Šilutės rajono meras užsimojo išguiti beglobius vaikus iš miesto

Šilutės rajono meras užsimojo išguiti beglobius vaikus iš miesto

Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis užsimojo prieš globos namų auklėtinius. Prieš metus viename Šilutės namų apgyvendinta šeimyna – aštuoni globos namų auklėtiniai. Savo namais tą vietą pradėję vadinti vaikai vylėsi čia ir likti, tačiau meras įsitikinęs, kad jiems bus geriau už miesto.

V. Laurinaičio teigimu, vaikui nėra skirtumo, kur gyventi. Pastebima, kad vaikai neteko šeimos, buvo instituciniuose, o dabar bendruomenės namuose. Meras sako, kad našlaičiai iškeliami dėl nekilnojamojo turto pirkimo reikalų.

„Tol, kol nuomosime pastatą, bus ten vaikai, o kai nupirksime kitą pastatą, jie tada bus perkelti. Yra vykdomas projektas. Numatyta vietovė, kur įkurdinamos bendruomeninės šeimynos. Tai yra laikina. Kitas projektas, kurio metu perkami arba statomi pastatai“, – LRT RADIJUI sako Šilutės rajono savivaldybės meras.

Už namą, kuriame gyvena aštuoni globotiniai, mokama Europos Sąjungos (ES) lėšomis. Meras tikina, kad savivaldybė baudų už pinigų atsisakymą nemokės.

„Kas inicijavo tokios sutarties pasirašymą, tas ir mokės. Įstatymiškai negalima pirkti pastatų taip, kaip juos norima dabar parduoti“, – atkerta meras.

Kaip rašo portalas 15min.lt, į ketvirtą gyvenamąją vietą vaikus gena Šilutės savivaldybė. V. Laurinaitis patikina, kad niekas iš gyventojų dėl globotinių kaimynystės nesiskundė. Jo aiškinimu, vaikai perkeliami ir dėl to, kad jų nereikėtų vežioti į ugdymo įstaigas.

Šilutės rajono Saugų vaikų globos namų direktorius Eugenijus Judeikis teigia, kad globos namų auklėtiniai čia gyveno 15 mėnesių ir prie jos priprato.

„Įvyko kardinalūs pokyčiai: vaikai patys gamina, augina, jie priprato prie naujo darželio, mokyklos, pasikeitė jų bendravimas. [...] Į šį incidentą vaikai sureagavo labai aktyviai. Jie komentuoja internete, suprantu, kad jiems labai nelengva“, – pažymi E. Judeikis.

Prieš keletą mėnesių Žiežmariuose Lauko gatvės gyventojai priešinosi namo statyboms, kur norėta apgyvendinti dešimt protinę negalią turinčių žmonių. Strėvininkų socialinių globos namų vadovas teigia, kad šiai dienai nusiskundimų iš bendruomenės nėra gaunama.

Pasak socialinės globos namų vadovybės, šiuo metu baigiamas techninis projektas namo statyboms, po kurio sulaukus finansavimo bus skelbiamas konkursas darbams atlikti. Tikimasi, kad globos namų auklėtiniai naujuose namuose apsigyvens kitų metų pabaigoje.

Tuo metu Biržuose Latvygalos gatvės gyventojams pasipriešinus iniciatyvai aštuoniems be tėvų globos likusiems vaikams pastatyti globos namus, kitoje vietoje nupirktas naujas sklypas. Čia taip pat ruošiamas projektas. Į naujas patalpas tikimasi persikelti per pusantrų metų.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Didžpetrienė sako jaučianti apmaudą dėl pastarųjų įvykių.

„Norėjosi nors kartą išgirsti, kur mes tarp viso šito pametame vaikus. Tikiu Lietuvos gyventojais, kad mes galime rasti stiprybės, kad esame geri žmonės ir galime priimti vaikus, kurie ir taip patyrė daug sunkumų gyvenime. Jie yra mėtomi kaip daiktai. Kokį mes jiems rodome pavyzdį? Juk jie komentuoja, mato. Kaip jie atsigręš į mus, kai bus dideli?“ – klausia R. Didžpetrienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder