Vandenvietės rekonstrukcijai - pagaliai į ratus

Vandenvietės rekonstrukcijai - pagaliai į ratus

Prieš tris mėnesius pradėtas Klaipėdos pirmosios vandenvietės, tiekiančios vandenį trečdaliui miesto, rekonstrukcijos projektas pakibo ore - rangos konkurse laimėtoja netapusi bendrovė vėl kreipėsi į teismą. Stringant projektui vandens kaina klaipėdiečiams gali kilti ženkliau nei buvo numatyta.

"Gavome pranešimą iš Aukščiausiojo Teismo, kad viešųjų pirkimų konkursą pralaimėjusi bendrovė dar kartą prašo panaikinti jiems nepalankų Apeliacinio teismo sprendimą, o tai reiškia - siekia sustabdyti pradėtus darbus", - sakė AB "Klaipėdos vanduo" generalinis direktorius Leonas Makūnas.

Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija nagrinės šį statybų bendrovės "Kamesta" prašymą. Kol kas vandenvietės statybos nesustabdytos.

Rangovais netaptų

Pasak L. Makūno, "Kamestos", kuri dalyvavo konkurse sudariusi jungtinės veiklos sutartį su lenkų įmone "Krewox Europejske Centrum Ekologiczne Sp. Z.o.o", motyvai išliko tie patys, kokie buvo išsakyti ir ankstesniuose teismuose. "Kamesta" tvirtinanti, kad laimėtojai - bendrovės "Hidrostatyba" ir "Malmberg Water AB" - neatitinka kvalifikacinių reikalavimų.

Kaip įrodymas buvo pateiktas Kauno Petrašiūnų vandenvietės projektas, kurį įgyvendino "Malmberg Water" kartu su viena bendrove.

Anot L. Makūno, "Kamesta" teigia, kad tenykštė technologija nešalina iš vandens amonio, tačiau įdomiausia tai, kad ir laimėtojai, ir "Kamesta" su "Krewox" konkurso pasiūlymuose esą pateikė lygiai tokią pačią technologiją.

"Kitas "Kamestos" motyvas - kad "Hidrostatybos" ir "Malmberg Water" jungtinės veiklos sutartis nėra patvirtinta notaro. Yra patvirtinti tik pasirašančių pusių parašai. Tačiau įstatymai nereikalauja, kad būtų tvirtinamos sutartys, užtenka patvirtinti pasirašančių pusių parašus", - sakė L. Makūnas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad "Kamestos" pretenzijos esančios beprasmės, nes šiai bendrovei net ir laimėjus teisminius ginčus, projekto rangove ji netaptų dėl pinigų stygiaus.

"Mat Europos Sąjunga numatė šiam projektui skirti 26 milijonų litų finansavimą, konkurso laimėtojai sutiko įvykdyti projektą už 23 mln. litų, o UAB "Kamesta" viešųjų pirkimų konkurse pasiūlė darbus atlikti už 32 mln. litų", - aiškina "Klaipėdos vanduo".

Tiesa, pinigų anksčiau buvo, nes visam projektui, kurio dalis yra pirmosios vandenvietės rekonstrukcija, buvę numatyta per 50 mln. litų, tačiau skelbiant konkursus gerokai sutaupyta - bendra viso projekto vertė nukrito iki 37 mln. litų. Todėl pateiktos paraiškos dar trims tinklų plėtros projektams įgyvendinti.

Vandens kaina - su klaustuku

"Kai ruošėm paraišką ir skaičiavom, jog darbai bus padaryti už 52 milijonus, vandens kainą ruošėmės didinti 11 ct už kubinį metrą. Dabar matome, kad 8 ct už kubinį metrą didinimas būtų pakankamas, o jei vykdant projektą pavyks dar sutaupyti, kelti kainos gal net nereikės. Šiuo metu poreikio didinti nejaučiame, nes pavyksta taupiai išleisti projektams numatytus pinigus", - sakė L. Makūnas.

Be to, iš naujo skelbti rangovo parinkimo konkurso nebesą laiko.

"Norint įsisavinti paskirtas ES lėšas, darbai turi būti pradėti ne vėliau, kaip šių metų birželio 1 dieną. O pagal su Visuomenės sveikatos centru suderintą išlygą, nuo 2013 metų sausio mes jau turime gaminti higienos normas atitinkantį vandenį arba sustabdyti tiekimą iš pirmosios vandenvietės", - aiškino L. Makūnas.

Jeigu ES parama nebus spėta pasinaudoti, projektas vis tiek turės būti įgyvendintas, tačiau jau skolintomis lėšomis. Dėl to klaipėdiečiams paslaugos brangtų.

"Klaipėdos vanduo" jau yra iš ES fondų gavusi 30 proc. lėšų skirtų šiam projektui vykdyti ir sumokėjusi avansą rangovui. Šiuo metu vyksta gerinimo įrenginių projektavimo, dokumentų paruošimo darbai, rengiamasi griauti senuosius vandenvietės pastatus.


Konkursas - dar 2008-aisiais

Pirmosios vandenvietės rekonstrukcijos konkursą "Klaipėdos vanduo" paskelbė dar 2008-ųjų gruodį. Šios vandenvietės vandenyje, tiekiamame šiaurinei uostamiesčio daliai, yra per daug amonio ir fluoro, kurio poveikis žmonių sveikatai yra nevienareikšmis. Teigiamas poveikis - dantų ėduonies prevencija. Neigiamas - vaikų dantų fluorozės vystymasis vaikams nuo 3 iki 8 metų. Tad šioje vandenvietėje būtina įrengti filtrus.

Tiekti higienos normų neatitinkantį vandenį leista iki 2013-ųjų sausio.

"Klaipėdos vanduo" parašė paraišką ir šiems darbams gavo ES finansavimą, paskelbė konkursą ir išrinko rangovą. Tuomet ir prasidėjo teismų maratonas - bendrovė "Kamesta" padavė skundą Klaipėdos apygardos teismui. Šis ieškinį patenkino ir konstatavo, jog "Hidrostatybos" ir "Malmberg Water" pasirašyta jungtinės veiklos sutartis nėra patvirtinta notaro, tad neatitinka konkurso reikalavimų. Taip pat konstatuota, jog šios bendrovės neatitinka minimalių kvalifikacijos reikalavimų.

Su tokiais pirmos instancijos teismo argumentais nesutinkantis "Klaipėdos vanduo" surinko papildomus įrodymus ir apskundė šį sprendimą Apeliaciniam teismui. Šis teismas patvirtino, kad bendrovė, pasirinkdama rangovą, buvo teisi, taigi prasidėjo darbai, tačiau "Kamesta" kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą.

"Jeigu teisūs - kodėl nerimauja?"

Valentinas MARCINKEVIČIUS, UAB "Kamesta" generalinis direktorius

Jeigu "Klaipėdos vanduo" jau pasirašė sutartį su rangovais, tai tegul ir dirba, bet kiekvienas turi teisę į savo nuomonę. Situaciją mes žinome. Jeigu jie pasirašė sutartį ir mano, kad yra teisūs, tai kodėl nerimauja? Mes proceso nestabdome. Jei neteisūs, tai kažkas kažkam turės atlyginti nuostolius, ir taškas. Teisminės institucijos pasakys, kas yra teisus. Mes šiandien negalime pasakyti, ką nuspręs teismas. Turime du teismus - Klaipėdos apygardos ir Apeliacinį - kardinaliai priešingos nuomonės. O Aukščiausiasis Teismas padės tašką.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder