Sanatoriniai darželiai - ties išnykimo riba?

Sanatoriniai darželiai - ties išnykimo riba?

Mažųjų klaipėdiečių tėvai skambina pavojaus varpais - iškilo grėsmė prarasti uostamiestyje keliasdešimt metų veikiančius sanatorinius darželius. Valdininkai ramina - esą jaudintis dar anksti, tačiau neslepia, kad šių darželių likimas priklausys nuo uostamiesčio politikų valios.

"Šitiek metų Klaipėdoje veikia sanatoriniai darželiai ir jie labai reikalingi - nuolat perpildyti vaikų, tad keista girdėti tokias kalbas, jog ruošiamasi panaikinti tokį jų statusą", - piktinosi į "Vakarų ekspreso" redakciją kreipęsi tėvai, kurių vaikai lanko sanatorinį lopšelį-darželį "Giliukas".

Traukinys pajudėjo?

Sunerimti dėl sanatorinių darželių ateities žmones paskatino balandžio 5 d. švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus pakeistas įsakymas "Dėl Švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo". Juo nuspręsta sanatorinių darželių, kuriuose nėra didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų, darbuotojams nebemokėti priedų.

Po šio įsakymo sanatorinių darželių bendruomenėse pradėjo sklandyti kalbos, kad tai tik pirmieji pokyčiai. Baiminamasi, kad sanatorinių darželių darbuotojams darbo valandos bus suvienodintos su įprastų darželių darbuotojų darbo laiku, o galiausiai ir iš viso panaikintas sanatorinio darželio statusas.

Pagal dabar galiojančią tvarką sanatoriniuose darželiuose auklėtojos per dieną dirba tik 4 val. 48 min, o kituose - 7 val. 12 min. Tad jei darbo valandos būtų suvienodintos, sanatoriniuose darželiuose tektų mažinti darbuotojų. Skaičiuojama, kad kiekviename sanatoriniame darželyje tektų atsisakyti 6 auklėtojų etatų ir 2,5 papildomų medicinos darbuotojų etato.

"Tačiau pikčiausia yra tai, kad vaikai, turintys sveikatos problemų, nebegalės lankyti tokios ugdymo įstaigos, kuri atitinka jų poreikius", - piktinosi aktorė Eglė Jackaitė, kurios trimetis sūnelis taip pat lanko sanatorinį lopšelį-darželį "Giliukas".

Prašo nenaikinti

"Giliuką" lankančių vaikų tėvai parengė kreipimąsi į miesto politikus ir prašo nenaikinti Klaipėdoje veikiančių dviejų sanatorinių darželių. Tokias paslaugas, be "Giliuko", teikia ir "Eglutė", o darželyje "Pušaitė" ugdomi vaikai su alerginiais susirgimais.

"Visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikia sanatorinės ikimokyklinės įstaigos. Šiauliuose šiemet įkurtas sanatorinis lopšelis-darželis "Pušelė", o Klaipėda - miestas, kur vaikai ypač serga viršutinių takų kvėpavimo ligomis - ruošiasi tokių darželių atsisakyti", - stebisi Diana Gerasimovienė - viena iš mamų, kurios vaikas lanko "Giliuką".

Pasak jos, kad sanatorinė įstaiga vykdytų savo veiklą pakanka 2,5 papildomo medicinos darbuotojų etato. Atleidus šiuos darbuotojus ir jiems išmokėjus išeitines išmokas, o vėliau mokant bedarbio pašalpas, savivaldybė nebegaus jų mokesčių, o valstybė dar privalės juos išlaikyti. Tad esą jokios ekonominės naudos nebus, o žala vaikams bus padaryta didžiulė.

"Klaipėda išsiskiria iš kitų Lietuvos vietovių kaip daugiausiai turinti kvėpavimo takų ligomis sergančių vaikų. Todėl daug dėmesio būtina skirti infekcinių respiratorinio trakto susirgimų profilaktikai, dažnai sergančių vaikų sveikatos stiprinimui. Teikiant sanatorinę reabilitacinę pagalbą dažnai sergantiems vaikams pagerinama jų sveikata, sumažėja susirgimų ir invalidumo atvejų. Kai dažnai sergantiems vaikams duodama daug vaistų, pakinta jų organizmo reaktyvumas, t. y. vaikas gali tapti alergišku, silpsta imunitetas. Būtent todėl fizioterapinėmis, kinezioterapinėmis priemonėmis, hidroterapija, grūdinimo procedūromis ir kt. atstatoma vaikų sveikata, išvengiama tolimesnių pasekmių.

Klaipėdos sanatorinis lopšelis-darželis "Giliukas" turi puikias sąlygas, nes įsikūręs Girulių miško parke, pušyne, netoli jūros, atokiau nuo gatvių, transporto keliamos taršos. Turi gerai įrengtus medicininius kabinetus, ilgametę patirtį turinčius kvalifikuotus specialistus. Įstaigą lanko, gydytojų siuntimu, dažnai kvėpavimo takų ligomis sergantys 189 vaikai. Iš jų 29 vaikai socialiai remtini", - valdžios atstovams skirtame rašte teigia tėvai.

Jie priminė, kad sanatorinių darželių reikalingumą įrodo ir tai, kad daug sergančių vaikų dar laukia eilėje, kad galėtų patekti į šią įstaigą.

Įrangą supirko tėvai

Pasak šios įstaigos vadovės Marytės Savickienės, per 38 "Giliuko" veiklos metus savo sveikatą čia sustiprino per 60 tūkst. Klaipėdos vaikų.

"Didžioji dalis medicininės įrangos įsigyta iš tėvų paramos, pervestų 2 procentų gyventojų pajamų mokesčio. Todėl būtų neteisinga, kad puikiai įrengti kabinetai taip ir liktų nebenaudojami", - sakė M. Savickienė.

Jai antrino ir kito Klaipėdoje veikiančio sanatorinio darželio "Eglutė" direktorė Regina Sindarienė. Ji sakė girdėjusi tokius gandus, kad gali būti panaikintas sanatorinių darželių statusas, tačiau tikisi, kad šitaip neatsitiks.

"Sanatorinių darželių tikrai reikia. Šiuo metu pas mus ugdomi 186 vaikai - visi jie turi gydytojų pažymas, kad dažnai serga viršutinių kvėpavimo takų ligomis, todėl jiems reikia specialios priežiūros. Kiekvienas vaikas per metus kelis kartus masažuojamas, po susirgimų viršutinių kvėpavimo takų ligomis jiems atliekamos inhaliacijos. Tiek kovojome, kol įgijome šį statusą, todėl nenoriu tikėti, kad jo galime netekti", - sakė R. Sidarienė.

Nieko konkretaus

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus Švietimo įstaigų administravimo poskyrio vedėja Jolanta Ceplienė tikino, kad nerimauti dar anksti - esą dar net nėra apsispręsta, ar politikams bus teikiamas siūlymas panaikinti Klaipėdoje sanatorinių darželių statusą.

"Tiesiog dabar darželiai informuoti, kad jų darbuotojams nebepriklauso 5 procentų priedas, ir tiek. Tačiau šiandien tikrai negaliu atsakyti, ar bus rengiamas projektas dėl šių darželių reorganizavimo. Šiuo metu atostogauja Švietimo skyriaus vedėja, ji grįš tik pirmadienį - tuomet ir galėsime ką nors tiksliau pasakyti", - penktadienį komentavo J. Ceplienė.

Tačiau ji pripažino, kad kalbos apie sanatorinių darželių reorganizavimą nėra iš piršto laužtos. Esą sumažėjus darželinukų krepšelio lėšoms, didesnis sanatorinių darželių išlaikymas guls ant savivaldybės pečių. Tuomet esą politikai ir turės nuspręsti, ar šiems darželiams skirti daugiau lėšų iš miesto biudžeto, ar juos reorganizuoti.

Tačiau tėvų tokios kalbos nenuramina. Esą patirtis byloja, kad ilgai tylint galiausiai pasirodo, kad nieko pakeisti nebegalima, nes jau pavėluota.

"Tikimės, kad politikai mus išgirs ir netaupys mažųjų klaipėdiečių sveikatos sąskaita", - vylėsi darželio "Giliukas" auklėtinių tėvai.

SKAIČIAI. Per 38 "Giliuko" veiklos metus savo sveikatą čia sustiprino per 60 tūkst. Klaipėdos miesto vaikų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder