Kai vaikas tampa nelaime

Kai vaikas tampa nelaime

Nuo liepos naujagimių tėvai, tik metams išeinantys motinystės ar tėvystės atostogų, gaus 100 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio pašalpą. Jei norės auginti vaikutį 2 metus, tai pirmaisiais metais gaus 70 proc. pašalpos, o antraisiais - tik 40 proc.

Vien toks pašalpų mokėjimo išdėstymas rodo, kad valdžiai, aimanuojančiai, kad visuomenė sensta, visai nereikia vaikų. O jei reikia, tai kūdikystėje traumuotų. Tik metus turėjusių teisę į motinos globą. Nes reta mama, gaunanti tik 40 proc. pašalpos, atsisakys grįžti į darbą.

Dar keblesnėje situacijoje atsidūrė dvynukų ar trynukų tėvai. Jiems skiriama išmoka tik už vieną vaiką. Ir pasiteisinama: būsimieji dvynukų ar, dar baisiau, trynukų tėvai juk nemokėjo dvigubai ar trigubai socialinio draudimo įmokų. Suprask, tavo rūpestis, kiek gamta tau per vieną kartą pažėrė vaikų. Gamta vaikus pažėrė, bet už juos tu valstybei nesusimokėjai.

[CITATA]

Ar galima sugalvoti didesnį absurdą? Tik mūsų įstatymų kūrėjai pasijuto viršesni už gamtą. Pasijuto antgamtiški. Nejaugi dvyniai ar, Dieve neduok, trynukai Lietuvoje yra tokia retenybė, kad įstatyme nereikia numatyti papildomo šių vaikučių finansavimo? Ar dvynukai - dvi žirafos Kazlų Rūdos girioje, o trynukai - trys banginiai Nemuno upėje? Tokia retenybė, kad vargiai užklys į Lietuvą? Dvynių buvo ir bus. Kurdami įstatymą, politikai pamiršo pažiūrėti pro langus. Galutinai atitrūko nuo žemės. Vaikai žmonėms tampa ne dvigubas ar trigubas džiaugsmas, bet finansinė bauda.

Pirmyn! Į dar didesnį absurdą! Tegul visos vaisingos Lietuvos moterys raštu įsipareigoja socialinių reikalų ir darbo ministrui vienu metu gimdyti tik po vieną vaiką. Organizuoti pilietinę akciją: "Lietuvos piliete, tau priklauso tik vienas naujagimis. Nedrįsk viršyti normos. Jonas Basanavičius ir Vincas Kudirka tokio nepatriotiško tavo akibrokšto neatleis!" O visas, kurios įsipareigojimų nevykdys, bausti administracinėmis baudomis ir areštu. Skelbti netikėlių, nepilietiškų gimdyvių pavardes gėdos lentoje. Išvadinti Tėvynės išdavikėmis. Įpareigoti akušerijos skyrių vadovus asmeniškai pranešti policijai, prokuratūrai ir Vyriausybei apie kiekvieną planą viršijusį naujagimį.

Jei dvynukai ir trynukai tampa tėvams ne džiaugsmu, bet finansine nelaime, vadinasi, tėvai gyvena valstybėje, kurios valdžia yra žmonių nelaimė. Kaip žadama pristabdyti šalies visuomenės senėjimą, jei moterys finansiškai atbaidomos gimdyti? Užuot džiaugęsi, kad Lietuvai gimė dar du ar trys sveiki vaikučiai, mes vieną iš dvynukų ar du iš trynukų linkę visai ignoruoti. Tarsi jie nebūtų gimę. Tarsi jie būtų ne maži žmogučiai, kuriuos reikia maitinti, rengti, prižiūrėti. Gal valdžia teiksis bent nurodyti motinoms, kurį dvynuką reikia ignoruoti? Gal tie vaikai - ne teisėti Lietuvos piliečiai? Antrarūšiai? Turime du šaunius dvynius krepšininkus Dariušą ir Kšyštofą Lavrinovičius. Laimė, gimusius ne dabar, bet 1979 metais. Nes dabartinė Lietuvos valdžia vieną dvynį ignoruotų. Įsivaizduotų, kad toks negimė. O kamuolys bėgioja aikštelėje ir įkrenta į krepšį pats.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder