Sodininkams - mažesnė mokesčių našta

Sodininkams - mažesnė mokesčių našta

Seimui pritarus, sodo bendrijų gyventojams turėtų sumažėti mokesčių: parlamentinis Aplinkos apsaugos komitetas iš dalies pritarė sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimo projektui ir pasiūlė neapmokestinti sodo teritorijoje esančios bendrojo naudojimo žemės nuomos mokesčiu.

"Miestiečiai už parkus ir sodus nemoka, o sodininkai turi mokėti nuomos mokestį už bendrojo naudojimo teritoriją", - paralelę nurodė Seimo narys Kęstutis Daukšys, susitikęs su Klaipėdos rajono sodininkais.

Be to, siūloma įpareigoti savivaldybes sumokėti arba kompensuoti išlaidas už kadastrinių matavimų atlikimą ir jų įregistravimą Nekilnojamojo turto registre, perduodant joms sodininkų bendrijos bendrojo naudojimo žemėje esančius vidaus kelius. Galiojantis įstatymas šią pareigą nustato bendrijai, jeigu savivaldybės administracijos ir sodininkų bendrijos susitarimai nenumato kitaip.

Susitikime svarstyta, kad savivaldybės administracija apskritai turėtų pati rūpintis kadastrinių matavimų atlikimu - esą pasitelkus viešųjų pirkimų sistemą jie galėtų kainuoti pigiau nei užsakyti bendrijos narių.

Diskutuota ir kitais sodininkams aktualiais klausimais: apie skirtingus gyvenančiųjų sodo bendrijose ir čia atvykstančių tik vasarą interesus diegiant komunikacijas, problemas šaukiant bendrijų susirinkimus, atliekų tvarkymą ir pan.

Vienos karščiausiai diskutuotų temų - apleisti sklypai ir būdai bausti jų savininkus bei gyvenamosios vietos deklaravimas, nulemiantis oficialų gyventojų skaičių ir biudžetinį finansavimą.

"Manyčiau, arčiau miesto esantys sodai turėtų tapti miesto rajonais, o atokesni - specializuotis kaip vasaros laisvalaikio vieta, - svarstė K. Daukšys. - Apskritai Klaipėdos rajono neturėtų būti: reikėtų įkurti regioną su viena Taryba ir iždu. Tai aktualu ir kituose šalies miestuose."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder