Prekybai žuvimis kelią pastojo paveldosaugininkai

Prekybai žuvimis kelią pastojo paveldosaugininkai

Sveiko proto stoka ar pagrįstas rūpestis miesto įvaizdžiu? Toks klausimas iškilo uostamiesčio žvejų bei kultūros paveldo specialistų konflikte. Nors buvo žadėta iki liepos 4-osios pastatyti keturis jūrinius konteinerius Danės upės krantinėje, prie Pilies tilto, kuriuose žvejai prekiautų šviežiomis žuvimis, paaiškėjo, kad tokio projekto nederina pavedosaugininkai - esą konteineriai užstotų pilies, kurios, beje, net nėra, vaizdą ir atsirastų vizualinė tarša. [CITATA]

Prekybos šviežiomis žuvimis koordinatorius Mindaugas Rimeikis patikino, kad klaipėdiečiai galės nusipirkti tiek šviežių, tiek rūkytų žuvų, tačiau ar bus pastatyti laikini jūriniai konteineriai, sakė nežinąs.

"Žvejai nori prekiauti uždarose patalpose, kad nereikėtų stovėti lietuje. Norėčiau tikėti, kad visos kliūtys bus įveiktos, kad sveikas protas nugalės ir konteineriai bus pastatyti", - sakė M. Rimeikis.

Anot jo, jei nebus konteinerių, bus prekiaujama iš autobusiuko - kaip iki šiol.

Klaipėdos savivaldybės Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos, daug dėmesio skiriančios tam, kad uostamiestyje būtų prekiaujama šviežiomis žuvimis, pirmininkas Valerijonas Bernotas informuotas, kad paveldosaugininkai nederina prekybos jūriniuose konteineriuose projekto - esą jie užstotų piliavietės vaizdą. Jam nesuprantama, kodėl paveldosaugininkai nesikabinėja prie buvusio AB "Smiltynės perkėla" senojo administracinio pastato, kuris tikrai užstoja piliavietę.

V. Bernotas sakė, kad bus bandomas kitas variantas. Šalia minėto pastato yra laisvos žemės plotas, priklausantis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, su pastarąja žadama netrukus pradėti derybas. Planuojama tuos konteinerius šiek tiek patraukti į šalį, kad ne jie, o tik pastatas užstotų vaizdą į piliavietę, ir tikimasi, kad tokiu atveju paveldosaugininkai projektą suderins.

Pajudėję ledai įstrigo

Priminsime, kad Klaipėdos miesto savivaldybės ir AB Klaipėdos laivų remontas (KLR) koncesinėje sutartyje dėl Danės upės krantinių nuomos KLR buvo įsipareigojęs įrengti žuvų turgų.

KAZUSAS. Ką galima daryti teritorijoje prie piliavietės ir ko ne, reglamentuoja specialusis planas. Paveldosaugininkai sergi, kad jo būtų laikomasi, ir nepritaria, kad čia būtų statomi jūriniai konteineriai - esą būtų užstota pilis, kurios Klaipėdoje nėra jau ne vieną amžių. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Nors ir pavėluotai, tačiau KLR ryžosi tesėti pažadą. Jis pasamdė UAB "Uostamiesčio projektas", kad parengtų projektą. Architektai pasiūlė laikinai statyti jūrinius konteinerius, kadangi naujo pastato statybos šioje teritorijoje yra negalimos. Beje, tikimasi, jog senasis administracinis pastatas ateityje bus perduotas žvejų bendruomenei.

Atrodė, jog reikalai pajudėjo iš mirties taško - KLR numatė skirti 300 tūkst. Lt, projektas parengtas, tad pažadėta, jog šiemet liepos pradžioje prekyba vyks jau konteineriuose.

Tačiau prekybos konteineriuose projektą rengusi ir suderinti bandžiusi architektė Snieguolė Stripinienė pranešė, kad Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio (KPD KTP) specialistai projekto nederino ir neišdavė specialiųjų paveldosaugos reikalavimų.

Tiesa, architektė tikisi, kad iš penkto ar dešimto karto pavyks susitarti. Konteineriai nėra statiniai, jie neturi pamatų. Jos manymu, paveldosaugininkus galbūt išgąsdino, kad laikinas stovėjimo terminas numatytas 5 metams, galbūt reikėtų sumažinti šį laikotarpį.

"Tai yra senamiestis. Tokius projektus būtina derinti su Kultūros paveldo departamentu. Negalima pyktis su paveldosaugininkais, bandysime susitarti", - sakė S. Stripinienė.

Laikosi reglamento

KPD KTP vyriausiasis specialistas Gytis Oržikauskas, paklaustas, kodėl paveldosaugininkai nederina projekto dėl laikinų statinių, atsakė, jog jie vadovaujasi Klaipėdos pilies ir bastionų komplekso Žvejų g. 12 nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiuoju planu, kuris buvo patvirtintas 2008 metais. Kadangi pristatytas projektas nesiderina su minėto spec. plano sprendiniais, todėl jis ir nederintas.

Pasak padalinio vedėjos Audronės Puzonienės, konteineriai būtų vizualinė tarša. Ji išvardino, kas numatoma piliavietės tvarkybos plane, pavyzdžiui, pastato Pilies g. 2, kuriame yra viešbutis "Astra", griovimas (naujo statyti nenumatoma), medžių iškirtimas, kad neužstotų piliavietės vaizdo, automobilių stovėjimo aikštelė ir t. t.

Vedėjos teigimu, paveldosaugininkai ne šiaip sau sugalvojo neleisti, o laikosi nustatyto reglamento. Anot A. Puzonienės, visa teritorija nuo įplaukos iki pat Pilies tilto yra griežtai reglamentuota. Paveldosaugininkai nederino projekto netgi norėjusiems pastatyti kioską, kuriame būtų prekiaujama bilietais.

"Nėra taip, kad mes vieniems kioskams pritariame, o žvejų - ne. Mes tiesiog laikomės reglamento. Žvejai gali prekiauti šviežiomis žuvimis iš laivų. Nėra reikalo statyti tuos konteinerius reglamentuotoje teritorijoje", - sakė A. Puzonienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder