Vilkyčiuose - aistros dėl geriamojo vandens

Vilkyčiuose - aistros dėl geriamojo vandens

Vilkyčių kaimo bendruomenė bando įrodyti, kad jiems centralizuotai tiekiamas geriamasis vanduo yra netinkamas vartoti maistui.

Vilkyčių kaimo bendruomenė „Viltis“ teigia, kad nuo praeitų metų rudens pasikeitė jiems tiekiamo vandens skonis, nuo jo sklinda nemalonus kvapas.

Ištyrę savo vandenį Klaipėdos laboratorijose – AB „Klaipėdos vandenys“ ir „Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos“, – vilkytiškiai atrado, kad amonio ir bendrosios geležies kiekiai jame ženkliai viršija Lietuvos higienos normoje HN 24 : 2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ nustatytas didžiausiais leistinas vertes.

„Po atliktų tyrimų Klaipėdoje nusprendėme nunešti to paties vandens ištirti ir pačiam tiekėjui. Bet mums buvo atsakyta, jog tirti neapsimoka, nes jau žino, jog nieko ten neras, teisingi ir tikslūs vandens tyrimų rezultatai viešinami „Šilutės vandenys“ internetiniame puslapyje.

To ir užteko…

Iškyla klausimai: kokią teisę vandens tiekėjas turi slėpti teisingus vandens tyrimų rezultatus?

Kiek dar Šilutės rajono gyventojų geria kenksmingą jų sveikatai vandenį?

Kodėl mes už tokį vandenį turime mokėti?“ – klausia Vilkyčių gyventojai.

Kratosi atsakomybės

Vilkyčių bendruomenės laišką persiuntėme UAB „Šilutės vandenys“ direktoriui Alfredui Markvaldui. Po dienos, tai yra praeitą penktadienį, sulaukėme atsakymo, kuriame, be kita ko, pripažįstama, kad padidėję amonio ir bendrosios geležies kiekiai centralizuotai tiekiamame geriamajame vandenyje – ne vienų vilkytiškių problema. Tačiau, kaip teigia A. Markvaldas, padidėjęs amonio kiekis, labiausiai tikėtina, yra natūralios kilmės, ir nedaro tiesioginės įtakos žmogaus sveikatai. O bendrosios geležies kiekis vandenyje esą gali padidėti dėl per mažo vartojimo, jam užsistovėjus senuose metaliniuose vamzdžiuose.

„Vandens skonis ir kvapas gali susidaryti dėl senų špyžiaus ir metalo vamzdynų, taip pat gyventojų įvadinių tinklų. Magistraliniams tinklams yra atliekama profilaktika, tai yra, dezinfekuojami ir praplaunami, o įvadiniai tinklai kiek stovi gyv. namai, tiek jie yra netvarkomi. Pagal sudarytas sutartis, įvadai nuo pajungimo vietos iki namo ir name, priklauso patiems gyventojams,“ – dėsto salo laiške A. Markvaldas.

Vilkytiškiai nenuleidžia rankų

Vilkyčių bendruomenės „Viltis“ pirmininkas Darius Vilius šiandien teigė telefonu, kad į Klaipėdos laboratorijas vežė tirti vandenį iš savo namų čiaupo. Esą visa vandentiekio sistema jo name yra atnaujinta – sudėti plastikiniai vamzdžiai, todėl A. Markvaldo teiginiai apie senus metalinius vamzdžius namuose jo neįtikina.

Pastarąjį „Šilutės vandenų“ vadovo teiginį paneigia ir šios bendrovės interneto svetainėje publikuojami centralizuotai tiekiamo vandens tyrimo rezultatai. Iš jų matyti, kad bendrosios geležies kiekis Vilkyčių gręžinio vandenyje pirmąjį šių metų ketvirtį buvo daugiau kaip du kartus didesnis už leistiną.

Ne geriau ir daugumoje kitų rajono gyvenviečių: Lietuvos higienos normai HN 24 : 2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ 2013 – ųjų pradžioje visiškai atitiko tik 8 Šilutės rajono vandenviečių vanduo, tuo tarpu kitose vandenvietėse nustatyti didesni už leistiną bendrosios geležies ir amonio arba vieno iš šių komponentų kiekiai.

Beje, Vilkyčių bendruomenė „Viltis“ dėl centralizuotai tiekiamo vandens kokybės jau kreipėsi į valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

 


 

 

UAB „ŠILUTĖS VANDENYS“ GERIAMOJO VANDENS TYRIMŲ REZULTATAI

Geriamojo vandens kontrolė vykdoma pagal programinės priežiūros planą, suderintą su Šilutės rajono valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Programinei priežiūrai, per metus tiriamų mėginių skaičius gyvenvietėse, priklauso nuo geriamojo vandens kiekio sunaudojimo per dieną. Vandens paėmimo taškai yra paskirstyti tolygiai Šilutės mieste ir gyvenvietėse. Pasirenkant geriamojo vandens mėginių paėmimo vietas, dažniausiai mėginiai imami padidintos rizikos vietose - mokyklose, darželiuose, ligoninėse, maisto pramonės įmonėse bei tinklų galutiniuose taškuose.

Bendrovės vandens tiekimo sistemą sudaro 37 vandenvietės. Vartotojams tiekiamas tik požeminis vanduo iš giluminių gręžinių, kurių gylis iki110 metrų.

UAB „Šilutės vandenys“ vandenų tyrimo laboratorija gali atlikti ne tik bendrovės tiekiamo vandens, bet ir privačių interesantų, bei verslo subjektų vandens tyrimus.

Asmenys, norintys individualiai ištirti savo šulinių, gręžinių ar filtrų vandenį, turėtų vandens mėginius pristatyti į UAB „Šilutės vandenys“ laboratoriją, esančią Pievų g., Šilutėje.

Norintiems atlikti bakteriologinius vandens tyrimus, rekomenduojame iš laboratorijos gauti sterilų indą ir išklausyti specialistų patarimus dėl mėginio paėmimo. Informacija tel. (8 441) 75 767.

UAB „Grota“ vykdo UAB „Šilutės vandenys“ vandenviečių ir nuotekų valymo įrenginių aplinkos monitoringą. UAB „Grota“ turi leidimą „Tirti žemės gelmes“ Nr.13, išduotą Lietuvos geologijos tarnybos 2002-04-17 ir leidimą atlikti taršos šaltinių matavimus, išduotą Aplinkos apsaugos agentūros 2011-05-20, Nr.1AT-289. UAB „Grota“ teigimu, požeminio vandens stebėjimai rodo, kad UAB „Šilutės vandenys“ išgaunamo požeminio vandens kokybė, pagal toksinių ir bakteriologinių rodiklių koncentracijų vertes, atitinka Lietuvoje galiojančius geriamojo vandens reikalavimus. Didžiausias leidžiamas koncentracijas kai kuriose gyvenvietėse viršijo tik indikatoriniai rodikliai: bendroji geležis (Fe bendra) ir amonis (NH4). Padidintos geležies ir amonio koncentracijos yra gamtinės kilmės, ir su techniniais vandens gavybos pažeidimais ar su požeminio vandeningojo sluoksnio tarša nesusijusios. Požeminio vandens monitoringo duomenų analizė rodo, kad vandens kokybė UAB „Šilutės vandenys“ vandenvietėse praktiškai yra stabili, kokybės kitimo tendencijų nepastebima.

Pastaba. Ženklas „ < “ reiškia, kad rodiklio vertė yra mažesnė už nustatymo ribą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder