Šventoji laukia ne tik pažadų

Šventoji laukia ne tik pažadų

Palangos miesto merui, Lietuvos savivaldybių asociacijai, žiniasklaidos priemonėms viešą laišką, kuriame kalba apie nusivylimą šiemet išrinkta Palangos savivaldybės valdžia, išplatinusi Šventosios seniūnijos bendruomenė laukia, kada bus prisiminti pažadai pagerinti šventojiškių gyvenimą.

Bendruomenės vardu Domininko Jurevičiaus atsiųstame laiške klausiama, į ką gali kreiptis bendruomenė, jei ji nepatenkinta tiesiogiai išrinkto mero veikla ir nevykdomais rinkiminiais paždais?

"Informacija mums, net jos paprašius, nesuteikiama. Palangos meras Šarūnas Vaitkus ne tik nekviečia bendruomenės atstovų pasitarti mums visiems aktualiais klausimais, bet ir neatvyksta susitikti bendruomenės kviečiamas - taip buvo ir pirmos jo kadencijos metu, taip yra ir dabar", - rašo šventojiškiai, teigdami, kad bendruomenei lieka tik problemas kelti į viešumą.

Laiške bendruomenė įvardina didžiausius skaudulius, susijusius su bendravimo trūkumu, apleistais ir netvarkomais objektais, ruošiamasi įvesti penkių eurų rinkliava, tvarkymo laukiančiomis miestelio gatvėmis.

Tačiau kurorto vadovas per tarpininkus tvirtina, kad Šventosios Palanga esą tikrai nepamiršta.

Vardino "nuodėmes"

"TS-LKD partijos pirmininko pavaduotojas, Palangos meras Šarūnas Vaitkus ne tik vėl ignoruoja Šventosios seniūnijos bendruomenę, bet netgi viešai (pvz., socialiniuose tinkluose) reiškia savo nepasitenkinimą, jei bendruomenės nariai atkreipia dėmesį į vieną ar kitą problemą ir išsako savo pastabas. Manome, jog toks politiko požiūris į bendruomenę tiesiog nepriimtinas", - rašoma laiške.

Pasak šventojiškių, jų atstovui nebuvo leista stebėti Šventosios seniūno rinkimų, iš miestelio "atimta galerija" - "išnuomota menkiaverčius suvenyrus ir darbščiųjų kinų rankomis pagamintus niekučius poilsiautojams siūlantiems prekeiviams", nesulaukiama Kultūros centro, centrinės aikštės rekonstrukcijų, prekybos taškų Jūros gatvėje išdėstymo schemos.

"Visa tai, kas aukščiau išdėstyta, yra toli gražu ne visos problemos, ne visi klausimai, kurie šventojiškius kamuoja jau seniai ir kuriuos keliame ne pirmi metai. Nuoširdžiai vylėmės, kad taip gražiai Palangą prikeliantis meras Š. Vaitkus, rinkimų kampanijos metu dosniai žadėjęs pagaliau skirti dėmesio ir Šventajai, savo pažadus bendruomenei bei miesteliui vykdys. Deja, iki rinkimų kampanijos buvęs nesusikalbėjimas po rinkimų virto visišku nebesikalbėjimu. Palanga ir Šventoji turi būti vientisas darinys ne tik žemėlapyje. Nuoširdžiai norime, kad šis laiškas būtų priimtas ne kaip ambicijų karo išdava, ne kaip negatyvas, o kaip pozityvas. Išgrynindami problemas, mes, bendruomenė, nenorime jų pabrėžti. Mes norime pagaliau pradėti jas spręsti, ir spręsti kartu su mūsų išrinktu ir ne mus valdyti, o rinkėjams dirbti privalančiu meru", - teigiama laiške, kuriam pritarė 66 Šventosios seniūnijos bendruomenės nariai.

Tikina nepamirštantys

Pasidomėjus, ką apie išsakytus dalykus mano Palangos savivaldybės galva, sulaukta atsakymo, kad Šventosios Palanga nepamiršta.

"Informuojame, kad Šventajai, kaip ir kitoms Palangos miesto dalims, formuojant Palangos miesto biudžetą yra numatomas finansavimas. Visi Šventojoje numatyti atlikti darbai yra vykdomi", - rašoma Palangos mero patarėjos Jurgitos Vanagės pateiktame atsakyme.

Anot jo, per paskutiniuosius ketverius metus, palyginti su ankstesniais metais, investicijos į Šventąją padidintos 150 proc. Čia įrengta "daug naujų gėlynų", remontuojamos bei rekonstruojamos gatvės, prie Šventosios pagrindinės mokyklos įrengtos krepšinio, futbolo aikštelės, lauko treniruoklių parkas, taip pat - moderni vaikų žaidimų aikštelė, atnaujinti vaikų žaidimų įrenginiai prie daugiabučių gyvenamųjų namų.

"Kasmet skiriama apie 300 tūkst. eurų Šventosios tvarkymui, apšvietimui užtikrinti, infrastruktūros plėtrai, viešosioms erdvėms įrengti", - teigiama rašte.

Taip pat jame pažymima, kad pastaruosius keletą metų tvarkomos Šventosios gatvės, šaligatviai, įrengiamas apšvietimas, automobilių stovėjimo vietos, Savivaldybė esą rūpinasi ir paplūdimių infrastruktūra, gelbėjimo paslauga, organizuojama kalėdinė puošyba.

"Rūpinamasi ir kultūriniu Šventosios gyvenimu. Sujungus Palangos ir Šventosios kultūros centrus į vieną įstaigą, įdarbintas vadybininkas, kuris rūpinasi būtent Šventosios kultūriniais renginiais. Joninės, Kalėdų eglės įžiebimo šventė, Jūros ir baltų vienybės diena, Žvejo šventė, kitos tradicinės, valstybinės šventės, o taip pat ir naujovės (Palangos dienos, jaunimui skirti edukaciniai renginiai, teatro užsiėmiai-seminarai, aktyvioji savaitė su sportiniais, meniniais užsiėmimais ir kiti) įgauna vis didesnį populiarumą ne tik tarp Šventosios gyventojų, bet ir tarp svečių", - rašoma laiške.

Tačiau kartu pripažįstama, kad ne viskas yra taip gražu.

"Investicijas į Šventąją ilgą laiką stabdė techninių projektų stoka, todėl per paskutiniuosius ketverius metus buvo parengti Jūros g. rekonstrukcijos, Kalgraužių g., pravažiavimo į bažnyčią įrengimo techniniai projektai. Šiuo metu rengiamas Šventosios centrinės aikštės sutvarkymo techninis projektas. Tenka apgailestauti, kad miestelio veidą bjauroja privatiems asmenims priklausantys apleisti ir neprižiūrimi pastatai bei statiniai, neprižiūrimi žemės sklypai. Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai daug dėmesio skiria ne tik minėtiems objektams, bet ir nelegaliai prekybai, nesuderintoms reklamoms", - teigiama Š. Vaitkaus vardu "Vakarų ekspresui" pateiktame atsakyme.

Taip pat nurodoma, kad surengus konkursą Šventosios seniūno pareigoms eiti, į komisijos sudėtį buvo įtraukti visi trys Šventosios seniūnijai priklausantys seniūnaičiai.

"Šventosios seniūnė visas šventojiškių aktualijas bei problemas su miesto vadovais aptaria kassavaitinių susirinkimų metu. Šių pasitarimų metu ne tik išsakomos problemos, bet ir ieškoma jų sprendimo būdų. Gyventojai taip pat turi galimybę merui išsakyti jiems rūpimus klausimus - kiekvieną savaitę rengiami mero priėmimai, į kuriuos gyventojai turėtų užsiregistruoti iš anksto", - kaltinimus nesikalbėjimu atremia Palangos savivaldybė.

Dienraščiui pasidomėjus, kaip kritiką Š. Vaitkaus adresu vertina partijos vadovybė, sulaukta atsakymo, kad "Palangos savivaldybės priimti sprendimai - tai savivaldybės Tarybos reikalas".

Informacija

Pasipiktinę palangiškių sprendimu penkiais eurais nuo kitų metų apmokestinti įvažiavimą į kurorto teritoriją Kretingos politikai prisiminė idėją susigrąžinti Šventąją.
Šventosios kurortas prie Palangos savivaldybės buvo prijungtas tik 1973-iaisiais, o pokariu apie du dešimtmečius Šventoji priklausė Kretingos rajonui. Iniciatyva grąžinti Šventąją Kretingai buvo kilusi ir prieš trejetą metų, bet užgeso.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder