Vilties misijai pasirinktas ekologiškas laivas

Vilties misijai pasirinktas ekologiškas laivas

Rytoj Klaipėdos universiteto burlaivis "Brabander" išplukdys 13 "Vilties Misijos 2012" dalyvių, turėsiančių įveikti per 900 jūrmylių Baltijos jūroje ir grįšiančių birželio 6-ąją.

Šiemet brolių pranciškonų organizuojamos Vilties misijos plaukiant burlaiviu "Brabander" tikslas - paminėti pranciškonų grįžimą į Klaipėdą. Taip pat norima paminėti Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejų ir artėjantį 600 metų Žemaitijos krikšto jubiliejų bei populiarinti Klaipėdą kaip jūrinį miestą, o Lietuvą - kaip jūrinę valstybę.

Burlaivis "Brabander" aplankys senąsias XIII-XVI a. brolių pranciškonų vietas Baltijos jūros regione - Visbį, Stokholmą, Arbogą Švedijoje, Raumą, Mariehamną bei Kokarą Suomijoje. Šiuose miestuose jau suplanuoti susitikimai su savivaldybių atstovais miestų rotušėse bei buvusiose pranciškonų bažnyčiose. Susitikimai bus filmuojami, vėliau bus kuriamas filmas.

Laivu plauks tik du broliai pranciškonai - Benediktas Jurčys iš Kretingos bažnyčios ir Algirdas Malakauskis iš Šv. Pranciškaus ir šv. Bernardino vienuolyno Vilniuje. Kiti vienuolika misijos dalyvių yra atstovai iš visos Lietuvos. Pasak brolio Benedikto, daugiausia tarp jų yra buriuotojų.

"Mes dirbsime jungomis. Žinau, kad bus labai sunku, juk burlaivis - ne kruizinis laivas, ir tai ne pasiplaukiojimas jachta Trakų ar Platelių ežere. Mes pasirinkome burlaivį kaip ekologijos ženklą, nes šventasis Pranciškus yra ekologijos globėjas. Todėl mes šios kelionės metu atkreipsime dėmesį ir į Baltijos jūros užterštumą. Žygio dalyviams priminsiu šventąjį Antaną, kuris sakydavo pamokslą žuvims", - kalbėjo brolis Benediktas, žadėjęs žygio metu pasakyti vieną kitą pamokslą Baltijos jūros žuvims ir atsiprašyti jų, kad žmonės teršia vandenis.

"Mano misija labai paprasta - kad žygis vyktų be jokių kliūčių. Plaukimo grafikas gana įtemptas. Didelė dalis maršruto eina tarp šcherų, bus gana sudėtingi farvateriai. Negana to, mes plauksime daugiausia naktimis, nes dienomis vyks įvairūs renginiai. Reikės spėti laiku. Suplanuota viskas iki smulkmenų", - sakė burlaivio "Brabander" kapitonas Valdemaras Vizbaras.

Plaukia nuolatinė 5 žmonių įgula ir 13 misijos dalyvių, nes "Brabanderyje" yra tik 18 miegamųjų vietų. Kapitonas mano, kad visi misijos dalyviai, tarp kurių yra ir buriuotojų, padės laivui plaukti.

"Mokomasis burlaivis reikalauja visos komandos, ne tik profesionalios įgulos pastangų. Jeigu būna tik profesionali įgula, laivas iškart tampa motorlaiviu, nes mums neužtektų pastangų susidoroti su burėmis", - sako kapitonas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder