryti šunis. Pasak žmonių, potvynis prasidėjo po vidurnakčio.

„Atsikeliu virtuvėje – vanduo tyvuliuoja. Ką padarysi. Pakėlėme, kas labai sušlapo, o baldus paliekame, nes nėra kur jų padėti, – sako Jovarų kaimo gyventoja Danutė Alabavičienė.

„Nepagalvojau, kad taip staigiai gali užklupti. Vakare dar nieko nebuvo, o atsikėlus 5 val. pirmiausia pamaniau, kad čia litus prilijo“, – prisimena Jovarų kaimo gyventoja Rima Diliūnienė.

Žmonės sako, kad namus apsėmęs vanduo nepataisomai sugadino baldus, įrangą, rūsiuose sėklai laikomas daržoves. Panaši situacija buvusi užpernai.

„Esame apsidraudę, bet nežinome, ar šiais metais mokės. Jau anais metais sumokėjo. Klausimas, ar jie [draudimo bendrovė – LRT.lt] už tą patį nuostolį moka, ar ne. Apsidraudžiame, bet suma, kurią jie skiria, nė pusės nuostolių nepadengia“, – sako Jovarų kaimo gyventoja Danutė Alabavičienė.

Pakruojo rajono vadovai sako nedaug kuo galėsią padėti būsto neapdraudusiems gyventojams, tačiau pirmadienį rinksis į posėdį apsvarstyti susidariusią situaciją.

„Prieš šį polaidį kreipėmės į žmonės per spaudą ir internetu. Siekėme, kad žmonės, kuriems iškyla grėsmė būti apsemtiems, pasirengtų: pakeltų baldus, išvestų gyvulius“, – teigia Pakruojo savivaldybės vicemeras Romas Medzveckas.

Panaši padėtis ir kituose Šiaulių apskrities rajonuose. Radviliškio rajone ištvinę Beržės ir Šušvės upeliai, Kelmės – Kražantė. Vanduo semia ne tik sodybas, daug kur sunku pravažiuoti užlietais miško keliais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder