"Trinyčių" teritorijos ateitis - su klaustukais

"Trinyčių" teritorijos ateitis - su klaustukais

Kaip galėtų atrodyti uostamiestis po kelerių ar keliolikos metų? Į šį klausimą geriausiai atsakytų detaliuosiuose planuose bei architektų vizijose užfiksuota Klaipėdos plėtra. "Vakarų ekspresas" tęsia rašinių ciklą, supažindinantį su miesto ateitimi.

Ne vienas popieriuje "nusėdęs" projektas dar laukia savo sėkmės valandos - pakankamai atsigavus nekilnojamojo turto rinkai ir atsiradus lėšų, statytojai viliasi vėl kibti į darbą ir atgaivinti savo senus planus.

Bet yra ir tokių, kurių likimas neaiškus. Vienas iš jų - maždaug 5 hektarų ploto teritorijoje, kurioje kadaise stovėjo audimo fabrikas "Trinyčiai", planuotas gyvenamosios ir komercinės paskirties kvartalas. Tik per plauką jis nebuvo pradėtas statyti - yra išduotas netgi statybos leidimas, o teritorijoje stovėję seni pastatai jau seniai nugriauti.

Užklupusi krizė šią teritoriją paliko su daugybe nežinomųjų - šiuo metu vykdoma žemę nuomojusios ir kvartalą planavusios bendrovės "VIPC Klaipėda" bankroto procedūra.

"Teritorija, kol bus parduodamas "VIPC Klaipėda" turtas, disponuojame mes. Neseniai ją aptvėrėme dėl saugumo ir estetikos sumetimais.

Leidimas statyti išduodamas dešimčiai metų, taigi pirkėjas galės toliau tęsti projekte numatytus darbus arba keisti ką nors - apie tai ką nors pasakyti kol kas sudėtinga", - sakė bankroto administratorės - UAB "Valeksa" - įgaliotas asmuo Darius Daubaras.

Buvusio "Trinyčių" fabriko pastatai ruošiantis statyboms buvo pradėti griauti dar 2007-ųjų pabaigoje, tikėtasi, jog maždaug per metus pradės kilti naujas kvartalas, tačiau darbai taip ir neprasidėjo.

Per maždaug penkerius metus gamybinė teritorija turėjo pasikeisti neatpažįstamai. Čia planuoti daugiabučiai, kuriuose turėjo būti įrengta apie 1000 butų - iš viso apie 75 tūkst. kvadratinių metrų parduodamo ploto.

Didesnioji dalis gyvenamųjų namų turėjo būti 8 aukštų, kai kurie - ir žemesni. Kvartalo akcentu būtų tapęs iki 84 metrų aukščio iškilęs pastatas.

Kai kur pirmuosiuose pastatų aukštuose buvo numatyta ir šiek tiek komercinio ploto. Prieš trejus metus planuotų investicijų dydis siekė apie 300 mln. litų.

Skaičiai ir faktai
Medvilnės audimo fabrikas buvo įkurtas 1923 metais. Jo įkūrėjai - broliai A. ir R. Fainbergai.
1938 metais "Trinyčiai" buvo didžiausias tekstilės fabrikas Lietuvoje (jame dirbo 1600 žmonių), taip pat vienas moderniausių tokios rūšies fabrikų Europoje.
Po karo nuniokota gamykla buvo atstatyta 1945 metais, o vėliau - dar ne kartą rekonstruota.
1993 metais "Trinyčiai" tapo privataus kapitalo įmone, vėliau bankrutavo.
 

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder