2010 metų Donelaičio likimo kardiograma

2010 metų Donelaičio likimo kardiograma

2008 metais Kirilui tapus Visos Rusios ir Maskvos Ortodoksų Bažnyčios patriarchu, prasidėjo naujas jos ekspansijos etapas. Rusijos Dūma parengė įstatymą dėl valstybės nuosavybės "kulto objektų“ perdavimo Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai (ROB). Karaliaučiaus/Kaliningrado krašte Kirilas nusižiūrėjo 17 objektų, tarp kurių – Kristijono Donelaičio Tolminkiemis. Iš Maskvos atsiųstas sąrašas spalio 28 d. turėjo būti patvirtintas Kaliningrado srities Dūmoje. Bet čia prasidėjo netikėtumai tiek Dūmai, tiek ROB, nes srities Rašytojų sąjungos pirmininkui Borisui Bartfeldui prieš balsavimą pavyko pakilti į Dūmos tribūną.

Pateikiame A. Juozaičio ir B. Bartfeldo korespondavimo, vykusio el. paštu, ištraukas:

Spalio 29 B.–J.: Taip, man vieninteliam iš visuomenės organizacijų atstovų, pavyko įsiveržti į Dūmos tribūną ir aš griežtai pasakiau, kad būtų nusikaltimas Donelaičio muziejų tokiu būdu perduoti cerkvei. Posėdyje dalyvavo ROB hierarchai, Smolensko ir Kaliningrado metropolitas Serafimas. Gubernatorius sustabdė balsavimą ir savo ranka išbraukė Tolminkiemį iš sąrašo.

Lapkričio 6 B.–J.: Donelaičio muziejaus istorija tęsiasi. Visi kiti objektai atiduoti ROB. Lapkričio 4 d. mes buvome eparchijoje, pas metropolitą Serafimą, kur aš gyniau muziejaus poziciją. Bet kitą dieną jau patriarchas Kirilas pasisakė per Rusijos TV http://kaliningrad.ru/news/item/7646), ir valdininkai labai sukruto. Skelbiu tekstą žiniasklaidai, prisegu jį. /Ištrauka:/ ROB valdininkai turėtų nurimti, nes gavo kone viską, ko geidė. Tačiau patriarcho kalba – tai nurodymas veiklai. Jis kalbėjo tik apie Donelaičio muziejų, neištardamas "muziejus“ ir "kirchė“, vadino į "šventovė“ (xpam), kas ortodoksų prasme tolygu "cerkvei“... Patriarchas pabrėžė, kad reikia įkurti globos tarybą, kuri atsidurtų žmonių, susirūpinusių vietos likimu, rankose. Pastaroji frazė labai svarbi.

Lapkričio 10 B.– J.: Rytoj einu į Lietuvos Seimą, pasisakysiu Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, reikalausiu Seimo pareiškimo Rusijos Dūmai.

Lapkričio 10 B.– J.: Tai, ką jūs darote, dabar svarbiausia, kaliningradiečių resursai išsemti. Gubernatorius Cukanovas vengia pokalbių. Mums liko vos savaitė iki naujo srities Dūmos posėdžio, kur bus tvirtinama visuomeninė taryba. (Po kelių valandų.) Portalas "RuGrad“ skelbia, kad 68,75 proc. kaliningradiečių – prieš "kulto objektų“ perdavimą ROB.

Lapkričio 11 J.–B.: Regis, pavyko, mūsų Seimas priims pareiškimą Rusijos Dūmai (Po kelių valandų.) Deja, Seimas nesvarstys pareiškimo rytoj.

Lapkričio 11 B.–J.: Dabar reikia pokalbių visais lygiais: tarp kultūros ir užsienio reikalų ministrų, tarp prezidentų. Jums dar teks padirbėti, nes be jūsų klausimas nebus išspręstas.

Lapkričio 12 B.–J.: Ką tik grįžau iš Vyriausybės rūmų, posėdžiavo Kultūros ministerija ir Tarptautinių ryšių skyrius. Kuziajeva, gubernatoriaus atstovė mūsų Dūmoje, pareiškė, kad kito kelio nėra – Donelaičio kirchę būtina perduoti ROB. Mane tildė ir sakė, kad nesu Lietuvos atstovas. Be to, Lietuva nepareiškė jokio oficialaus protesto, nėra jokios notos, Rusijos pasiuntinys neiškviestas į Lietuvos vyriausybę ir t. t. Tokia tyla – sutikimo ženklas.

Lapkričio 13 J.–B.: Mane patikino, kad mūsų URM‘o nota Rusijos URM‘ui yra. Vadinasi, ją nuslėpė... Mes pradedame inteligentų parašų rinkimą – visuotinai raginsime tris pirmuosius valstybės asmenis pareikšti poziciją.

Lapkričio 13 B.–J.: Parašai čia niekam nerūpi, negelbės.

Lapkričio 13 J.–B.: Parašai – mūsiškei valdžiai išjudinti...

Post Scriptum. Po Vokietijos įsikišimo, ROB atsisakė Karaliaučiaus katedros su I. Kanto kapu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder