Užtvankos rekonstrukcija sukėlė abejonių

Užtvankos rekonstrukcija sukėlė abejonių

Klaipėdos rajono žvejai, apžiūrėję, kaip rekonstruojama Laukžemių (Eketės) užtvanka, suabejojo, ar ji iš tiesų buvo avarinės būklės, nes, žmonių teigimu, atlikti tik kosmetinio remonto darbai. Rekonstrukciją vykdančios UAB "Kvėdarsta" vadovas patikino, jog pagrindiniai užtvankos remonto darbai bus vykdomi pavasarį.

Asociacijos "Klaipėdos rajono žvejai" pirmininkas Mindaugas Limontas teigė esąs priblokštas vaizdų, kuriuos metams baigiantis išvydo prie rekonstruojamos Laukžemių-Eketės užtvankos.

"Užtvankos pylimas sutvarkytas iš viršaus, sudėtos grotelės, aptvėrimas, paruoštas pagrindas trinkelėms dėti, nuo pylimo bokšto link nutiesta nauja praėjimo plokštė, bokštas apkaltas medinėmis atraižomis, "ale" pastoliais. Kaip suprantu, pasiruošta bokšto tinkavimui, iš esmės jis tvarkomas nebus.

Susidaro įspūdis, jog daromas tik kosmetinis užtvankos remontas, ir jau ruošiamasi užbaigimo darbams. Buvo teigiama, kad užtvankos pylimas yra avarinės būklės, gali bet kada pralūžti ir vanduo užtvindytų visą Klaipėdą, tačiau nematyti, kur yra ta avarinė būklė ar kad ji būtų likviduota. Pylimą dengiančios betoninės plokštės pakeistos iki buvusio tvenkinio vandens lygio, žemiau niekas nedaryta ir kažin ar bus daroma. O gal nieko ir nereikia daryti? Ar vertėjo dėl tokių darbų, kurie atlikti, nuleisti Laukžemių-Eketės tvenkinį ir pridaryti tiek daug žalos gamtai" - stebėjosi M. Limontas.

Bendrovės "Kvėdarsta", atliekančios užtvankos rekonstrukciją, vadovas Arūnas Pocius paaiškino, jog pagrindiniai užtvankos rekonstrukcijos darbai dar tik bus atliekami pavasarį. Iki pavasario, pasak pašnekovo, darbai sustabdyti dėl meteorologinių sąlygų.

Šiais metais, pasak A. Pociaus, buvo sutvarkyti užtvankos šlaitai, įrengtas drenažas, o betonavimo darbai, pablogėjus oro sąlygoms, nukelti į pavasarį.

"Liko betonuoti tiek iš vidaus, tiek iš išorės pačią užtvanką ir po apačia įrengti pratekėjimo vamzdžius. Užtvankos būklė iš tiesų prasta. Daugelyje vietų įtrūkęs pylimą sutvirtinantis betonas, armatūra pažeista korozijos, daug kur atvira ir pro plyšius sunkiasi vanduo. Šiuo metu avarinė būklė dar nėra likviduota. Pavasarį klosime klojinius, iš išorės bus dedama armatūra ir hidrotechniniu betonu bus užpilta visa užtvanka - tiek iš išorės, tiek iš vidaus", - aiškino A. Pocius.

Paklaustas, kodėl rekonstrukcija vykdoma nenuosekliai ir ne nuo esminių, o nuo kosmetinių darbų, A. Pocius paaiškino, jog tik tada, kai "Kvėdarsta" laimėjo Klaipėdos rajono savivaldybės skelbtą užtvankos rekonstrukcijos konkursą, sužinojo, jog tam tikrą dalį pinigų, t.y. 80 tūkst. Eur, skirtų šiam projektui, turi panaudoti dar šiais metais.

"Esant tokiems orams, kokie buvo šiemet rudenį, būtumėm nieko nedarę, tačiau dėl šios sąlygos buvome priversti sudaryti darbų grafiką ir atlikti tuos darbus, kuriuos įmanoma tokiu oru atlikti", - teigė A. Pocius.

Sutartį su užtvankos rekonstrukcijos konkursą laimėjusia "Kvėdarsta" Klaipėdos rajono savivaldybė pasirašė šią vasarą. Pagal šią sutartį bendrovė nuleido tvenkinio vandenį ir įsipareigojo rekonstruoti užtvanką, sutvarkyti šlaitus, aplinką bei vėl įžuvinti tvenkinį. Projekto vertė - 275 tūkst. Eur. Projekto pabaiga numatoma 2019-ųjų gruodį.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcija suskaičiavo, jog žvejai savanoriai iš nuleidžiamo Eketės tvenkinio į Trinyčių tvenkinį Klaipėdoje ir į Lazdininkų bei Tūbausių tvenkinius Kretingos rajone perkėlė 2 tonas 15 rūšių žuvų. Panašus kiekis mailiaus buvo nuleistas į Dangę, tačiau dar 600 kg žuvų nugaišo. Žvejų skaičiavimais, nugaišusių žuvų kiekis buvo daug didesnis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder