Septynaukščio ateitis: užbaigti tai, ko nepadarė tarpukariu

Septynaukščio ateitis: užbaigti tai, ko nepadarė tarpukariu

Netoli Biržos tilto stūksantis septynaukštis, Klaipėdos architektų ne kartą viešai išvadintas prieškario architektūros klaida, turėtų būti užbaigtas, kaip buvo numatyta anų laikų projektuose. Bent šitaip norėtų uostamiesčio architektūros ir urbanistikos ekspertai. Tiesa, niekas negali pasakyti, kur tų senų projektų ieškoti.

Nors prie Danės, Žvejų g. 2, iškilusio septynaukščio savininkai rimtesnių permainų šiam pastatui artimiausiu metu nežada, tačiau tarp Klaipėdos architektų užkūrė diskusiją, kokia galėtų būti jo ateitis.

"Yra planų parengti šio pastato detalųjį planą, todėl ir paprašėme architekto Vytauto Paulionio paruošti keletą vizijų, kaip šis pastatas galėtų atrodyti ateityje. Bet tai tik vizijos labai tolimai perspektyvai. Tiesiog norime žinoti, ką būtų galima padaryti", - Klaipėdos architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai pristatytą priešprojektinį pasiūlymą detaliojo plano rengimui komentavo bendrovės "Vejoras" direktorius Artūras Selenis.

Pasak Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos pirmininko Vaidoto Dapkevičiaus, ekspertų Taryboje vienas iš architektų užsiminė, esą dar turėtų būti išlikusi šio pastato projektinė dokumentacija, pagal kurią ir būtų galima rekonstruoti pastatą. Kitaip tariant - užbaigti tai, kas nebuvo padaryta anuomet.

"Vizijos rengėjai pristatė kelis variantus. Nė vienam ekspertui nepatiko siūlymas pastatą nugriauti ir bandyti jį atstatyti iš naujo. Kiek žinau, ir Kultūros paveldo departamento pozicija dėl naujovių šiame pastate yra gana griežta. Manome, kad protingiausia būtų išspausti istorinį aspektą. Tačiau tenka pripažinti, kad niekas neįsivaizduoja, kur tų istorinių projektų reikėtų ieškoti", - kalbėjo V. Dapkevičius.

Vizijas kūręs V. Paulionis patikino patikrinęs visus galimus šaltinius, tačiau niekur septynaukščio projekto jam kol kas nepavyko aptikti.

NUSIKOPIJUOS? Jei nepavyktų atrasti pirminio septynaukščio projektų, galima būtų tiesiog pasinaudoti išlikusiais XIX amžiaus JAV dangoraižių brėžiniais.

"Užsakinėjome ir istorinius tyrimus, tačiau niekas nieko nerado nei Lietuvoje, nei Vokietijoje. Apie kitus Klaipėdos objektus - ištisi puslapiai, o apie šitą - visiškai nieko. Legendų yra daug, bet tikrų faktų - nėra", - apgailestavo V. Paulionis.

- Tiesa, vienoje knygoje aptikau net keletą JAV dangoraižių brėžinių, kurie kone identiški mūsų septynaukščiui, tik žinoma, kur kas aukštesni", - svarstė V. Paulionis.

Nors jis ir yra sukūręs viziją, kaip šis pastatas galėtų atrodyti rekonstruotas, kol kas nepanoro viešai pateikti savo vizijų.

"Šiandien vizija tokia, o rytoj jau gali būti kitokia, tad kol nėra priimtas sprendimas, gal nereikėtų viešinti mano fantazijų", - su šypsena kalbėjo V. Paulionis.

Paminklosaugininkų teigimu, nors šis pastatas nėra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, jis yra senamiesčio U17 teritorijos bei apsaugos zonos ribose, tad negali būti nugriautas, tik tvarkomas ir rekonstruojamas.

Apie pastatą Žvejų g. 2

Istoriko Jono Tatorio knygoje "Senoji Klaipėda" rašoma, kad 1920 m. įsteigtos Roberto Mejerhėferio laivininkystės ir kelionių firmos pastatas buvo pastatytas 1923 m. Teigiama, esą kaip bazinis projektas buvo naudotas sumažintas Čikagos dangoraižių projektas, ir tai neva buvo pirmasis naujosios statybos karkasinis pastatas Lietuvoje. Statybos neužbaigtos iki galo, nes stipriai viršyta pirminė sąmata. Šis pastatas žymus ir dėl to, jog jame pirmą kartą Klaipėdoje buvo įrengtas liftas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder