Siūloma A.Brako garbei pavadinti gatvę

Siūloma A.Brako garbei pavadinti gatvę

Šeštadienio rytą nedidelis būrelis aktyvių klaipėdiečių susirinko Klaipėdos senosiose kapinėse prie Adomo Brako projektuoto paminklo 1923 metų sukilėliams Skulptūrų parke paminėti šio klaipėdiškio dailininko, visą gyvenimą pašventusio kultūriniams dalykams, mirties 60-metį.

Paminėjimą šioje vietoje Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus aktyvas organizavo todėl, kad iki šiol nėra žinoma, kur palaidotas A. Brakas. Jis buvo ištremtas į Sibirą, į Altajaus kraštą, mirė apakęs neaiškiomis aplinkybėmis, ten kažkur ir palaidotas. Tikimasi, kad ateityje pavyks surasti tą vietą.

Minėtos organizacijos Klaipėdos krašto skyriaus vadovas Arūnas Trukanas papasakojo susirinkusiems apie šio įdomaus likimo dailininko, daug prisidėjusio prie to, kad Klaipėdos krašte išliktų lietuvybė, žmogaus, kurį labai mylėjo klaipėdiškiai, gyvenimo vingius ir liūdną dalią.

Organizacijos atstovo Algimanto Švanio manymu, Klaipėdos miesto savivaldybė, miesto Taryba galėtų atkreipti dėmesį į šią iškilią Klaipėdos krašto asmenybę ir jos vardu pavadinti nedidelę Trilapio gatvelę, kuri, esančią beveik senamiesčio centre. Beje, jo vardu Klaipėdoje yra pavadinta dailės mokykla.

„Trilapio gatvės gal ir nepavyks pervadinti, nes tai istorinis pavadinimas. Tačiau pikta, kad nepriimamas pasiūlymas pervadinti šalia Adomo Brako dailės mokyklos esančios Paryžiaus Komunos gatvės, esą tai brangiai kainuos. Klaipėdos Vytautų klubo nariai labai stengėsi, buvo pasiryžę gatvės perregistravimui paaukoti savo deputatinius ir kitokius atlyginimus, tačiau visos pastangos kol kas nuėjo perniek. Gražu būtų, jeigu nuo Taikos iki Šilutės plento einanti gatvė būtų pavadinta Adomo Brako gatve. Jo vardas nusipelnė plačiai skambėti“, - sakė Klaipėdos miesto tarybos narys Vytautas Lupeika. Jo manymu, atminimo , paminklų ir paminklėlių gausos požiūriu Klaipėda yra skurdus miestas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder