Valdžios dovana šilutiškiams – didesni mokesčiai

Valdžios dovana šilutiškiams – didesni mokesčiai

Kitąmet Šilutės rajone didės nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiai.

2020 metais nekilnojamajam turtui, išskyrus naudojamą ne pagal paskirtį, apleistą ir nenaudojamą, taip pat atsinaujinančios energijos jėgaines, bus taikomas jau ne 0,3, bet 0,5 proc. jo mokestinės vertės mokesčio tarifas.

Didesnė mokestinė našta guls ir ant daugelio žemės savininkų pečių. Pavyzdžiui, mėgėjų sodų žemės sklypams bus taikomas 1,2 proc. (dabar 1 proc.) žemės sklypo vertės mokestis, gyvenamosioms teritorijoms – 0,5 proc. (dabar 0,4 proc.), o pramonės, sandėliavimo ir komercinės paskirties objektų teritorijoms – net dvigubai didesnis – 2 proc. (dabar 1 proc.) mokesčio tarifas.
Visus naujus žemės mokesčio tarifus rasite čia: http://www.infolex.lt/silute/Default.aspx?Id=3&DocId=46263

Praeitą ketvirtadienį taip nusprendė naujai išrinktos savivaldybės tarybos dauguma.

Už naujus nekilnojamojo turto mokesčių tarifus balsavo tik 15 tarybos narių (visi iš valdančiosios koalicijos), o naujiems žemės mokesčių tarifams pritarė dar mažiau rajono išrinktųjų – 13 (taip pat visi iš valdančiosios koalicijos).

Į tarybos opozicionierių raginimą stabdyti buldozerį ir sprendimus dėl 2020 metų mokesčių priimti tik gerai apsvarsčius nebuvo atsižvelgta, motyvuojant tuo, kad diskusijoms nebėra laiko, mat nauji mokesčių tarifai turi būti patvirtinti iki birželio 1 d., priešingu atveju kitąmet tektų taikyti minimalius.
Valdančiųjų nesudomino ir opozicionierių įžvalgos apie šalies ekonomikos augimo lėtėjimą, dėl kurio esą reikėtų susilaikyti nuo mokestinės naštos didinimo verslui.

Pagrindiniai valdančiųjų argumentai, dėl ko reikia didinti mokesčius: nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiai Šilutės rajone, lyginant su aplinkiniais rajonais, vieni mažiausių, be to, reikia daugiau pinigų projektams finansuoti.
Iš valdančiųjų daugiausiai šiais klausimais reiškėsi Steponas Kazlauskas ir Tomas Budrikis.

Galbūt tai tik sutapimas, tačiau šių dviejų tarybos narių vadovaujamos įmonės dalyvauja savivaldybės administracijos skelbiamuose statybos ir/arba remonto darbų konkursuose ir neretai juos laimi.

T. Budrikio vadovaujama UAB „Stomeda“, Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiamais duomenimis, per pastaruosius 2 metus laimėjo bent 10 savivaldybės administracijos skelbtų viešųjų pirkimų, kurių vertė svyruoja nuo kelių iki daugiau nei 170 tūkstančių eurų.

Panašiai tiek pat (vėlgi remiantis Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiamais duomenimis) savivaldybės administracijos skelbtų rangos darbų konkursų per tą patį laikotarpį yra laimėjusi S. Kazlausko UAB „Žibai“, tačiau šios įmonės laimėtų viešųjų pirkimų apimtys ir vertės dažnu atveju gerokai didesnės už T. Budrikio „Stomedos“.

Nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių tarifų padidinimas Šilutės rajono savivaldybei turėtų atnešti kelis šimtus tūkstančių eurų papildomų pajamų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder