Sanatoriniai darželiai rado užtarėjų ir tarp politikų

Sanatoriniai darželiai rado užtarėjų ir tarp politikų

Klaipėdos politikai raginami pasipriešinti Švietimo ir mokslo ministerijos potvarkiams ir nenaikinti uostamiestyje sanatorinių darželių statuso. Tiesa, savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė įsitikinusi, kad net ir tokiu atveju, jei politikai nepritartų šiam projektui, kontroliuojančios institucijos priverstų tai padaryti.

Miesto tarybai bus teikiamas projektas, pagal jį nuo rugsėjo 1 dienos trys uostamiesčio darželiai - "Giliukas", "Eglutė" ir "Pušaitė" - nebetektų specialaus arba sanatorinio darželio statuso. Preliminariai skaičiuojama, kad tam gali prireikti atleisti apie 20 auklėtojų ir joms išmokėti 277,7 tūkst. Lt išeitinių kompensacijų.

Dėl šios naujovės jau kuris laikas darželių bendruomenėse netyla diskusijos, tėvai jau surinko per 2 tūkt. parašų, prašydami, kad sanatorinių darželių statusas išliktų. Teigiama, kad šio pasipiktinimo atgarsiai jau pasiekė ir Seimą ir esą žadama tai svarstyti Sveikatos komitete.

Pirmadienį darželių bendruomenių, Švietimo skyriaus atstovai bei keletas politikų rinkosi savivaldybėje, kur užvirė karšta diskusija, kuri ko gero dar labiau paaštrino tėvų pasipiktinimą.

Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė ramino tėvus, kad pakeitus darželių statusą jų profilis nesikeis - t. y., dabar teikiamos medicininės paslaugos išliks tokios pačios. Tačiau tėvų tai nė kiek nenuramino.

Pagal naują tvarką specialių ugdymosi poreikių turinčiais vaikais laikomi tik itin sunkių raidos, pažinimo sutrikimų turintys ar neįgalūs vaikai. Tuo metu dažnai sergantiems kvėpavimo takų ligomis ar alergiškiems vaikams esą nereikia jokių specialių ugdymo poreikių. Dėl to tokiuose darželiuose, kur nėra vaikų su specialiais ugdymo poreikiais, auklėtojos nebeteks iki šiol turimų lengvatų - joms nebebus mokami priedai, o darbo valandos bus tokios pat, kaip ir įprastuose darželiuose dirbančių auklėtojų - vietoje dabartinių 4, 48 val. jos dirbs per 7 val.

"Tai ir yra aiškus parodymas, kad vaikų ugdymo kokybė akivaizdžiai pasikeis. Grupėje, kurioje ugdomi vien alergiški vaikai, kiekvienam reikia sužiūrėti maistą, iš ryto išsiklausinėti tėvų, kaip vakar vaikas jautėsi, ko jam negalima duoti ir stebėti, kad jis nepaimtų nuo kito stalo to maisto, kuris jam pavojingas. Pavyzdžiui, dabar, kai viskas žydi, mano vaikas toks dirglus, kad pats vienas gali visą auklėtojos dėmesį sugerti. O jei grupėje 20 tokių dirglių vaikų, ar auklėtoja gali kokybiškai dirbti 7-8 val?", - stebėjosi valdžios trumparegiškumu viena mama, kurios sūnelis lanko darželį "Pušaitė".

L. Prižgintienė tikino tėvus, kad jokio pasirinkimo nėra - esą privalu laikytis teisės aktų, tačiau diskusijoje dalyvavę keli politikai buvo nusiteikę priešingai.

"Ir kas atsitiks, jei miesto taryba nepritars šiam projektui? Manau, kad nieko. Precedentą jau turime - prisimenate, kai Klaipėdos valdžia nepakluso nurodymui sujungti dvi ligonines? Ir niekas dėl to nė vieno valdininko nenužudė. Mano nuomone, jei politikai dabar nepaklus Švietimo ministerijos nurodymams, tie sanatoriniai darželiai ir toliau ramiai dirbs kaip dirbę", - rėžė kalbą politikė Lilija Petraitienė.

Ją garsiais aplodismentais palaikė darželių bendruomenė, jai taip pat pritarė politikai Artūras Razbadauskas ir Natalija Istomina.

Tiesa, kiek kitokios nuomonės laikosi Ugdymo ir jaunimo komiteto pirmininkas Saulius Budinas. Pasak jo, kaip tik gerai, kad vaikai nebejaus jokios atskirties ir lankys įprastą darželį, kuriame dar bus teikiamos ir medicininės paslaugos. Nors šio komiteto narys Vytautas Čepas svarstant sanatorinių darželių naikinimo klausimą ir replikavo, kad Vilniuje reformas daro nepilno proto žmonės, visgi šis komitetas projektui pritarė.

Beje V. Čepas išbarė valdininkus, kad jie aklai vadovaujasi teisės aktais, o nesikreipia į Seimo narius, kad jie tobulintų kvailas reformas.

Panašios replikos buvo laidomos ir savivaldybėje vykusios diskusijos metu. Tėvai prašė valdininkų ir politikų aklai nevykdyti iš viršaus nuleistų nurodymų, bet pasipriešinti, ypač kai esą akivaizdu, jog jie tik pablogins dalies mažųjų klaipėdiečių gyvenimą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder