Ugniagesys pradėjo bėgimą aplink Baltijos jūrą

Ugniagesys pradėjo bėgimą aplink Baltijos jūrą

Pernai per 24 dienas apibėgęs Lietuvą ir įveikęs daugiau nei tūkstantį kilometrų 42 metų ugniagesys Aidas Ardzijauskas Iš Vilniaus nenustoja stebinęs aplinkinių.

Sakydamas, jog Lietuvos apibėgimas jam buvo tarsi treniruotė prieš naują iššūkį, vakar jis Klaipėdoje pradėjo bėgimą Baltijos pajūriu.

"Pabandysiu apibėgti Baltijos jūrą. Noriu parodyti, ką gali žmogus. Be to, tai puikus būdas garsinti Lietuvą, populiarinti ugniagesio gelbėtojo profesiją, bėgimą ir sveiką gyvenimo būdą", - sakė A. Ardzijauskas.

Patyręs daugelio maratonų dalyvis bėgs per 9 Europos valstybes ir įveiks 3 250 kilometrų.

Nuo Klaipėdos iki Būtingės, per Latviją ir Estiją jis bėgs dviračių takais. Suomijoje, Danijoje, Švedijoje ir Vokietijoje palei greitkelius irgi yra dviračių takai. Latvijoje ir Suomijoje prie Aido prisijungs šių šalių bėgikai.

Bėgimas turėtų užtrukti 45 dienas, o finišą pasiekti bėgikas planuoja rugsėjo 14 d. toje pačioje vietoje, kur ir prasidėjo - Teatro aikštėje.

Beje, A. Ardzijausko bėgimo Baltijos pajūriu metu bus renkamos aukos žuvusių ugniagesių šeimoms paremti.

Kodėl pasirinkote ugniagesio gelbėtojo profesiją, o ne profesionalaus bėgiko? - prieš pat startą A. Ardzijausko paklausė "Vakarų ekspresas".

Nors bėgioti pradėjau daug anksčiau nei tapau ugniagesiu, gelbėtojo profesijos link mane pastūmėjo šeima, tokį darbą dirbo ir mano dėdė. Netapau profesionaliu bėgiku, nes ėmiau bėgioti dėl sveikatos - turiu problemą su kojomis, tad dariau tam, kad būčiau stipresnis, atsistatyčiau.

Kaip ruošėtės šiam bėgimui?

Praeitų metų bėgimas aplink Lietuvą buvo pasiruošimas: sprendėme mitybos, poilsio klausimus, kiek miego reikėtų, kad atsistatyčiau, visaip eksperimentavome. Praeitais metais per keturias dienas įveikiau 270 km, o dabar planuoju per tą laiką nubėgti 320 km.

Po tokių ilgų distancijų kūnas nuvargsta. Kaip rūpinatės savo sveikata?

Visas atsistatymas yra per miegą, maistą ir poilsį. Bėgimo yra 41 diena, bet viskas užtruks 45 dienas, tad bus dienų, per kurias visai nebėgsiu. Šiuo metu sveriu 61,6 kg, o po bėgimo svoris mažiau už 59 kg nukristi neturėtų, nes subalansuosiu savo mitybą.

Ar daug sulaukiate pasekėjų, kurie nori bėgti drauge su jumis?

Smagu, kad atsiranda žmonių, kurie gali prisidėti. Vienas iš mano tikslų ir buvo bėgimo populiarinimas, tai jeigu niekas neprisijungtų - būtų tik tušti žodžiai, o jeigu prisijungia, galima sakyti, tikslas pasiektas.

PATIRTIS

Iš viso A. Ardzijauskas yra nubėgęs apie 50 tūkst. km. Per metus jis nubėga apie 5 000 km, vidutiniškai po 17 km kasdien. Septynis kartus yra bėgęs iš Nidos į Būtingę, keturis - aplink Balatono ežerą Vengrijoje, tris kartus iš Vilniaus bėgo į Estijos sostinę Taliną. Aidas yra apibėgęs Vatikaną ir Gibraltarą, įveikęs 17 klasikinių maratonų, 8 kartus dalyvavęs 100 kilometrų bėgimuose, 6 kartus - 101 kilometro, 3 kartus - 50 kilometrų, 2 kartus - 6 valandų bėgimuose. 

Šalies garsintojui ranką paspausti atvyko ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Jis dėkojo, kad Aidas Ardzijauskas bėgimą pradėjo per miesto gimtadienį ir pabrėžė, jog tai pati - geriausia dovana Klaipėdai šia proga.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder